Дефіцит вугілля штовхає до його перепродажу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефіцит вугілля штовхає до його перепродажу

Фондовий ринок
226
Користуючись дефіцитом вугілля на внутрішньому ринку, деякі гравці починають скуповувати його. Можливо, для його подальшого перепродажу. Як писали, на останньому аукціоні з великими лотами вугілля 29 липня компанія-посередник ТОВ "Озон-3000" перебила в учасників шість лотів на загальну суму 57,85 млн. грн. за 30 тис. т вугілля марок "К" і "Ж" (рідкісні марки коксівного вугілля, що використовуються для виробництва коксу).
На думку гендиректора ДП "Донецький індустріальний союз" Василя Гураля, ці шість лотів придбані для їхнього подальшого перепродажу за спекулятивною ціною. "Зараз ціни на українському ринку вищі від світових. Це пов'язано з тим, що потрібен час, щоб привезти вугілля з Австралії та Америки. Але зараз імпортне вугілля коштує дешевше, ніж на нашому ринку. Я його вже замовив відтіля", - повідомив Гураль.
Голова незалежної профспілки шахтарів Михайло Волинець відзначив, що дефіцит коксівного вугілля на ринку існує давно. "Свого вугілля недостатньо. Росія не може завозити нам вугілля, оскільки немає вагонів і напіввагонів, у поганому стані залізниця. Навіть в Україні, якщо порахувати вагони, які перебувають й у держвласності, і у приватних руках, їх не вистачить на перевезення вугілля. Те ж стосується і майданчиків у портах: вони використовуються під експорт металу, чавуну, а під вугілля місця не вистачає. У найближчі три роки нові майданчики будуватися не будуть. Тому зараз вигідно скуповувати вугілля-сировину, збагачувати його, а у вересні-жовтні, коли підприємства почнуть запасатися на зиму, вийти на ринок зі своїми запасами", - повідомив Волинець.
Втім, аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Гайда вважає, що придбання вугілля по $340-350 за т для його перепродажу є малоймовірним: "Це невелика кількість вугілля, нехай і дефіцитного. Річний дефіцит коксівного вугілля становить 12-15 млн. т, що покривається за рахунок імпорту з Росії, Казахстану, Польщі, Північної Америки. Придбану сировину можна спробувати відразу перепродати, але з невеликою націнкою $5-10/т, тому що ціна покупки була досить високою". Відзначимо, що директором ТОВ "Озон-3000", що скупив шість лотів, є Микола Торчук, що раніше працював помічником-консультантом народного депутата від Партії регіонів Андрія Орлова. У сферу інтересів пана Орлова крім низки збагачувальних фабрик у Донецькій області входить компанія "Уголь-Юг", що контролює вуглезбагачувальну фабрику "Стахановська". Але Андрій Орлов заявив, що ніяким чином не причетний до останнього вугільного аукціону. "Ми не маємо до цього ніякого відношення", - запевнив депутат.
Микола Торчук також категорично відкинув припущення, що лоти могли бути куплені для підприємств Андрія Орлова. "Діяльність нашої компанії не пов'язана з Андрієм Орловим. Ми - незалежна організація, що займається бізнесом", - сказав Торчук.
Наступний аукціон ДП "Вугілля України" відбудеться наприкінці серпня. Точна дата його проведення поки не визначена.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас