Частка тіньового сектора знизилась до 32% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка тіньового сектора знизилась до 32%

Казна та Політика
322
Міністерство економіки зафіксувало в 2007 році перше за три роки зменшення частки тіньової економіки - з 34% до 32% від офіційного ВВП. Економісти називають це статистичною похибкою, тому що бізнес-клімат у країні торік не покращився. За їхніми оцінками, збільшення виробничих витрат, навпаки, підштовхне підприємства до пошуку можливостей зниження податкового навантаження.
Учора Мінекономіки оприлюднило аналіз тенденцій тіньової економіки в 2007 році. За розрахунками відомства, її частка за останні три роки зменшилася до 32% від ВВП: в 2003-2004 роках сектор займав 31%, а в 2005-2006-му - уже 34%. Чітких причин зменшення частки тіньової економіки в міністерстві не вказують, але відзначають, що цей процес гальмували політична нестабільність і відсутність судової, податкової та пенсійної реформ.
Мінекономіки зафіксувало зниження частки тіньового сектора по трьох із чотирьох використовуваних методик підрахунку. Найбільш високий рівень тінізації був виявлений за методом "витрати населення-роздрібний товарообіг" - 36% (порівняння витрат домогосподарств із роздрібним товарообігом). Ще рік тому цей показник становив 38%. Найбільше зниження тіньової частки - на 7 процентних пунктів, до 28% - виявлено при порівнянні індексу споживання енергетичних ресурсів з індексом зростання ВВП.
У міністерстві це пов'язують із переходом підприємств на енергозберігаючі технології. Зіставлення планованого приросту внутрішньої доданої вартості з реальним збільшенням (фінансовий метод) показало зниження "тіні" на 3 процентних пункти, до 34%. І лише монетарний метод (збільшення готівкової маси поза банківською системою) показав збільшення частки тіньової економіки - на 1 процентний пункт, до 26% - через негативні інфляційні очікування населення (в 2007 році ціни виросли на 16,6%).
Втім, у Мінекономіки визнають, що статистичне зниження рівня тінізації може не відповідати дійсності. У звіті говориться, що зменшення частки за методом "витрати населення-роздрібний товарообіг" викликано зниженням частки промисловості в загальному фінансовому результаті підприємств - з 44% в 2004-2006 роках до 32,2% у нинішньому - і збільшенням частки сектора послуг, що має меншу частку тінізації. При цьому в секторі послуг складніше контролювати виробничі витрати, а виходить, складніше визначати обсяг тіньових операцій.
"Для нас основною базою для висновків є розрахунок за фінансовою методикою. Але для одержання точних даних необхідно проводити розрахунки по окремих галузях економіки і потім, з огляду на їхню частку в економіці, робити загальні оцінки", - сказало джерело в Мінекономіки.
Експерти сумніваються в точності цих розрахунків. "Важко говорити про реальне зниження, коли воно не перевищує рівня статистичної похибки, - говорить президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило. - Можна лише констатувати, що торішнє збільшення позик підприємствами благотворно вплинуло на вихід підприємств із тіні". "Досвід нашого спілкування з бізнес-середовищем показує, що оцінки Мінекономіки дуже оптимістичні", - додає віце-президент Інституту конкурентного товариства Дмитро Ляпін.
При цьому економісти не виключають збільшення рівня тінізації економіки в 2008 році. "Подальше зростання цін на енергоносії змушує підприємства оптимізувати свої витрати часто шляхом відходу в тінь", - констатує пан Жалило. А Дмитро Ляпін відзначає, що це двосторонній процес: з одного боку, підприємства виходять із тіні для залучення інвестицій, але з іншого боку - знову йдуть у тінь для зменшення податкового навантаження.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас