"Ъ": Fitch застосувало теорію ймовірностей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Fitch застосувало теорію ймовірностей

2954
Міжнародні рейтингові агентства сумніваються в платоспроможності українських банків - учора агентство Fitch заявило про реально можливий або ймовірний дефолт ВіЕйБі Банку, Кредитпромбанку, Укргазбанку і Родовід Банку. Кредитні установи були готові до таких дій агентства, а учасники ринку вважають рішення Fitch відображенням думки іноземних інвесторів про економічні ризики в Україні.
Учора міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента відразу чотирьох українських банків. Рейтинги ВіЕйБі Банку, Кредитпромбанку та Укргазбанку знижені з рівня B- до CCC, що за класифікацією агентства означає "дефолт емітента видається реально можливим". Рейтинг Родовід Банку був знижений з CCC до CC - "дефолт видається ймовірним".
П'ять днів тому до такого ж рівня Fitch опустило рейтинг банку "Надра", який відразу ж відмовився від контракту з агентством. Також агентство Fitch учора знизило національний довгостроковий рейтинг Діамантбанку (із ВВ- до В+) та індивідуальний рейтинг Сведбанку - з D/E до E. Інші рейтинги Сведбанку підтверджені, зокрема рейтинг дефолту емітента - В+.
Нацбанк із 1 січня 2009 року включив у групу найбільших 19 банків, у тому числі Укргазбанк ( 17-е місце); у групу великих - 20 банків, зокрема Кредитпромбанк (19), Родовід Банк (20), ВіЕйБі Банк (27). Їхні сумарні активи до 1 жовтня 2008 року склали 47,7 млрд грн, або 6,3% системи.
Агентство Fitch пояснює свої рейтингові рішення посиленням ризиків ліквідності та ризиків, пов'язаних з якістю активів, а також підвищенням тиску на капітал банків через знецінення гривні в IV кварталі 2008 року і більш слабким прогнозом відносно економіки України. На думку агентства, ці банки є найбільш уразливими через використовувану в останні роки стратегію, націлену на зростання і погіршення якості активів, що з’явилося, капіталізації і ліквідності.
Банки не засмучені одержанням рейтингів, що попереджають інвесторів про їхнє можливе банкрутство. "Не зовсім згодний із цим, але така їхня робота. Ми все робимо для того, щоб змінити ситуацію, - говорить виконуючий обов'язки голови правління Родовід Банку Дмитро Єгоренко. - Ми знали про можливість зниження рейтингу, обговорювали це з партнером і не побоюємося зриву переговорів. Головне питання було в тому, що акціонер, який до нас входить, повинен бути фінансовою організацією, а група компаній ISTIL, з якою ми ведемо переговори, має фінансовий і девелоперський бізнес".
За його словами, кілька місяців тому вони вели переговори із двома фінансовими організаціями, одна з яких сьогодні націоналізується місцевим банком, а в іншої капіталізація впала на 70-80%. "Вони б не виконали свої зобов'язання перед нами, а в ISTIL є гроші", - резюмує Єгоренко. "У листопаді Fitch переглянуло рейтинги багатьох банків, але наш не переглядали. Їхня логіка зрозуміла, вони знизили рейтинги банкам з українським капіталом, які агресивно розвивалися за останній рік, - говорить почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль. - Укргазбанк працює як працював. Ми обережно та оптимістично дивимося в майбутнє в короткостроковій перспективі. Надалі все буде залежати від ситуації в країні, на яку окремий банк не може вплинути". У Кредитпромбанку на запит Ъ не відповіли.
У ВіЕйБі Банку заявили, що виконують усі нормативи Нацбанку, у тому числі нормативи ліквідності та адекватності капіталу. "В 2008-2009 роках банк підтримує високу ліквідність, ми є нетто-кредитором на міжбанківському ринку. Цього року в нас не передбачається погашень ні по внутрішніх, ні по закордонних запозиченнях", - запевняє голова правління ВіЕйБі Банку Петро Барон.
Експерти пояснюють погіршення рейтингів ситуацією в Україні. "Рішення про зниження рейтингів пов'язане із загальною макроекономічною ситуацією в країні, велику роль тут має загальна паніка відносно української економіки. Позитивних наслідків це мати не буде, це поганий подарунок банкам", - відзначає провідний фінансовий аналітик агентства "Кредит-Рейтинг" Олексій Капустинський. "Рейтингові агентства зараз перестраховуються, тому що в Європі і США вони 'недогледіли'. Ситуація недобра - агентства погіршують перспективи для українських банків, які виглядають гірше, ніж два місяці тому. Падіння банківської системи прискорюється: у всіх банків, що мають рейтинги, прогнози 'негативні'", - говорить співвласник банку "Дельта" Микола Лагун.
Fitch зберегло рейтинги шести банкам
Агентство Fitch підтвердило рейтинги Індустріалбанку, банків "Кредит-Дніпро", "Південний" і "Хрещатик" на рівні В-В-, тому що ці кредитні установи мають нішеву регіональну клієнтську базу й у цілому сильну, але все-таки потенційно вразливу капіталізацію. Підтвердження рейтингів ПриватБанку і ПУМБ на рівні В відбиває їх більш міцну клієнтську базу, більш значні можливості з поглинання збитків і якість управління ризиками вище середнього рівня (для українського ринку).
Рейтинг банку "Форум" підтверджений на рівні B+. Негативний прогноз по рейтингах усіх банків з українським капіталом відбиває можливість подальшого зниження рейтингів, оскільки складне операційне середовище продовжує впливати на якість активів, капітал і ліквідність банків.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас