В Україні відкрилось п'яте бюро кредитних історій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні відкрилось п'яте бюро кредитних історій

518
14 липня Мін'юст оприлюднив наказ про видачу ліцензії п'ятому українському бюро кредитних історій (БКІ) - Дата Майнінг Гроуп, заснованому Альфа-банком. Таке рішення учасники ринку пояснюють небажанням роздрібних банків розкривати інформацію про позичальників конкурентам. Із цієї причини створено вже три БКІ, але тенденцією це не стане, говорять експерти.
"Ми брали участь в організації цього бюро разом з партнерами", - повідомив газеті голова правління Альфа-банку Андрій Волков. При цьому заступник голови правління банку Дмитро Колечко уточнив, що власником бюро є холдингова компанія, що входить у консорціум Альфа-Груп.
За його словами, план розвитку компанії передбачає залучення ще декількох стратегічних партнерів, зацікавлених у розвитку послуг кредитного бюро в Україні. В Альфа-банку сподіваються, що бюро ввійде в топ-3 ринки з п'яти БКІ. Директор Дата Майнінг Гроуп Володимир Іванов роботу бюро не коментує.
"В усім світі БКІ це незалежні структури, які здійснюють обмін інформацією про позичальників і накопичують її. А в нас відкриваються кишенькові бюро при банках, тому що ніхто не хоче передавати свої бази даних конкурентам", - говорить генеральний директор ПВБКІ Антоніна Паламарчук.
Раніше через такі ж причини були створені ще два БКІ з п'яти легально діючих: власні бюро заснували ПриватБанк (УБКІ) і Російський стандарт.
Як повідомляється, у червні Нацбанк оприлюднив проект змін у Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат при проведенні кредитних операцій, яким має намір зобов'язати банки вимагати в клієнтів письмову згоду на надання інформації в БКІ.
У випадку відмови позичальник буде зарахований до найгіршої категорії "Д" - банк повинен буде резервувати 100% суми такого кредиту. Однак не всі роздрібні банки, що не працюють із БКІ, мають намір створювати власні бюро.
"Ми ні з ким не співробітничаємо: перебуваємо в процесі переговорів та ухвалення рішення про входження до складу акціонерів одного із БКІ", - розповів газеті голова наглядової ради Дельта-банку.
У той же час, за словами першого заступника голови правління Правекс-банку Романа Валесюка, в Україні жодне із БКІ реально не працює. "Тому ми не працюємо із БКІ - у нас є свої напрацьовані бази даних. Коли буде створене єдине бюро, швидше за все, ми будемо працювати з ним", - сказав він.
За його словами директора УБКІ Олега Пшеничного, успішність нового БКІ буде залежати від того, що за ним стоїть. "Якщо там є технології і бази даних - це живе бюро. Але якщо компанія створюється під корпоративні інтереси учасника ринку, щоб виконати вимоги щодо резервування НБУ, то в них мало шансів", - упевнений експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас