Продан: Україна поверне Rosukrenergo 1,3 млрд куб. м газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продан: Україна поверне Rosukrenergo 1,3 млрд куб. м газу

Енергетика
184
Українська сторона вирішила повернути Rosukrenergo 1,3 млрд куб. м російського газу. Про це журналістам повідомив сьогодні міністр палива і енергетики Юрій Продан, передає кореспондент РБК-Україна.
За його словами, таке рішення було ухвалене у зв'язку з нерівномірністю використання Україною імпортного газу.
Продан зауважив, для того, щоб документально оформити повернення газу російській стороні, який Україна не використала, Кабмін прийняв постанову про розмитнення газу імпортного походження.
Міністр також відзначив, російській стороні буде повернений газ середньоазіатського походження в об'ємі з розрахунку його вартості 179,5 дол. за тис. куб. м.
Коментуючи заяву міністра палива і енергетики Юрія Продана, джерело в Rosukrenergo заявило РБК-Україна, що не володіє інформацією щодо рішення України повернути їй 1,3 млрд куб. м газу. "У мене немає такої інформації", - сказав співбесідник агентства. Він зауважив також, що баланс газу по липню ще не підведений.
Нагадаємо, раніше прес-секретар компанії Rosukrenergo Андрій Кнутов заявив, що фінансові зобов'язання щодо оплати "Нафтогаза України" перед компанією Rosukrenergo складають більше 2 млрд дол.
За його словами, ця сума складається з заборгованості минулих років, зобов'язань по російському газу, спожитому в 2008 р., боргу за центрально- і середньоазіатський природний газ, поставлений в II кварталі ц.р., а також з поки не перерахованих грошей за газ, отримуваний "Нафтогазом України" в липні поточного року.
Раніше, 5 липня 2008 р., голова правління "Нафтогаза України" Олег Дубина заявив, що заборгованість в об'ємі 2 млрд дол. не має відношення до компанії. "У "Нафтогаза України" за 2008 р. боргів перед "Газпромом" немає, а 2 млрд дол., про які говорив російський прем'єр нашому прем'єрові, - це борг компаній "Укргазенерго" і Rosukrenergo перед "Газпромом" за 2007р.", - сказав Дубина.
Нагадаємо, 13 березня 2008 р. "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали угоду про розвиток відносин в газовій сфері, в рамках якого був обумовлений черговий варіант зміни схеми постачань газу. Зокрема, з березня по грудень 2008 р. "Нафтогаз України" повинен був самостійно купувати середньоазіатський газ в об'ємі не менше 49,8 млрд куб. м на кордоні за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.
Передбачалося, що таким чином зі схеми постачань будуть виключені посередники в особі ЗАО "Укргазенерго" і Rosukrenergo. Але довгий час не оголошувалося, у кого саме купуватиме газ "Нафтогаз України" - у "Газпрому", "Газпромекспорта" або Rosukrenergo. Поки йшов переговорний процес, імпортний газ до України поставляв швейцарський трейдер Rosukrenergo.
В середині квітня 2008 р. Секретаріат Президента України повідомив, що на вимогу російської сторони" газ поставлятиме Rosukrenergo, для цього НАК "Нафтогаз України" підписала контракт з Rosukrenergo на постачання 49,8 млрд куб. м газу впродовж 2008 р. за ціною 179,5 дол. за 1 тис. куб. м.
Підписаний в березні документ також припускав, що Україна розпочне сплачувати борги. Сума заборгованості постійно варіювалася. В березні Президент України Віктор Ющенко сказав, що газовий борг оцінюється в 2 млрд дол. А вже наприкінці квітня 2008 р. український прем'єр-міністр Юлія Тимошенко інформувала, що Україна повністю борг погасила.
Нагадаємо, Київ і Москва підпишуть довгострокові газові контракти в жовтні-листопаді 2008 р. Про це заявив міністр палива і енергетики України Юрій Продан. За його словами, проекти цих документів мають бути готові у вересні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас