Кирило Хом’яков: можливості, що відкриває Bitcoin ETF перед інституційними інвесторами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кирило Хом’яков: можливості, що відкриває Bitcoin ETF перед інституційними інвесторами

Криптовалюта
2351
Кирило Хом’яков: можливості, що відкриває Bitcoin ETF перед інституційними інвесторами
Кирило Хом’яков: можливості, що відкриває Bitcoin ETF перед інституційними інвесторами
Схвалення Комісією з цінних паперів та бірж США (SEC) 11 спотових Bitcoin ETF стало новим витком розвитку в історії криптовалюти. Цифрові активи інтегруються у ширший фінансовий ландшафт, що відкриває нові можливості для інвесторів.
Спотові Bitcoin ETF забезпечують прямий доступ до ринку біткоїнів через традиційні фондові біржі.
Відтак, інвестори мають ще одну опцію для вкладення грошей поруч з акціями, ф’ючерсами та іншими цінними паперами.
Спотові Bitcoin ETF вже були зареєстровані в інших країнах, однак їх вихід у США є знаковим, оскільки Америка залишається тренд-мейкером інвестування.
Чому схвалення Bitcoin ETF таке важливе
Біржові фонди (ETF) — це інструменти інвестування, які відстежують ефективність базового активу або групи активів, пропонуючи легкість торгівлі на фондових біржах із ціноутворенням у реальному часі.
На відміну від ф’ючерсних ETF, вартість яких базується на контрактах, що спекулюють на майбутній ціні криптовалюти, спотові ETF інвестують безпосередньо в базовий актив, таким чином пропонуючи прямий вплив на його ринкові зміни.
Нещодавнє схвалення спотових біткойн-ETF у Сполучених Штатах є значним стрибком, оскільки найбільша економіка світу надає індивідуальним і професійним інвесторам власний традиційний шлях для інвестування в біткоїни.
Спотові біткоїн-ETF пропонують унікальне поєднання знайомої структури ETF і захопливого, хоч іноді й страшного світу криптовалют.
Які спотові Bitcoin ETF затвердили у США
У січні 2024 року SEC затвердила наступний список спотових біткойн-ETF: ARK 21 Shares Bitcoin ETF (NYSE:ARKB); Біткойн ETF (NYSE:BITB); Blackrock’s iShares Bitcoin Trust (NASDAQ:IBIT); Fidelity Wise Origin Bitcoin Trust (NYSE:FBTC); Franklin Bitcoin ETF (NYSE:EZBC); Grayscale Bitcoin Trust (NYSE:GBTC); Hashdex Bitcoin ETF (NYSEARCA:DEFI); Invesco Galaxy Bitcoin ETF (NYSE:BTCO); Valkyrie Bitcoin Fund (NASDAQ:BRRR); VanEck Bitcoin Trust (NYSE:HODL); WisdomTree Bitcoin Fund (NYSE: BTCW).
Які можливості відкриваються перед інвесторами
● Розширення доступу до ринку без прямого володіння
Одна з ключових переваг спотових біткойн-ETF — це розширення інвестиційного доступу.
Інвестори отримують вплив на рух цін, не володіючи біткойнами безпосередньо. Це може бути більш вигідним для інституційних інвесторів, таких як менеджери капіталу та приватні банки, які, можливо, вважають за краще залишатися пасивними у своїх інвестиційних стратегіях, коли вони приймають рішення стати учасниками економіки цифрових активів.
Це відкриває ворота для сегмента, який досі, можливо, вагався через обмеження в їхньому інвестиційному мандаті. А ринок США з його величезним фінансовим ландшафтом — понад 6 трильйонів доларів США в активах 401(k) — очікує значні зміни в стратегіях управління капіталом та інституційній участі.
● Диверсифікація ризиків в інвестиційному портфелі
Враховуючи низьку кореляцію біткойна з ефективністю традиційних класів активів (акції, облігації), спотові біткойн-ETF можуть виглядати привабливими для інституційних інвесторів як доповнення до їхнього інвестиційного портфеля та хеджування від традиційної волатильності ринку. Це дозволяє не лише розподілити ризики, а й покращити ефективність інвестиційного портфеля.
● Прозорі ціни
Відстежуючи ціну біткойна в режимі реального часу, завдяки спотовим ETF інвестори можуть чітко бачити ціну, за якою стоять їхні інвестиції, в будь-який момент часу під час торгів. Відтак, своєчасність та обгрунтованість рішень базується на даних реального часу дозволяє краще розуміти глибину замовлень на ринку. Це потенційно знижує волатильність ринку та впливає на ліквідність активів.
● Регуляторний нагляд
Інституційні інвестори звикли працювати у чітко визначених нормативних межах, тож торгівля спотовими біткойн-ETF на NYSE (Нью-Йоркська фондова біржа) та Nasdaq тепер виглядає привабливою можливістю інвестиції капіталу.
Спотові біткойн-ETF — це міст між традиційним фінансовим ринком та інноваційним світом цифрових активів, пройти по якому тепер може кожен.
● Каталізація розширення ринку
Поєднання традиційних ринків з висхідним простором цифрових активів сприяє розвитку більш інклюзивної, диверсифікованої та зрілої глобальної фінансової системи.
Чим більше цифрові активи залучатимуть інституційних інвесторів, тим глибшим та ліквідним буде ринок. У результаті ми можемо отримати більш стабільне ціноутворення та зниження волатильності ринку, таким чином підвищуючи його привабливість для ширшого кола інвесторів.
Майбутнє наближається
Затвердження потових біткойн-ETF — це яскрава ілюстрація зростання зрілості цифрового активу, який тепер може запропонувати інституційним інвесторам взаємодіяти з криптовалютою у звичний для них спосіб.
Цей крок проклав шлях до зростання присутності інституційного капіталу на крипторинку та закладає основу для майбутніх розробок в ETF цифрових активів.
Насамперед йдеться про потенційні спотові ETF та інші ф’ючерсні ETF Ethereum. Хвиля змін вже набирає обертів, тож інвесторам варто дуже активно слідкувати за її рухом, аби мати можливість вирватися на її гребінь.
Кирило Хом’яков, генеральний менеджер Binance в CEE та Центральній Азії
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас