Мінʼюст використав кожну пʼяту гривню неефективно або з порушеннями — Рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінʼюст використав кожну пʼяту гривню неефективно або з порушеннями — Рахункова палата

Казна та Політика
157
Мінʼюст використав кожну пʼяту гривню неефективно або з порушеннями — Рахункова палата
Мінʼюст використав кожну пʼяту гривню неефективно або з порушеннями — Рахункова палата
Міністерство юстиції України при використанні 18,1 млрд грн, виділених йому на виконання повноважень у 2019−2022 роках, допустило недоліки й порушення на 3,5 млрд гривень.
Про це повідомила Рахункова палата за результатами аудиту.
Фахівці Рахункової палати встановили, що Мін'юст:
  • із недотриманням законодавства використав 1,6 млрд грн;
  • з порушенням бюджетного законодавства — 1,1 млрд грн;
  • допустив неефективне управління бюджетними асигнуваннями в обсязі 649 млн грн, з яких не використав 117 млн грн відкритих асигнувань загального фонду держбюджету;
  • непродуктивно витратив понад 104 млн гривень.
Результати аудиту видатків на оплату праці працівників апарату Міністерства показали, що у 2019 — 2022 роках у системі оплати праці передбачалося до 10 додаткових видів оплати (надбавки й доплати), на які спрямувалося від 63% до 58% передбачених на це бюджетних коштів. Це слугувало основою для використання стимулюючих виплат для автоматичного збільшення зарплати, а не як інструменту для заохочення ефективного виконання завдань.
У 2019 − 2021 роках Мін'юст завищив майже на 1,6 млрд грн видатки на виплату надбавок за інтенсивність праці, виконання особливо важливої роботи й премії держслужбовцям. Коштом цих «резервів», зокрема в апараті Міністерства, встановлювалися надбавки за інтенсивність праці від 5% до 450% посадового окладу на суму 438,5 млн гривень.
Аудит засвідчив, що один з основних напрямів реформування системи держуправління - модернізація державної служби та управління людськими ресурсами — Мін'юстом не досягнутий, а спрямовані на це кошти у розмірі 104 млн грн використані непродуктивно.
Суттєвим напрямом використання бюджетних коштів є оплата Міністерством послуг державного підприємства «Національні інформаційні системи» (ДП «НАІС») із забезпечення функціонування єдиних та державних реєстрів. На це з держбюджету витратили понад 1,5 млрд гривень.
Аудит встановив порушення правових засад ведення Мін'юстом бухгалтерського обліку, що призвело до невідображення у вартісному виразі такого нематеріального активу, як право власності на базу даних Єдиного реєстру засуджених та осіб, узятих під варту. На адміністрування цієї бази даних у 2020 — 2022 роках витратили з держбюджету майже 80 млн гривень.
Крім цього, Міністерство коштом державного підприємства «Підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 130)», в обхід встановлених Урядом обмежень на витрачання коштів бюджету на придбання легкових авто, придбало у квітні 2022 року транспортний засіб Toyota Land Cruiser 150 вартістю понад 1,2 млн гривень. Як наслідок, державне підприємство нерезультативно витратило 1,2 млн гривень, а використання міністерством цього авто призвело до додаткового навантаження на держбюджет у частині додаткових витрат на утримання й обслуговування транспортного засобу.

Борітеся — поборемо! Слава Україні!

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас