Колекціонування як спосіб інвестування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Колекціонування як спосіб інвестування

3699
Хто з нас у дитинстві не збирав марки? Або календарики? А пам’ятаєте моменти абсолютного щастя, коли колекція поповнювалася рідкісним екземпляром? Звичайно, колекціонування - це в першу чергу задоволення від володіння. Але іноді це ще і гарний спосіб інвестувати гроші.
Заробити на колекціонуванні, як стверджують знавці, можна двома способами. Перший - знаходити колекціонерів і пропонувати їм те, що вони шукають. Другий - створити свою унікальну колекцію, яку потім можна буде вигідно продати. Обидва варіанти досить трудомісткі і розтягнуті в часі. Обидва вимагають певних знань і, що важливо, захопленості улюбленою справою.
Відмінності між ними в тому, що в першому випадку збирач одержує задоволення від самого процесу, а в другому - від факту володіння. Правда, говорять, що мисливці за скарбами рано або пізно самі стають жагучими колекціонерами. Просто один раз у руки попадає річ, з якою вже просто неможливо розлучитися.
"Колекціонери - це особлива категорія людей. Для них володіння рідкісним екземпляром не примха, а життєва необхідність. Тому цілком природно, що людина згодна платити гарні гроші за рідкісну, унікальну марку, монету або значок", - зізнається власник онлайн-аукціону для колекціонерів Павло Демченко.
Що збираємо?
Існує величезна кількість видів колекціонування. Деякі з захопленням збирають картини художників. Хтось колекціонує старовинні авто. Інші ж обожнюють антикварні меблі. Але, мабуть, ці хоббі доступні тільки тим нашим співвітчизникам, чиї імена можна знайти в рейтингу найбагатших українців від журналу "Фокус". Для початківців "капіталістів" підійдуть види колекціонування менш марнотратні, але не менш захоплюючі.
Найпоширенішими в Україні є філателія (колекціонування марок), нумізматика (колекціонування монет), фалеристика (колекціонування нагород і значків) і бібліофілія (колекціонування книг).
Головне - стартовий капітал, щоб почати збирати одну з таких колекцій, знайдеться, практично, у кожного! Адже десь напевно припадають пилюкою значки "За порятунок потопаючих" і "Кращий садівник-аматор 1953 р." або посібник "На допомогу бджоляреві", виданий ще до навали радянської влади, або дивного виду монетки, знайдені тіткою Люсею на присадибній ділянці. Не кажучи вже про дитячу колекцію марок! Уважніше придивіться до цих штучок, можливо, вони не просто непотрібний мотлох, а коштовні колекційні екземпляри.
Якщо не шкода, знайдене можна відразу ж збути колекціонерам. Але при цьому навряд чи варто розраховувати на солідний прибуток. Розрізнені екземпляри скуповуються, як правило, дешево. Дорожче цінуються повні серії. Тому, якщо є бажання, можна спробувати самостійно зібрати відсутні зразки. Хто знає, можливо, це стане початком видатної колекції?
До речі, для того, щоб стати колекціонером, недостатньо просто збирати значки, монети або марки. Тому що це буде банальне збирання. Справжню колекцію, як правило, повинна поєднувати якась ідея, а екземпляри в ній повинні бути розсортовані по роках випуску, серіях і так далі.
Першим кроком до створення власної колекції повинне бути визначення її концепції. Нехай це буде не просто зібрання стародавніх книг, а, приміром, підручники з етикету або книги про географічні відкриття, видані в часи Царської Росії. Марки прийнято збирати за тематиками: військова, авіаційна, космічна, олімпійська - кому що ближче. Те ж стосується нумізматики і фалеристики. До речі, чим більше спеціалізована колекція, тим простіше розібратися в її специфіці. Погодьтеся, значно приємніше не просто збирати абстрактні речі, але і розуміти суть цих речей.
"Колекціонування не підходить для інвесторів – любителів швидких грошей. Для найкращого ефекту варто хоч трохи розбиратися в темі, бути готовим до того, що прийдеться присвятити цьому не один рік, що інвестування з метою дістати прибуток може перерости в хоббі на все життя. Але запевняю, почавши колекціонувати те, що до душі, не пошкодуєте ні про витрачений час, ні про вкладені кошти", - стверджує адміністратор інтернет-магазину для колекціонерів Віктор Писар.
Безцінний екземпляр
Цінність колекції залежить не тільки від її цілісності, але і від наявності в ній ексклюзивних екземплярів. "Всупереч поширеній думці, цінність об'єктів колекціонування визначається не стільки їхнім віком, скільки рідкісністю. Чим рідше зустрічається та або інша річ, тим вона цінніша. Приміром, античні монети можуть бути в сто разів дешевші, ніж деякі монети початку XX століття", - стверджує пан Демченко.
Існує два підходи до оцінки цінності об'єктів колекціонування - суб'єктивний та об'єктивний. Суб'єктивний визначається винятково особистістю колекціонера, його захопленістю і підходом до колекціонування. "Для однієї людини цінність монети визначається тільки її ціною. Для іншого ж цінність монети формує, у першу чергу, історична складова. У цьому випадку навіть збереженість - не головне", - розповідає Віктор Писар. Об'єктивна оцінка містить у собі декілька цілком конкретних критеріїв оцінки колекційної цінності: збереженість речі (марки, монети, книги) і рідкісність (тираж).
Найбільш ліквідними видами колекціонування зараз вважаються нумізматика і фалеристика. По-перше, вони найбільш розвинені в Україні. По-друге, на відміну від марок, книг або листівок, монети і нагороди, як правило, виготовлені з дорогоцінних металів. Таким чином, при продажі колекціонер, як мінімум, може розраховувати одержати вартість металу, з якого виготовлений екземпляр.
Принадність колекціонування ще й у тому, що не обов'язково щомісяця, щорічно або раз у квартал поповнювати колекцію. Потрібний екземпляр можна шукати роками. А сама колекція за цей час не старіє і не псується, а витримується - як гарний коньяк.
Рік у рік предмети колекціонування ростуть у ціні, досить часто випереджаючи у своєму зростанні загальновизнані предмети інвестування, дорогоцінні метали і цінні папери. "Зі свого досвіду можу сказати, що мені не відомі випадки падіння цін на колекційний матеріал, за винятком декількох, коли це було викликано відвертими спекуляціями на ринку", - говорить Віктор Писар.
Додаткова вартість багато в чому залежить від того, чи вдасться знайти підходящого покупця, якого, природно, варто шукати серед колекціонерів. А для цього необхідно знати місця їхнього перебування, реальні і віртуальні.
Зустрінемося на "сходці"
Як і у радянські часи, колекціонери зустрічаються на "сходках". Подібні зустрічі, як правило, відбуваються на вихідні в першій половині дня. Тут можна зустріти колекціонерів-ветеранів, що копітко збирають свої колекції багато-багато років. На "сходках" можна не тільки купити або продати об'єкти колекціонування, але й отримати якісну консультацію та оцінку того або іншого екземпляра. Адже більшість тих, хто сюди приходить, ідуть, у першу чергу, за спілкуванням.
Купують об'єкти колекціонування в збирачів також антикварні і букіністичні магазини (переважно, книги). Але це найбільш невигідний спосіб продажу раритету, тому що магазини або пропонують дуже занижену ціну, або беруть товар на комісію (а комісійні становлять близько 30%). Правда, в антикварних і букіністичних магазинів є один важливий плюс - вони, як правило, мають штатних оцінювачів, які допоможуть визначити реальну вартість раритету. Так що найпростіше одержати справедливу оцінку "під соусом" здачі коштовної штучки в магазин на комісію. У такому випадку навіть платити за оцінку не прийдеться.
Ну а нове покоління колекціонерів живе у всесвітній Павутині. В Інтернеті є незліченна кількість сайтів, присвячених колекціонуванню та окремим його видам: нумізматиці, фалеристиці, філателії, боністиці (колекціонування купюр).
Як правило, на цих сайтах є онлайн-магазини або аукціони, де можна купити і продати об'єкти колекціонування. Але найголовніше - там же можна довідатися про правдиву цінність того або іншого екземпляра!
Різниця між "магазином" і "аукціоном" полягає в тому, що в першому випадку продавець відразу вказує ціну товару, а в другому ціна зростає в процесі торгів. Аукціони привабливі тим, що тут можна купити раритет за низькою ціною, якщо ніхто не встигне запропонувати більше. Ціни, як правило, стартують із мінімуму - 1 грн. або $1, а час торгів обмежений. Доставка придбаного товару покривається за рахунок покупця. Тому перед тим, як придбати лот, варто поцікавитися - скільки ж коштує ця послуга?
Також існує віртуальний Клуб колекціонерів (портал ukrcol.com). За своїми правилами ця організація дуже нагадує таємне товариство. Адже стати її членом не так-то легко! Спочатку на сайті потрібно оформити заявку, де просять вказати повне ім'я, адресу проживання, контактний телефон і вид колекціонування. Адміністрація порталу розглядає заявку протягом трьох днів і залишає за собою право без пояснення причин відмовити будь-якому заявникові.
Якщо ж заявка все-таки буде схвалена, адміністрація вишле рекомендаційний лист за адресою проживання заявника, де буде зазначений код члена Клубу. Після одержання цього листа заявникові потрібно повідомити свій код у Службу підтримки членів Клубу електронною поштою та оплатити вступний внесок у розмірі 100 грн., а після щомісяця вносити ще 15 грн. членського внеску.
Членство в Клубі дозволяє його учасникам виставляти свої товари на аукціоні, передоручати адміністраторові порталу управління лотами, пропонувати необмежено високі ставки, а також користуватися системою знижок на товари в інтернет-магазині. Все це чудово, але може просунутому колекціонерові варто створити свій сайт?
Шукаємо генія
Для того щоб збирати предмети мистецтва, зовсім не обов'язково бути мультимільйонером. В Україні є величезна безліч молодих художників, що створюють дивні речі. Зараз вони коштують копійки, але хто знає, можливо, через десять років їхній творець буде визнаний генієм? Малевича теж колись не сприймали всерйоз.
"На якесь свято друг подарувало мені потішні глиняні фігурки одного з українських майстрів. Вони радували око, але я і припустити не могла, що є власницею достатньо цінних творів мистецтва. Це стало відомо через кілька років. З'ясувалося, що вартість моїх фігурок за цей час виросла у два з половиною рази!" - розповідає журналіст Юлія. Попереджаємо: спрогнозувати майбутню вартість творів молодих невизнаних авторів - заняття, м'яко кажучи, непросте. Часом це не вдається навіть професіоналам - власникам галерей і мистецтвознавцям. Цілеспрямовано вкладати гроші "у мистецтво" дуже ризиковано. Але чому б не купити те, що сподобалося? Нехай радує око, а там, дивишся, і вигода буде.
Адреси, паролі, явки
Де проходять "сходки" українських колекціонерів
Місто Де збираються і час
Київ По суботах - у виставковому центрі "Київекспоплаза" з 6:00 до 14:00. Кожну останню суботу місяця тут проходить всеукраїнський зліт колекціонерів. У неділю - у районі станції метро "Нивки", біля боулінг-клубу "Страйк" з 10:30 до 13:00. Київський міський клуб філателістів збирається по суботах в 4-му корпусі НУФВС - колишнього Інституту фізкультури - з 10:00 до 14:00
Дніпропетровськ У сквері на вул. Леніна по суботах і неділях з 9:00 до 13:00
Донецьк Перетин вулиць Університетської і 25 років РККА (зупинка - парк ім. Щербакова), по вихідних з 10:00 до 13:00
Львів По вихідних у школі № 65 по вул. Замартинівській з 9:00 до 13:00. Вхід платний - 1 грн.
Харків По вихідних у парку ім. Артема, біля станції метро "Московський проспект" з 9:00 до 12:00
Одеса Функціонує Клуб колекціонерів, що збирається по неділях з 10:00 до 13:00 у Палаці Молоді, розташованому по вул. Маразлієвській біля парку ім. Шевченка. Вхід платний - 2 грн
Що збирають?
Банкноти
Жетони
Стародавню пресу (журнали і газети)
Стародавні фото, листівки
Стародавні пластинки
Стародавні календарики
Пластикові карти
Пивні кружки
Пляшки
Моделі автомобілів, літаків, корабликів, залізниць
Порцелянові статуетки
Ляльки
Іграшки з "кіндер-сюрпризів"
Речі знаменитостей, автографи
Разом Колекціонування монет, картин, банкнот, стародавніх книг часто називають альтернативними інвестиціями. Прибуток від таких вкладень може бути дуже високим. Правда, тільки якщо дуже серйозно ставитися до свого захоплення і розбиратися у всіх його тонкостях не гірше професіонала.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас