Прем'єр Грузії оприлюднив плани нового уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прем'єр Грузії оприлюднив плани нового уряду

Казна та Політика
151
Парламент одноголосно затвердив його склад, запропонований президентом. Опозиція бойкотувала засідання, мотивуючи це тим, що "маріонетковий парламент зробить усе, що скаже президент" і "новий уряд нічого не змінить".
Засідання парламенту - перше після урядової кризи і виборів президента - проходило в напівпорожній залі: напередодні опозиція заявила, що має намір бойкотувати як "нелегітимного президента", так і "маріонетковий парламент".
"Парламент намагаються перетворити в нотаріат для затвердженнямрішень президента, - заявив Давид Зурабішвілі, один з лідерів "Демократичного фронту", що поєднує кілька опозиційних фракцій. - Ми будемо брати участь тільки в тих засіданнях парламенту, які визнаємо цікавими з погляду розвитку демократичних процесів".
Примітно, що засідання бойкотували не тільки радикально-опозиційні фракції, що входять в "Демократичний фронт" і "Об'єднану опозицію", але й помірна опозиція. Так, представник "Нових правих" Манана Начкебія заявила, що "новий уряд нелегітимний, оскільки запропонований нелегітимним президентом, до того ж він нічого не змінить у країні, адже в ньому немає нових людей".
Прем'єр-міністр Ладо Гургенідзе за вже сформованою традицією з'явився в зал засідань у помаранчевій краватці, що символізує колір Банку Грузії, яким він керував довгі роки. Разом із прем'єром у зал засідань увійшли інші міністри - вони зайняли спеціальну ложу недалеко від трибуни, з якої зазвичай виступає президент.
Цього разу із трибуни виступив Гургенідзе, що змалював райдужні перспективи для країни у випадку повної реалізації президентської та урядової програми "Єдина Грузія - без бідності". У назві президентської програми з'явилося істотне виправлення: у передвиборний період програма називалася просто "Грузія без бідності". Прем'єр пояснив це тим, що в нового уряду крім боротьби з бідністю є й інші важливі завдання: "Ми вирішили так назвати цю програму, щоб підкреслити, що наша мета не тільки перемога над бідністю, але й об'єднання країни та консолідація суспільства".
Прем'єр повторив президентські тези, повідомивши, що "програма розрахована на наступні п'ять років і її суть- розгорнути бюджет обличчям до народу". Ця теза вже не раз викликала їдкі зауваження опозиціонерів у телеефірі: "Виходить, у попередній період, під час прем'єрства Зураба Ногаїделі, бюджет був повернений до народу не обличчям, а іншою частиною".
Основний акцент у своєму виступі Гургенідзе зробив на вирішенні соціальних проблем. Він повідомив, що цього року на ці питання з бюджету виділено 1800 млрд лари, тобто більше $1 млрд, що становить майже третину бюджету.
Передбачаючи питання, звідки уряд візьме такі гроші, прем'єр пояснив, що соціальна частина бюджету збільшена за рахунок скорочення оборонних видатків. "Ми вже закупили стільки зброї, скільки потрібно армії, ми вже побудували гарні дороги, і тепер на ці потреби буде потрібно набагато менше коштів", - заявив Гургенідзе.
За його словами, весь період його прем'єрства бюджет буде профіцитним - він навіть запропонував депутатам прийняти спеціальний закон, що забороняв би кабміну представляти для затвердження в парламент непрофіцитний бюджет.
Надлишки доходів будуть акумулюватися у два фонди: стабілізаційний фонд і фонд майбутніх поколінь, - повідомив прем'єр. - І якщо стабфонд буде страхувати макроекономічні ризики, наприклад у випадку світових фінансових потрясінь, то фонд майбутніх поколінь ми плануємо витратити після повернення Абхазії та Південної Осетії в лоно грузинської державності - для реінтеграції цієї території, допомоги населенню у вирішенні соціальних проблем. У тому числі повернення та облаштованості біженців.
Цей пасаж прем'єра не був випадковим. Говорячи про допомогу "реінтегрованим народам Абхазії та Південної Осетії", прем'єр натякав, що ця реінтеграція відбудеться вже при нинішньому уряді. Опозиція відразу кваліфікувала це висловлення як "популізм, що не має під собою підстав".
Гургенідзе також повідомив, що найближчим часом уряд планує знизити до 15% єдиний прибутковий і соціальний податок, що становить сьогодні 25%, а податок на дивіденди за внесками у банки взагалі буде скасований. Природно, остання пропозиція відразу була розцінена опозицією як лобіювання прем'єром, що є успішним грузинським банкіром, інтересів банківського сектора.
Вирішити проблему бідності та безробіття за п'ять років новий уряд має намір за рахунок припливу інвестицій, що, за підрахунками прем'єра, повинен скласти $2-2,5 млрд на рік, тобто половину обсягу бюджету. Гургенідзе вважає це реальним завданням за умови "збереження в країні політичної стабільності". У такий спосіб прем'єр натякнув на неприпустимість нових хвилювань і антиурядових виступів.
Депутати вислухали виступ прем'єра мовчки, не перериваючи його оплесками, як це буває звичайно. Однак ніяких гострих питань Ладо Гургенідзе не задавали. Створювалося враження, що для депутатів це засідання було всього лише черговою формальністю. Пожвавила обстановку тільки депутат від західногрузинського міста Зугдіді Назі Аронія, що поскаржилася на те, що "серед 17 міністрів лише один - міністр економічного розвитку Ека Шарашідзе - представляє прекрасну половину населення країни". На думку Аронії, це "є порушенням гендерної рівноправності, адже загальновідомо, наскільки розумні, дипломатичні та високопрофесійні жінки на вищих державних постах".
При цих словах голова парламенту Ніно Бурджанадзе, що не сказала до цього ні слова, явно зраділа та голосно подякувала Аронії. Відомо, що Бурджанадзе, що зіграла ключову роль в осінніх подіях, не дуже задоволена тим, що її кадрові рекомендації в новому уряді практично не враховані. У новому кабінеті міністрів тільки одну фігуру можна назвати "людиною Ніно Бурджанадзе" - це новий глава МЗС Давид Бакрадзе, що очолював до цього міністерство з врегулювання конфліктів. Втім, Гургенідзе обіцяв боротися з гендерною нерівністю та повідомив, що в Банку Грузії, яким він керував до призначення прем'єром, "45% менеджерів вищої ланки були жінками".
Нарешті питання про затвердження уряду було поставлено на голосування. За новий склад уряду віддав свої голоси 141 депутат - саме стільки і було присутніх в залі.
Таким чином, країна одержала "новий старий кабінет", у якому зберегли пости силові міністри, але були змінені глави МЗС, міністерства освіти та держміністр з врегулювання конфліктів. Останнє відомство відтепер буде називатися міністерством реінтеграції, а його новий керівник Тимур Іакобашвілі пообіцяв депутатам, що підпише лобійований Росією договір "про незастосування сили відносно Абхазії та Південної Осетії, але тільки в тому випадку, якщо цей документ буде частиною пакета зі всеосяжного врегулювання конфлікту".
Новим главою МЗС Грузії став колишній держміністр з врегулювання конфліктів Давид Бакрадзе. Очевидно, що великих змін у зовнішній політиці при Бакрадзе не буде: учора він уже заявив, що "пріоритети нового уряду залишаються колишніми - це євроатлантична інтеграція та об'єднання країни" і що "поточний рік буде вирішальним в процесі врегулювання конфліктів". Нову посаду одержав і екс-глава МЗС Гела Бежуашвілі - він очолив департамент зовнішньої розвідки.
Це призначення в парламенті пояснюють "заслугами Бежуашвілі в зовнішній політиці країни та бажанням президента зробити більш успішною роботу грузинської розвідки".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас