"Ъ": Deutsche Bank виходить на український ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Deutsche Bank виходить на український ринок

6529
Директор представництва Deutsche Bank в Україні Костянтин Сєрьогін повідомив, що банк подав регулювальним органам документи на реєстрацію дочірнього підрозділу, який буде називатися "Дойче Банк ДБУ". "Ми розглянули всі варіанти присутності в Україні і зупинилися на створенні нового банку, - заявив він. - Це буде тільки корпоративний банк. Deutsche Bank ніде у світі не займається роздрiбом, крім самої Німеччини". Пан Сєрьогін розповів, що його кандидатура подана на посаду голови правління нового банку і він розраховує на те, що документи будуть погоджені з Антимонопольним комітетом і Нацбанком протягом місяця.
Deutsche Bank є найбільшим банком Німеччини за активами – за підсумками III кварталу 2008 року вони склали 2,061 трлн євро. Його мережа у світі збільшилася на 60 відділень – до 1949, скоротившись у Німеччині на 5 – до 984. Чистий прибуток зменшився з 5,54 млрд євро в січні-вересні 2007 року до 918 млн євро за три квартали 2008 року.
Deutsche Bank відкрив представництво в Україні ще в лютому 2005 року. Він активно кредитував українські підприємства, включаючи НАК "Нафтогаз України" і Ferrexpo, викуповував українські держоблігації та організовував залучення синдикованих кредитів українськими банками. З моменту відкриття представництва Deutsche Bank вивчав можливість купівлі декількох найбільших учасників українського ринку. Банкіри розповідали, що Deutsche Bank проявляв досить великий інтерес до приватизації Ощадбанку, у якій планував взяти участь. "Цей гравець завжди заходить у країну і купує найбільшого, - говорив Ъ президент одного з іноземних банків. - Для них був цікавий ПриватБанк, і я не здивуюся, якщо вони перекуплять 'Аваль' в Raiffeisen. Хоча запрягають вони дуже довго". Не прискорив ухвалення рішення про покупку якогось банку і вихід в Україну конкурента Deutsche Bank – Commerzbank AG, який у вересні 2007 року купив у бізнесмена Леоніда Юрушева 60% банку "Форум".
Рішення німців створити банк із нуля здивувало банкірів. "Зараз можна купити гарний банк за ціною значно нижче капіталу, - відзначив директор управління інвестиційно-банківських послуг Dragon Capital Браян Бест. - Звичайно, потрібно буде реструктуризувати його борги, підсилити баланс, збільшити капітал, але витрати набагато нижчі від докризових". Найпривабливішим активом на сьогоднішній день учасники ринку називають ОТП Банк, який, за їхніми словами, виставлений на продаж. При цьому банкіри вважають, що обрана Deutsche Bank модель виходу також є вигідною. "Зараз можна знайти офіси за дуже низьку ціну. Людей вони також знайдуть без проблем, тому що багатьох співробітників банків скорочують", - впевнений голова представництва BNP Paribas Домінік Меню.
Заяву про реєстрацію нового закордонного банку в Україні під час кризи банкіри називають найкращою новиною з початку року. "Це, звичайно, ризик, але банківський бізнес, у принципі, ризиковий. Ми всі рахуємо ризики і на цьому заробляємо, - говорить Домінік Меню. - В Deutsche Bank розуміють, що після кризи бізнес в Україні буде розвиватися, тому вони прийняли таке рішення". На його думку, такий факт може вплинути і на інших інвесторів, які розглядають можливість покупки українських банків, що подешевшали.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас