Уряд затвердив проект держбюджету на 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд затвердив проект держбюджету на 2008 р.

Казна та Політика
507
Уряд України на своєму засіданні затвердило проект держбюджету на 2008 р. Про це повідомив кореспондент РБК-Україна.
"Даний проект одноголосно підтримали всі члени уряду", - відзначив прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
Тимошенко не виключає, що голосування з проекту держбюджету-2008 буде відбуватися без застосування системи "Рада". За її словами, до цього моменту всі депутати від коаліції, які в цей час перебувають на лікарняному, будуть присутні в сесійному залі. "Прийняття бюджету є дуже важливим для країни. Тому якщо буде треба, встануть з лікарні, приїдуть і проголосують", - сказала Тимошенко.
Дефіцит держбюджету в проекті, підготовленому попереднім урядом, становив 90 млрд грн, заявила Тимошенко на розширеному засіданні уряду. Вона відзначила, що, зокрема, не була збалансована система оплати за енергоносії на 2 млрд грн. Тимошенко повідомила, що новий уряд збалансував бюджет, у тому числі, за рахунок перегляду системи пільг. За її словами, новий бюджет передбачає виконання всіх законів України, які передбачають надання пільг. "Але вони будуть виплачуватися залежно від доходу родини - і це є концептуальною відмінністю. Ми більше не будемо дотувати заможних людей", - запевнила прем'єр. Вона уточнила, що новий Кабмін скасував у держбюджеті пільги для нардепів та держслужбовців.
У новому проекті держбюджету-2008, який розробив новий Кабмін, на соціальні виплати передбачено 45 млрд 600 млн грн. За словами Тимошенко, цей показник виріс на 57%. Крім того, в 2008 р. у середньому і Україні пенсії зростуть на 40%.
Прем'єр-міністр заявила, що народні депутати, які не проголосують за проект держбюджету-2008, будуть нести відповідальність. За її словами, всі депутати, які не проголосують за держбюджет, позбавлять населення України можливості повернути внески ("Ощадбанк" і "Оранта"), а також одержати підвищені пенсії та інші соціальні виплати.
У свою чергу, міністр фінансів Віктор Пинзеник повідомив, що відповідно до проекту бюджету, підготовленому новим урядом, дефіцит державного бюджету України на 2008 р. складе 18,4 млрд грн або 2,1% ВВП. У той же час він відзначив, що дисбаланс бюджету-2008 складе 105 млрд грн або 12% ВВП. Цей показник обумовлений необхідністю забезпечити виконання рішення Конституційного суду з соціальних пільг (70 млрд грн), припиненням збору податків, що втрачають дію в 2007 р. (18 млрд грн).
У той же час, Президент України Віктор Ющенко заявив на відкритті розширеного засідання Кабміну, що до кінця тижня нова редакція державного бюджету України на 2008 р. повинна бути прийнята в першому, другому і третім читанні. Після 15 січня почне працювати група з внесення змін і доповнень у держбюджет на 2008 р., повідомив Ющенко. Він відзначив, що з кожної галузі повинні бути розглянуті зміни з урахуванням зміни влади. Президент також звернувся до керівників фракцій і підкреслив, що всі невраховані позиції будуть розглянуті в січні-лютому 2008 р., щоб у третій декаді лютого внести відповідні зміни в бюджет.
Варто відзначити, що народні депутати на засіданні парламенту ухвалили рішення щодо продовженні роботи і проведення вечірнього засідання сьогодні о 16:00, на якому заплановане розглянути питання про Держбюджет на 2008 р.
Голова ВР Арсеній Яценюк заявив, що останній термін прийняття закону про Державний бюджет на 2008 р. - 30 грудня 2007 р. Він також нагадав, що формально юридично проект закону про Державний бюджет на 2008 р. у Верховній Раді не зареєстрований. Він буде внесений до парламенту після розширеної наради Кабінету міністрів. Нагадаємо, під час зустрічі Тимошенко з лідером ПР Віктором Януковичем сторони домовилися, що будуть створені три робітники групи. Зокрема, одна із груп, яку очолять міністр фінансів Віктор Пинзеник і народний депутат від Партії регіонів Микола Азаров, буде займатися підготовкою проекту держбюджету-2008.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас