До тіньових схем з ПДВ причетні і великі корпорації, заявляють в ДПАУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До тіньових схем з ПДВ причетні і великі корпорації, заявляють в ДПАУ

Казна та Політика
346
Схему ухиляння від сплати податків використовують не тільки тіньові підприємства, але й загальновідомі, великі корпорації, які декларують свою відкритість суспільству, заявляють у Державній податковій адміністрації України.
"На жаль, у поле зору ДПАУ потрапили підприємства, які тим чи іншим способом декларують себе прозорими, у тому числі і ті, які готуються до розміщення своїх цінних паперів на різних європейських ринках. Ми б хотіли попередити всіх, хто був задіяний у цих схемах, хто планує розміщувати свої цінні папери на європейських ринках про небезпеку, що таїться у використанні таких схем", - сказав у четвер на прес-конференції в Києві в.о. заступника голови ДПАУ Сергій Власенко.
У цьому контексті він висловив упевненість у тому, що "жоден європейський інвестор не прийде на підприємство, що так чи інакше, свідомо або несвідомо, бере участь у таких схемах, і до яких держава в особі ДПАУ буде висловлювати претензії економічного та карного характеру". Разом з тим, С.Власенко не став конкретизувати, які саме великі підприємства маються на увазі.
У свою чергу присутній на прес-конференції перший заступник начальника Головного управління податкової міліції Олександр Розум нагадав, що для вдосконалення адміністрування податку на додану вартість був введений автоматизований контроль обороту ПДВ, і це вже дало свої позитивні результати. "Тільки за результатами аналізу розшифровки податкових зобов'язань і податкового кредиту із ПДВ за березень цього року податківці виявили кілька резонансних злочинів, по яких суми збитків державі нараховують сотні мільйонів гривень", - відзначив О.Розум. Суть більшості таких схем, за словами першого заступника начальника управління, зводиться до фактичної поставки товарів і послуг між виробником і споживачем продукції, але документальне оформлення таких операцій через низку "транзитних підприємств" і так званих "податкових ям" - підприємств із ознаками фіктивності, на яких залишаються торговельна націнка і зобов'язання щодо сплати податків, але їх навмисне не нараховують і не платять у бюджет.
За словами Розума, великі корпорації для мінімізації своїх зобов'язань звертаються до послуг тіньових структур для документального створення податкових переваг при участі фіктивних підприємств і використанні "безтоварних операцій".
Усього, за інформацією прес-служби ДПАУ, з початку поточного року не допущене незаконне відшкодування ПДВ на суму 2,4 млрд. грн. Відносно організаторів незаконних угод із ПДВ порушено 280 кримінальних справ, за якими попереджене розкрадання з бюджету більше 630 млн. грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас