Сергій Тігіпко дивиться в землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Тігіпко дивиться в землю

Аграрний ринок
821
Учора підприємець Сергій Тігіпко повідомив про вихід у новий для себе сегмент - разом з іноземними партнерами він вкладе $80 млн в обробку 30 тис. га сільськогосподарської землі. Появу в банкіра інтересу до непрофільного для нього аграрного сектору експерти вважають цілком зрозумілою - у перспективі такий бізнес можна буде вдало продати.
У середу власник фінансової групи ТАС Сергій Тігіпко повідомив, що вирішив зайнятися аграрним бізнесом. "У сільське господарство не можна ввійти без серйозних грошей. Зараз ми формуємо компанію, у яку ввійдуть один із провідних інвестиційних банків і шведський невенчурний інвестфонд. Разом з ними ми інвестуємо в капітал компанії $80 млн", - розповів він.
За словами Тігіпка, уже укладений договір про оренду 30 тис. га сільськогосподарської землі.
З моменту продажу шведському Swedbank ТАС-Комерцбанку і ТАС-Інвестбанку за $735 млн це перший новий проект Сергія Тігіпка. Але рік тому сільське господарство не входило в сферу його інтересів. Тоді він мав намір інвестувати в рітейл, охорону здоров'я, торгівлю та громадське харчування. Дотепер у ТАС був усього один аграрний актив - міноритарний пакет у виробнику коньяку агропромисловій групі "Закарпатський сад".
Поява в Тігіпка інтересу до обробки землі не випадкова - за останні 12 місяців компанії аграрного сектора залучили близько половини коштів, отриманих від продажу акцій українських компаній, - $1,14 млрд. "Хоча в нас відсутній ринок сільгоспземель, середня вартість гектара в рамках угод придбання агропідприємств становить $300-400.
У той же час гектар землі в Польщі коштує $3,5-3,6 тис., а в Німеччині - понад $20 тис., - говорить директор з корпоративних фінансів ІК 'Арта інвестиційні партнери' Сергій Трифонов. - Названі 30 тис. га землі - мінімально прийнятний показник для компанії, що хоче бути привабливою для закордонних інвесторів".
Сергій Тігіпко не перший банкір, що зайнявся аграрним бізнесом. Група Raiffeisen (володіє "Райффайзен Банк Аваль") володіє виробником молочної продукції "Регіонпродукт", Альфа-банк разом з партнерами створює компанії для роботи в сфері рослинництва, молочного тваринництва та будівництва складської інфраструктури, а ПриватБанк реструктуризує управління 12 агропідприємствами.
Тим часом самі фінансисти визнають, що їхні інвестиції недовгострокові - вони розраховані на бум у цьому сегменті. "Це не бізнес комерційного банку, але в нас широкі інтереси в частині інвестиційного бізнесу, - сказав голова правління Альфа-банку Андрій Волков. - Ми не стратегічний інвестор, ми хочемо створити велику компанію, вивести її на IPO і потім продати". Заступник голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Віктор Горбачов упевнений, що вільна торгівля землею приведе до припливу в Україну інвесторів: "Хто сьогодні займеться сільським господарством і зможе контролювати землю навіть через оренду, той із приходом іноземців зможе вдало продати бізнес".
Але зазначених Тігіпко інвестицій може бути недостатньо для розвитку бізнесу. "Найбільш болючі напрямки для сільського господарства - це інфраструктура: склади, техніка, елеваторні потужності. За ці $80 млн можна обслуговувати землю, але для будування елеватора цього не вистачить", - упевнений голова правління "Західної компанії 'Дакор'" Мирослав Поліпро. За його оцінками, тільки будівництво елеватора займе три роки.
Сергій Тігіпко розширить фінансову групу Власник фінансової групи ТАС Сергій Тігіпко вчора повідомив, що протягом одного-двох тижнів буде завершена угода купівлі трьох компаній на фінансовому ринку України.
"Ми провели аудит двох страхових компаній, але відмовилися від їх придбання. Зараз ми завершуємо угоду купівлі контрольного пакета акцій страхової компанії, фінансового посередника і лізингової компанії. Власники компаній залишаються в бізнесі, і ми будемо з ними працювати. Сума угоди буде досить значною", - розповів він журналістам.
Раніше Тігіпко заявляв про намір створити спеціалізовану страхову компанію (СК), а також купити декілька невеликих регіональних СК і СК у Білорусії. У фінансову групу ТАС входять лайфова СК ТАС, ризикова СГ ТАС, компанія "ТАС-Фінанс", СК "ТАС-Капітал", СК "ТАС-Дніпро", а також банк "Бізнес Стандарт", що, за словами Тігіпка, повинен бути проданий до кінця серпня.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас