Сьогодні виповнюється 230 років знаку долара ($) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні виповнюється 230 років знаку долара ($)

Валюта
380
1 квітня 1778 року нью-орлеанський торговець і плантатор, ірландець за походженням Олівер Поллок придумав знак долара.
Поллок був постачальником армії американських патріотів під час війни проти англійських гнобителів, і заносив суми виторгу в бухгалтерські книги зі значком, що поєднував P і S. Свої рахунки він представляв американському конгресменові Роберту Моррісу, що став першим високопоставленим янкі, що почав офіційно застосовувати такий знак долара в документах.
Підставою для знака стало іспанське песо (іспанський долар, піастр, точніше іспанські песо, що чеканилися в сучасній Мексиці) - P з добавкою S, тобто песо в множині. S було накладено на P і спрощено. Дві вертикальні палички в знаку вийшли тому, що на песо гравірувалися дві колони, що символізували Гібралтарські стовпи в британських колоніях ці монети були відомі під назвою Долари зі Стовпами.
Існують також інші версії походження знака. Символ $ є похідним від абревіатури Сполучених Штатів і є змішанням двох букв U і S, причому нижня частина букви U зникла, а дві вертикальні "палички" були сполучені і накладені на S.
Близька до неї "срібна" версія, тільки букви S і U позначають інше: буква S від скороченого "silver" срібло, над якою часто містилася буква U (unit шматок, одиниця, злиток). Пізніше U змістилося вниз і втратило нижню частину, перетворившись в $.
Нагадаємо, що в січні 2007 року українська гривня одержала офіційний графічний символ.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас