Осетрові в Каспієві можуть зникнути за 13 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Осетрові в Каспієві можуть зникнути за 13 років

290
Запаси осетрових у Каспієві можуть бути вичерпані за 13 років. Росрибальство пропонує ввести 10-річний мораторій на вилов цієї риби та організувати збройну охорону її запасів.
Як повідомляє Росрибальство з посиланням на іранські ЗМІ, за оцінкою Іранського міжнародного науково-дослідного інституту осетрових риб, запаси осетрових у Каспієві за останні роки скоротилися на 25-30%, і якщо браконьєрство не буде зупинено, то за 13 років запаси цієї риби будуть вичерпані.
Відповідно до повідомлення, у цей час Іран, Росія, Туркменія, Казахстан та Азербайджан реалізують спільний проект з моніторингу запасів осетрових у Каспійському морі. Роботи йдуть у прибережних водах, починаючи від Астари (Азербайджан) і закінчуючи Бендер-Торкеманом (Іран). Результати досліджень, проведених п'ятьма прикаспійськими країнами, будуть обговорені у вересні на засіданні п'ятисторонньої Комісії з водних біоресурсів Каспійського моря.
Тим часом Росія має намір запропонувати прикаспійським країнам ввести 10-річний мораторій на вилов осетрових у Каспієві.
Як повідомив "Інтерфаксу" керівник центру громадських зв'язків Росрибальства Олександр Савельєв, пропозиції вже підготовлені й будуть внесені на обговорення вересневого засідання п'ятисторонньої комісії.
Ці пропозиції спрямовані на збереження запасів осетрових і посилення боротьби із браконьєрством, що вже набуло транснаціональний характер. Зокрема, за даними Державної морського інспекції Прикордонного управління ФСБ Росії по Дагестану, за останній час у зв'язку зі зміною маршрутів міграції осетрових збільшилося число браконьєрських бригад, які ведуть лов риби в казахстанському секторі Каспію й потім збувають її в Росії, минаючи сухопутний кордон Казахстану.
Відсутність єдиної системи контролю за виловом осетрових і боротьби із браконьєрством привело до того, що офіційний вилов цієї риби скоротився з 15 тис. тонн на початку 90-х років до 1 тис. тонн в 2007 році.
У зв'язку із цим, відзначив О.Савельєв, Росрибальство пропонує протиставити інтернаціональному браконьєрству міждержавну збройну охорону водних біоресурсів Каспію, у першу чергу осетрових. Основою для такої структури з російської сторони могли б стати сили Каспійської флотилії.
Росрибальство також вважає за необхідне підвищити статус п'ятисторонньої Комісії з водних біоресурсів Каспійського моря й укласти між прикаспійськими країнами міжурядову угоду про збереження й використання водних біоресурсів Каспійського моря.
Комісія з водних біоресурсів Каспію була створена Росією, Казахстаном, Азербайджаном і Туркменією в 1992 році. В 2002 році до неї приєднався Іран. Комісія затверджує загальприпустимі улови осетрових, кільки й тюленя, а також визначає квоти на вилов цих біоресурсів державами - членами комісії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас