У БЮТ пояснюють, що за сир-бор навколо "Одеса-Броди" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У БЮТ пояснюють, що за сир-бор навколо "Одеса-Броди"

Енергетика
314
Уряд виступає проти фактичної передачі нафтопроводу "Одеса-Броди" посередникові на зразок компанії "РосУкрЕнерго".
Про це в коментарі УНІАН заявив народний депутат від БЮТ, член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки Сергій Пашинський.
За його словами, нова хвиля претензій до уряду з боку Секретаріату Президента, цього разу пов'язана з експлуатацією нафтопроводу "Одеса-Броди", почалася після того як прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заборонила представникам Кабміну і державних енергокомпаній брати участь у підписанні угоди між "Укртранснафтою" та офшорною компанією Milbert Ventures Inc про прокачування нафти по цьому нафтопроводі.
"Фактично, вітчизняним державним компаніям слід погодитися передати права на експлуатацію "Одеса-Броди" Milbert Ventures Inc, компанії зі статутним капіталом 10 тис. дол., що зареєстрована на Британських Віргінських островах. За умовами пропонованого контракту ця компанія фактично одержувала виключне право на використання потужностей нафтопроводу. Угода повинна була бути підписана в присутності Президента України Віктора Ющенка", - заявив Пашинський.
При цьому він відзначив, що хоча за контрактом нафтопровід повинен був запрацювати в прямому, аверсному, режимі, жодного документа, який би засвідчував, що в компанії є досить обсягів нафти для завантаження "Одеса-Броди", дотепер, наскільки відомо, Milbert Ventures Inc не надала. На сьогодні через трубопровід "Одеса-Броди" прокачується в реверсному режимі до 9 млн. тонн російської нафти щорічно. Це дає Україні 70 млн. дол. прибутку, констатував член профільного комітету парламенту.
"Складається враження, що, лобіюючи інтереси офшорних компаній - Vanco і Milbert Ventures, - певна група людей в Україні постійно намагається відтворити схему посередника зразка "РосУкрЕнерго" у нових варіаціях", - вважає Пашинський.
За його словами, Кабмін не проти аверсного використання "Одеса-Броди", Кабмін виступає проти РУЕ-2, РУЕ-3 і т.п. "Історія з новою офшоркою, що претендує на володіння стратегічним нафтопроводом, - це крах політики Президента взагалі і його енергетичної політики зокрема. Угода, що відстоюється ним, з Milbert Ventures не має нічого спільного з національною безпекою та інтересами. Тому уряд повинен протидіяти і надалі таким спробам", - відзначив Пашинський.
Як повідомляв УНІАН, 28 липня РНБО зобов'язала уряд зробити все можливе, щоб до кінця 2008 року нафтопровід "Одеса-Броди" працював в аверсному режимі.
Нагадаємо, що ще на початку січня цього року керівництво ВАТ "НПК "Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" звернулося з офіційним листом до Президента України Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини із проханням прийняти рішення про "аверсне" функціонування нафтопроводу "Одеса-Броди". Зокрема, керівники НПЗ відзначали, що одержали комерційні пропозиції про постачання легкої каспійської нафти для переробки на заводах загальним обсягом не менше 5 млн. тонн на рік. При цьому відзначалося, що підприємства мають технічну можливість для прийняття і переробки цього обсягу нафти.
22 травня Президент Ющенко своїм указом створив Міжвідомчу робочу групу і доручив їй розробити та подати в тижневий термін план заходів щодо переведення з 2008 року нафтопроводу "Одеса-Броди" у режим роботи із проектного напрямку (з Одеси в Броди) зі збереженням при цьому рівня доходів від його використання.
Тоді Тимошенко назвала варіант аверсного використання "Одеса-Броди", запропонований Секретаріатом Президента, корупційною схемою на зразок "РосУкрЕнерго".
Після цієї заяви керівництво ВАТ "НПК "Галичина" і ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття" звинуватило Кабінет Міністрів у бездіяльності щодо ухвалення рішення про "аверсне" функціонування "Одеса-Броди".
30 липня прем'єр-міністр заявила про підтримку аверсного використання нафтопроводу "Одеса-Броди", але виступає проти залучення до цього проекту офшорних компаній і тіньових схем.
30 липня міністр палива та енергетики Юрій Продан повідомив, що Міжвідомча комісія при Кабміні з використання нафтопроводу "Одеса-Броди" планує наступного тижня розглянути пропозиції, що надійшли від заводів "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина", щодо використання нафтопроводу в аверсному режимі.
Сьогодні, 1 серпня, заступник голови Секретаріату Президента України Андрій Гончарук розкритикував уряд за бездіяльність у забезпеченні аверсного використання "Одеса-Броди".
Нафтопровід "Одеса-Броди" планували використовувати для прокачування каспійської нафти в Європу. Україна протягом двох років з моменту спорудження безуспішно намагалася домовитися про транспортування каспійської нафти по ньому в прямому напрямку. Не одержавши конкретних пропозицій від компаній, уряд України наприкінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному напрямку.
Таким чином, з моменту спорудження нафтопровід використовується в реверсному напрямку, що передбачає транспортування російської нафти із Бродів в Одесу і далі - танкерами через чорноморські протоки.
У січні-квітні в 2008 р. по маршруту "32-й кілометр держкордону Республіки Білорусія та України (нафтопроводу Мозир-Броди) - резервуарний парк морського нафтового термінала (МНТ) "Південний" порту "Південний" (тобто реверсний напрямок) було прокачано 2,76 млн. тонн нафти, що на 9,3% менше, ніж за аналогічний період 2007 року. Найбільші обсяги були транспортовані ВАТ "ТНК-ВР Холдинг", ВАТ "ЛУКОЙЛ", ВАТ "Сургутнафтогаз", ВАТ "НК "Роснафта".
Усього за час роботи реверсного маршруту, станом на 1 травня 2008 року, прокачано 22,036 млн. тонн сировини, а Україна одержала у вигляді платежів за транзит і портові збори 226,3 млн. дол.
В 2007 році по трубопроводу "Одеса-Броди" у реверсному режимі було прокачано 9 млн. 056 тис. тонн нафти, в 2006 році - 3 млн. 418 тис. тонн, в 2005 р. - 5 млн. 754 тис. тонн, в 2004 р. - 1 млн. 048 тис. тонн
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас