Ринок акцій США очікує короткий, але штормовий тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій США очікує короткий, але штормовий тиждень

Банківські метали
369
Ринок акцій США входить у вересень із побоюваннями щодо впливу урагану "Густав" на нафтові ціни, можливого повернення фінансової нестабільності і в очікуванні даних щодо ринку праці, пише MarketWatch. Тлом майбутнього тижня будуть також передвиборні перегони.
У понеділок американські біржі будуть закриті у зв'язку зі святкуванням Дня праці.
"Ми входимо в дуже неліквідний тиждень, - відзначає головний інвестиційний аналітик Windham Financial Services Пол Мендельсон, указуючи на низькі обсяги торгів в останні п'ять торговельних сесій. - Є потенціал для ралі після Дня праці, але є також і можливість того, що почне грати свою роль ураган".
Нафта дорожчає на скороченні видобутку через ураган "Густав" у Мексиканській затоці, у якій виробляється близько 25% нафти США і порядку 75% газу. Традиційні торги в залі Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) 1 вересня проводитися також не будуть, але учасники ринку зможуть робити угоди в електронній системі.
Ураган "Густав" спричинив зупинку нафтовидобутку на 96% морських родовищ нафти і на 82% родовищ природного газу. Виробництво скоротилося на 1,25 млн барелів нафти на добу (б/д) і на 6,09 млрд кубометрів газу. На узбережжі затоки нафтопереробка знижена на 1,56 млн б/д, що становить 9,8% від загального показника по країні.
Вартість нафти показала незначний приріст за підсумками минулого тижня, але закінчила "у мінусі" п'ятницю, а за серпень втратила 7,3%.
Американські фондові індекси в п'ятницю опустилися на 1,4-1,8%. За весь тиждень Dow Jones Industrial Average і Standard & Poor's 500 знизилися на 0,7%, а Nasdaq Composite - на 2%.
Однак за підсумками всього останнього місяця літа індикатори показали позитивну динаміку: Dow Jones збільшився на 1,5%, S&P - на 1,2% і Nasdaq - на 1,8%. Багато ринкових оглядачів пов'язують підйом фондового ринку з вірою учасників у те, що уряд готовий зробити все, що в його силах, для запобігання погіршенню ситуації у фінансовій системі через кризу, пов'язану з "поганими" іпотечними кредитами, що усе ще триває.
У середині серпня стурбованість станом інвестбанку Lehman Brothers і тим, що уряд буде рятувати дві найбільші іпотечні компанії країни Fannie Mae та Freddie Mac, викликала падіння на ринку акцій. Однак минулого тижня ці побоювання зійшли нанівець.
"Не думаю, що тепер ми є в безпеці, - відзначає Мендельсон - Ми поки лише одержали перепочинок між поганими новинами".
"Але ми також увійшли в передвиборний цикл, коли республіканці захочуть скоротити число поганих новин, - додає аналітик. - Якщо їм не потрібно буде вживати якісь дії до з'їзду і виборів, то вони і не будуть".
Головний економіст по США Merrill Lynch Девід Розенберг вважає, що краще б недавнє зростання фондового ринку не ґрунтувалося на економічних факторах, інакше інвестори будуть розчаровані незабаром. Хоча спад на ринку житла, можливо, і слабшає потроху, відзначає він, "рецесія, безсумнівно, поширилася далеко за межі ринку житлової нерухомості".
На цей тиждень запланована невелика кількість статистичних публікацій, і основна увага інвесторів буде сфокусована на даних з ринку праці США.
У п'ятницю міністерство праці США оприлюднить дані про безробіття в серпні. Згідно із прогнозом аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, число робочих місць в економіці США минулого місяця знизилося на 75 тис. За даними Factset, цей показник опустився на 73 тис.
У липні кількість робочих місць зменшилася на 51 тис.
Безробіття в останній місяць літа, за оцінками експертів, залишилося на рівні 5,7%.
Як прогнозується, індекс активності у виробничій сфері США (ISM Manufacturing) у серпні не змінився з 50 пунктів місяцем раніше, у сфері послуг (ISM Non-Manufacturing) - залишився на позначці 49,5 пункту. Перевищення індексом позначки 50 пунктів означає активізацію ділової активності у виробничій сфері. Падіння індексу до 50 пунктів і нижче говорить про зниження активності.
Значення ISM Manufacturing буде опубліковано 2 вересня, ISM Non-Manufacturing - 4 вересня.
Аналітики, опитані Bloomberg, очікують, що обсяг замовлень промислових підприємств у липні виріс на 1% після підвищення на 1,7% місяцем раніше. Міністерство торгівлі США оприлюднить цю інформацію в середу.
За оцінками економістів, продуктивність праці в США в другому кварталі збільшилася на 3,4%, а збільшення вартості робочої сили склало 0,1%. Міністерство праці опублікує остаточне значення цих показників у четвер.
Кількість американських громадян, що вперше звернулися за допомогою з безробіття минулого тижня, знизилася на 5 тис. - до 420 тис., очікують фахівці. Вихід офіційних відомостей запланований на 4 вересня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас