Підвищення цін на нерухомість не перекриває інфляцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення цін на нерухомість не перекриває інфляцію

Казна та Політика
1193
За перший квартал поточного року зростання цін у середньому по країні склало 4-6%.
При цьому інфляція в Україні росте куди швидше - за підсумками першого кварталу вона впритул наблизилася до 10%. У зв'язку із цим "Дело" вирішило проаналізувати, чи варто сьогодні боротися з інфляцією, інвестуючи гроші в житлову нерухомість.
Купити і здати
На відміну від банківських депозитів, інвестиційних фондів і дорогоцінних металів, інвестувати в житлову нерухомість можуть лише ті, хто назбирав як мінімум 70-100 тисяч доларів. Така мінімальна ціна квартир у привабливих для інвестування містах України - Києві, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Львові.
"За 100 тисяч доларів можна купити непогану квартиру у Львові", - розповіла нам фахівець львівської ріелторської компанії "Маклер" Елліна Сеннікова. "1000-1100 доларів коштує квадратний метр у хрущовках Миколаєва", - розповів генеральний директор "Української біржі нерухомості" у Миколаєві Вадим Мозулевський.
За словами виконавчого директора Союзу фахівців з нерухомості Києва Ігоря Однопозова, маючи 100 тисяч доларів, у Києві на вторинному ринку можна купити 1-кімнатну або 2-кімнатну хрущовку в спальних районах. "Зростання цін на нерухомість у столиці йде в ногу з інфляцією. Тому, вклавши гроші у квартиру, ми нічого не втратимо. При цьому квартиру можна буде здавати в оренду та одержувати дохід", - відзначив Однопозов.
Таку квартиру можна здавати за 400-500 доларів на місяць. За рік вийде близько 5 тисяч доларів, або 5% від вкладеної у квартиру суми. За перший квартал поточного року зростання цін на житлову нерухомість у Києві склало 6%. Інфляція - 9,7%.
Якщо припустити, що така пропорція зростання збережеться до кінця року, то купувати квартиру без подальшої здачі в оренду з погляду прибутковості нема рації. Але навіть здаючи її в оренду, ми зможемо лише зберегти свої гроші. У цьому випадку куди вигідніше покласти їх на депозит під 18% і позбутися від головного болю - пошуку орендарів, ризику напоротися на неблагонадійних наймачів, зношування квартири, щомісячного орендного збору та перевірки стану житла.
Котеджі не у фаворі
У той же час генеральний директор ріелторської компанії "Альянс Брок" Андрій Сокур радить купувати квартири на первинному ринку. "Новобудови в спальних районах непогано додають у ціні, якщо порівнювати із вторинним ринком. За минулий рік квартири в новобудовах подорожчали на 24-35%", - констатує експерт. Однак ціни на такі квартири значно перевищують 100 тисяч доларів.
Інвестувати в котеджні будиночки Андрій Сокур не радить. "Зараз котеджні будиночки пропонуються досить дорого та у великій кількості. Тому купувати їх не настільки вигідно", - упевнений він.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас