Чорний серпень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорний серпень

Фондовий ринок
816
На початок вересня 2008-го індекс ПФТС - найзбитковіший інвестиційний інструмент в Україні. Серпень можна без перебільшення назвати найгіршим місяцем на українському фондовому ринку за останні два роки
Cтаном на початок вересня 2008-го індекс ПФТС - найзбитковіший інвестиційний інструмент в Україні. З початку року до 8 вересня індикатор ринку знизився на 53% - до 498 пунктів. 5 вересня керівництву біржі ПФТС довелося перервати торги, оскільки протягом дня індекс обвалився на 6,9% (за правилами біржі, у разі внутрішньоденного падіння ринку на 7% торги зупиняються).
У серпні подешевшали сертифікати інвестфондів, золото, євро. Подорожчали тільки долар, земля і вторинна нерухомість. Американська валюта збільшилася в ціні на 2-2,5% за рахунок зростання на світових ринках і скуповування "зелених" великими компаніями на українському міжбанку. Деякі аналітики вважають, що до кінця року нацвалюта подешевшає до 4,9-5,0 UAH/USD (докладніше див. "Осінній марафон" на стор. 22-24).
Земля у Київській області за місяць подорожчала на 1,64%. Первинна нерухомість у низці районів столиці та деяких великих міст незначно подешевшала, однак вторинна зростала в ціні, тому загалом житло, наприклад, у Києві подорожчало на символічні 0,85%.
Круте піке
Серпень можна без перебільшення назвати найгіршим місяцем на українському фондовому ринку за останні два роки. На вітчизняний ринок тиснула не лише світова фінансова криза, а й воєнний конфлікт між Росією та Грузією, що негативно вплинув на російські фондові індекси. З 11 серпня по 8 вересня індекс RTSI російської біржі РТС знизився на 11%. Крім того, на вартості українських акцій негативно позначилася публікація фінансової звітності за I півріччя багатьох великих вітчизняних підприємств: фінансові результати виявилися гіршими від очікуваних аналітиками. Зокрема, істотне погіршення фінрезультатів Азовсталі та Єнакіївського метзаводу (у I півріччі знизили доподатковий прибуток відповідно на 34,7 і 23,6%) стало сигналом до розпродажу їхніх акцій. У серпні котирування Азовсталі та Єнакіївки впали відповідно на 27% і 25%.
Стабільно дешевшали акції вітчизняних банків: західні фін-установи досі зазнають збитків унаслідок світової фінансової кризи, тому інвестори побоюються вкладати в будь-які папери банків, зокрема українських. З початку року на вітчизняному ринку істотно подешевшали акції Укрсоцбанку (-62%), Райффайзен Банку Аваль (-52%). Папери машинобудівних компаній, які торік користувалися в інвесторів високим попитом, у 2008-му стабільно приносять їм збитки: акції Мотор Січі, наприклад, подешевшали на 74%, Сумського НВО ім. Фрунзе - на 60% (підприємства належать до індексу ПФТС). Акції металургів у середньому знизилися в ціні на 50% з початку року. Причина падіння котирувань паперів машинобудівних і металургійних компаній - вкрай низький попит на акції вітчизняних емітентів в умовах глобального дефіциту ліквідності.
Наслідок падіння фондового ринку - збитки відкритих пайових інвестиційних фондів. На початку вересня 2008-го відкриті ПІФи були другим після індексу ПФТС найзбитковішим інвестиційним інструментом. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, в серпні збитки ПІФів становили у середньому 4,69%.
Втрати відкритих фондів за 8 місяців 2008 року - 17,7%. Мінімальний збиток зазнав СЕБ Фонд грошовий ринок (-4,98%), оскільки обрав консервативну стратегію і більшу частину коштів вкладає в інструменти з фіксованою дохідністю: облігації та депозити. Найбільше втратили збалансовані відкриті фонди (вкладають переважно в акції): Бонум Оптимум (-25,13%), Класичний (-23,01%) і Парекс Український Збалансований (-22,73%).
Після весняно-літньої гонки депозитних ставок, коли банки ледве не щомісяця підвищували відсоток за вкладами, у серпні подорожчання депозитів сповільнилося. За даними компанії "Простобанк Консалтинг", в останній місяць літа середня ставка за річними депозитами у гривні становила 15,34%, у доларах - 10,11% (приблизно такі самі відсотки по вкладах банки пропонували в липні).
Утім, восени банкіри, найімовірніше, переглянуть ставки у бік підвищення. Зазвичай з вересня фінансовий ринок активізується, банки активно підвищують ставки за депозитами і кредитують населення. Цього разу вони здебільшого підвищуватимуть відсоток за довгостроковими вкладами (терміном на 1-2 роки без права поповнення рахунка і зняття коштів) - фінустанови, як і раніше, відчувають дефіцит ліквідності.
З початку року золото подешевшало на 7%. Зараз тройська унція (31 грам) коштує на світовому ринку $820. "Золото знижується в ціні, оскільки дорожчає долар. Якщо вартість американської валюти і далі підвищуватиметься, нових цінових рекордів від золота очікувати не слід", - вважає старший трейдер компанії Wisdom Financial Захарі Оксман. Зазвичай у разі падіння курсу долара інвестори переводять свій капітал у зливки, один із найнадійніших для інвестицій інструментів, і навпаки.
Влітку зафіксовано зниження цін на первинну нерухомість у Києві. За даними компанії "Київ Житло-Інвест", у серпні ціни на первинному ринку Києва знизилися в середньому на 1,3%. Житло економ-класу подешевшало на 2,3%, бізнес-класу - на 0,6%, преміум-класу - на 1,4%. Однак падіння цін на нове житло компенсувалося подорожчанням вторинної нерухомості на 2-2,5%. Загалом з початку року квадратні метри у столичних новобудовах подорожчали на 12,4%, на вторинному ринку - на 18,8%.
Земля - це, мабуть, єдиний інвестиційний інструмент в Україні, що стабільно дорожчає. Наприклад, столична земля за серпень показала +1,64% дохідності, +19,4% з початку року. У деяких районах Київської області з початку року ділянки зросли в ціні на 30%: наприклад, у Кагарлицькому (+28%), Фастівському (+30%) та Баришівському (+31%). Ці райони вважаються недооціненими. Найменше подорожчала земля у Києво-Святошинському та Обухівському районах (+11%), де практично не залишилося ліквідних ділянок (з красивим ландшафтом, проведеними комунікаціями, неподалік Києва).
Стійкий олов’яний
Український фондовий ринок падає, оскільки брокери намагаються позбутися акцій, що дешевшають. На початку 2008-го деякі торгівці, натхненні зростанням ринку в 2007-му, скуповували акції на кредитні кошти. Тепер банківські позики доводиться повертати. А позаяк на фондовому ринку зараз катастрофічно бракує покупців, спекулянти максимально збивають ціни, щоб отримати на руки хоч якісь живі гроші.
На думку аналітиків, фондовий ринок в Україні активізується за кількох умов. "Вітчизняному ринку акцій потрібне вливання невеликого за світовими мірками капіталу. Поява інвестора, готового вкласти в українські акції хоча б $10 млн, пожвавить наш ринок", - вважає Анастасія Назаренко, брокер ІК Concorde Capital.
Інший чинник потенційного зростання - масована реклама вітчизняних підприємств, акції яких котируються на українському фондовому ринку. У цьому випадку компаніям доведеться значно збільшити фінансові показники і поліпшити прозорість бізнесу (організовувати зустрічі з інвесторами, розкривати інформацію про плани підприємств тощо).
Утім, вливання капіталу в наш ринок, позитивні корпоративні та політичні новини ненадовго поліпшать ситуацію на українській біржі ПФТС - щонайбільше на кілька тижнів. Розвернути ринок можуть тільки позитивні новини із західних фондових бірж, а також про стан економіки США та Європи. Найбільше інвестори очікують появи позитивних новин від великих західних банків: про зростання фінансових показників, розширення штату працівників, вихід на нові ринки. А поки що більшість фінустанов повідомляють про квартальні збитки, звільнення цілих підрозділів і скорочення інвестицій у закордонні філії. Можливий позитивний вплив новин з-за кордону на вітчизняний фондовий ринок пояснюється тим, що 90% інвесторів у наші акції - іноземці. Для них є значно важливішою кон’юнктура світового фондового ринку, ніж українського. "Нерезиденти цікавляться українськими новинами, однак у них зараз просто немає грошей на інвестиції в нашу країну. На західних біржах дешевшають набагато ліквідніші акції порівняно з вітчизняними паперами", - пояснює логіку іноземних інвесторів Анастасія Назаренко. За словами фахівця, індекс ПФТС знижувався б цього року значно повільніше, якби в українські акції більше вкладали місцеві, а не західні інвестори. Однак поки ринок у крутому піке, українці навряд чи почнуть інвестувати в папери.
Загалом українські фондовики налаштовані вельми песимістично: за їхніми оцінками, повноцінне зростання фондового ринку навряд чи почнеться раніше ніж у другій половині 2009 року. У вересні 2008-го індекс ПФТС може просісти ще на 10-15%.
Курсові махінації
У липні Контракти прогнозували осінню девальвацію гривні. Прогноз справдився: на початку вересня курс долара на міжбанківському ринку зріс із 4,60-4,65 до 4,70-4,75 UAH/USD. Очікується, що до кінця 2008-го він підвищиться до 4,9-5,1 UAH/USD.
Фінансові консультанти рекомендують інвесторам вкладати у землю (ліквідні ділянки) та короткострокові депозити в доларах. Якщо у вересні покласти гроші на тримісячний депозит в американській валюті, то до Нового року можна буде заробити не лише на відсотках за вкладом (близько 10% річних), а й на подорожчанні долара на 4-5%. До того ж банкіри обіцяють підвищення ставок за депозитами, передусім за вкладами у гривні та доларах.
Деякі аналітики також рекомендують вкладати у євро. Вони вважають, що до кінця 2008-го можливе подорожчання євровалюти - позначиться зростання споживчого попиту в Євросоюзі у передсвяткові дні. Але поки що євро дешевшає. Із серпня 2007-го по липень 2008-го його вартість на українському ринку (міжбанк і роздріб) стабільно перевищувала 7 UAH/EUR. Однак на початку вересня 2008-го знизилася до 6,7-6,8 UAH/EUR. Основна причина послаблення європейської валюти - подорожчання долара на світових ринках. Враховуючи погіршення макропоказників країн єврозони і негативні прогнози щодо інфляції та зростання ВВП на IV квартал, євро до кінця року навряд чи подорожчає.
Вікторія Руденко, Костянтин Дружерученко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас