Нерухомість про запас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерухомість про запас

Кредит&Депозит
2248
Якщо вартість житла впаде, більшість банків вимагатимуть від своїх позичальників додаткове забезпечення за іпотечними позиками. У противному випадку клієнтів можуть попросити достроково погасити кредит.
Секрет фірми
Першою фінустановою, що екзаменувалась, був банк "Фінанси та Кредит" (відділення на вулиці Червоноармійській). Після того, як дівчина-консультант розповіла про умови кредитування, журналіст уточнив, як вчинить банк, якщо ринкова ціна забезпечення позики зменшиться.
"Якщо в процесі виплати кредиту вартість квартири знизиться, банк може застосувати прописані в договорі санкції", - відповіла дівчина. На прохання показати типовий договір, щоб подивитися, які ж санкції там передбачені, співробітниця банку відповіла категоричною відмовою. Пояснення тому просте - інформація в договорі є конфіденційною, а клієнти отримують договір уже на стадії оформлення.
Далі кореспондент зайшов у відділення банку "Хрещатик" (на бульварі Шевченка). Там пояснили, що в кредитних договорах передбачене додаткове забезпечення, але тільки якщо нерухомість упаде в ціні більш ніж на 10%. За словами дівчини-консультанта, додатковою заставою може бути будь-яка ліквідна нерухомість, автомобіль або цінні папери. Якщо ж нічого цього в клієнта не виявиться, банк може підняти процентну ставку по кредиту.
Дисциплінованим клієнтам – знижки
У Приватбанку (по вул. Предславинській) після питання, чи вимагатиме банк у випадку здешевлення квартири ще одну заставу, консультант спробувала заспокоїти: "Ви не хвилюйтеся, за всі роки, що я тут працюю, жодного разу не чула, щоб банк вимагав додаткове забезпечення". Однак на питання, чи прописаний такий пункт в іпотечному договорі, дівчина відповила "так".
Дисциплінованим клієнтам – знижки
У Приватбанку (по вул. Предславинській) після питання, чи вимагатиме банк у випадку здешевлення квартири ще одну заставу, консультант спробувала заспокоїти: "Ви не хвилюйтеся, за всі роки, що я отут працюю, жодного разу не чула, щоб банк вимагав додаткове забезпечення". Однак на питання, чи прописаний такий пункт в іпотечному договорі, дівчина відповила "так".
У принципі, з нею можна погодитися - швидше за все, банкіри жодного разу й не вдавалися до цього пункту договору, але адже й ціни до сьогоднішнього дня ще жодного разу сильно не падали.
У Райффайзен Банку Аваль журналісту також підтвердили наявність подібної умови в договорі. Однак додаткову заставу від позичальника вимагатимуть, якщо ринкова ціна нерухомості впаде більш ніж на 30%. "Банк повинен бути впевнений, що у випадку непередбаченої ситуації виданий кредит буде чимось забезпечений", - пояснив співробітник банку.
До речі, там відзначили, що стосовно деяких клієнтів фінансисти можуть не застосовувати дану вимогу. Якщо, приміром, позичальник виплачує кредит уже більше 5 років і протягом усього цього часу жодного разу не прострочив платіж, до нього можуть поставитися лояльно. А от якщо людина вже мала проблеми з виплатами або інші провини, її можуть попросити повернути всі гроші відразу, але тільки якщо це прописано в договорі.
Останньою фінустановою, яку відвідав кореспондент, став UniCredit Bank (біля метро "Республіканський стадіон"). Представник цього банку відзначив, що вони не практикують подібні санкції. І навіть якщо ціна квартири впаде на 50%, ніякої додаткової застави від клієнта не вимагатимуть.
Олег Мельничук
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас