НБУ впровадив фото- та відеофіксацію порушень під час віддалених перевірок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ впровадив фото- та відеофіксацію порушень під час віддалених перевірок

628
НБУ впровадив фото- та відеофіксацію порушень під час віддалених перевірок
НБУ впровадив фото- та відеофіксацію порушень під час віддалених перевірок
Національний банк оновив порядок здійснення безвиїзного нагляду, виїзних перевірок банків та небанківських установ з питань фінансового моніторингу, валютного та санкційного законодавства.
Про це йдеться на сайті Нацбанку.

Що зміниться

Змінами, зокрема, передбачено:
  • впровадження нових інструментів нагляду — використання під час виїзних перевірок віддаленого доступу, перевірочної операції, фото-/відеофіксації членами інспекційної групи фактів, що можуть свідчити про порушення вимог законодавства;
  • вдосконалення порядку проведення зустрічей за участю Національного банку та представників банків / небанківських установ під час здійснення виїзних перевірок / безвиїзного нагляду. Передбачено можливість проводити зустрічі за допомогою відеозв'язку;
  • пріоритетність використання електронних документів під час інформаційного обміну під час здійснення наглядових дій;
  • актуалізацію типових форм відповідей, які банк та небанківська установа зобов’язані надавати на запит Національного банку для здійснення виїзної перевірки, та їх автоматизацію. Банки та небанківські установи матимуть додатковий час — три місяці - для автоматизації формування таких типових форм відповідей.
Навіщо це?
«Такий підхід сприятиме зменшенню навантаження на банки та небанківські установи під час здійснення Національним банком нагляду, забезпеченню реалізації концепції paperless.
Національний банк також актуалізував низку норм щодо безвиїзного нагляду та виїзних перевірок банків та небанківських установ з урахуванням практики, яка була напрацьована під час роботи в умовах карантинних заходів та воєнного стану", — наголосили в НБУ.
Національний банк також вніс зміни в частині здійснення нагляду в постанову НБУ щодо виконання окремих вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду з питань реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) протягом дії воєнного стану.
Зокрема, передбачено:
  • визначення особи, уповноваженої представляти інтереси банку / небанківської установи на час проведення виїзної перевірки, та її обов’язків;
  • можливість обрання банком / небанківською установою адреси місцезнаходження, за якою проводитиметься виїзна перевірка (за письмовим зверненням банку / небанківської установи або на запит Національного банку).
Крім того, регулятор деталізував порядок дій банків / небанківських установ під час здійснення ідентифікації, верифікації фізичних осіб та актуалізації даних про клієнтів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас