Держфінпослуг шукає вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держфінпослуг шукає вихід

1171
До кінця тижня Держфінпослуг підготує пакет антикризових заходів на страховому ринку. Регулятор має намір просити в Нацбанку права СК знімати гроші з депозитів, а в Кабміну - розширення власних повноважень.
За словами Ігоря Приянчука, директора департаменту держрегулювання і розвитку ринків фінансових послуг Держфінпослуг, пропозиції регулятора будуть стосуватися контролю над платоспроможністю страхових компаній. Головним чином прийняття положення про нормативи. Крім того, комісія просить Нацбанк дозволити страховикам достроково розривати банківські депозити, оскільки страхові компанії стиснуті в коштах для проведення виплат.
"Ще одне проблемне питання - вимоги до рейтингів банків, у яких розміщені кошти страховиків. В умовах, коли ці рейтинги знижуються нижче встановленого законом рівня, формально страховики, які тримають свої кошти в цих банках, порушують закон", - відзначив Приянчук.
У свою чергу, страховики відзначають, що рейтинги не є якісним показником фінансової стабільності. "Знижуються тільки міжнародні рейтинги, рейтинги за національною шкалою майже не переглядаються. До того ж високий рейтинг - не панацея. В AIG на момент виникнення проблем були високі рейтинги. Необхідно переходити на міжнародні стандарти бухобліку, які дозволяють більш якісно оцінити активи, якими покриваються резерви", - обурюється Олена Машаро, віце-президент СК "АСКА".
При цьому вона вважає, що мораторій на розірвання депозитів повинен бути знятий, оскільки без цього страховик просто не зможе зробити великі виплати. Згодна з нею і Галина Третьякова, голова правління СК "Просто-страхування. Життя та пенсія". "Якщо регулятор пропонує позбуватися від активів, які в умовах кризи втрачають у ціні, - це неправильно. Те ж стосується і депозитів", - запевняє вона.
При цьому далеко не всі страховики згодні із введенням в умовах нестабільної фінансової ситуації положення "Про нормативи достатності капіталу...". Приміром, пропозиції СК "Оранта" передбачають можливість розміщення до 100% коштів на поточних рахунках. З одного боку, цей інструмент не захистить гроші від інфляції, але з іншого боку, надасть страховикам можливість оперативного доступу до грошей в умовах збільшення виплат по укладених раніше договорах страхування.
Ще один блок пропозицій Держфінпослуг буде стосуватися розширення переліку повноважень регулятора. Страховики в цілому підтримують ідею про посилення ролі регулятора, але відзначають, що надання йому тих чи інших повноважень повинно бути погоджено з ринком. "Ми підтримуємо ідею надання Держфінпослуг можливості вводити мораторій на розірвання договорів зі страхування життя або встановлення індивідуальних планів СК в умовах фінансової кризи. Але при цьому необхідно визначити - що таке фінансова криза і за якими критеріями вона визначається.
З іншого боку, є ідея про введення податку на регулювання для фінустанов, які перебувають під регулюванням Держфінпослуг. Європейська практика показує, що в такому випадку регулятор, якого забезпечує ринок, зацікавлений у якісному розвитку компаній", - відзначає пані Третьякова. На думку пані Машаро, регулятор повинен працювати як СРО і представляти інтереси ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас