Ігор Черненко: 5 головних тенденцій на ринку нерухомості у 2024 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ігор Черненко: 5 головних тенденцій на ринку нерухомості у 2024 році

Нерухомість
741
Ігор Черненко: 5 головних тенденцій на ринку нерухомості у 2024 році
Ігор Черненко: 5 головних тенденцій на ринку нерухомості у 2024 році
Найгірші часи на ринку житла, схоже, позаду. Якщо у 2022 році покупці та девелопери відходили від шоку через повномасштабне російське вторгнення, то у 2023-му панічні настрої пішли в небуття. Кількість угод зросла на 10−15% порівняно із 2022-м, однак до довоєнних показників ще далеко — в середньому по року квартир продавалось 30−35% від довоєнного періоду.
Численні українські та закордонні експерти пророкують Україні непростий 2024-й рік. Як це вплине на ринок нерухомості?
Хто купує житло
Портрет покупця змінюється. До повномасштабного російського вторгнення однією із найактивніших категорій покупців нерухомості були інвестори — на них припадало від 30% до 50% від загальної кількості угод в залежності від рівня ЖК.
Люди купували житло на початковій стадії будівництва і перепродавали його перед введенням будинку в експлуатацію. Або потім здавали свою квартиру в оренду.
Зараз таких — не більше 5%. Причому, вони розглядають купівлю житла як можливість не заробити, а саме зберегти кошти, сподіваючись на зростання цін після завершення війни. А поки здають свою квартиру в оренду.
Зараз на ринку нерухомості з’явилась нова категорія клієнтів — військовослужбовці та члени їхніх сімей. Квартири купують переселенці - жителі східних та південних областей, житло яких постраждало від російської агресії. І вони вже не планують повертатись додому.
Столиця або передмістя виглядають як непогана альтернатива — Київ захищають сучасні системи ППО, тут легше знайти роботу. Військові аналітики говорять про малу ймовірність повторення сценарію лютого 2022-го — російські агресори навряд чи зможуть знову дістатись передмістя столиці. Тому купівля квартири тут виглядає безпечною інвестицією.
Продажі зростатимуть
У 2023 році продажі житла зросли в середньому на 10−15%. У 2024 році кількість угод купівлі-продажу нерухомості збільшуватиметься такими самими темпами.
Однак, це поки небагато порівняно з провалом у перший воєнний рік. Квартир продаватиметься 40−45% від довоєнної кількості - усе через високі воєнні ризики, які, очевидно, залишаться актуальними увесь наступний рік.
Як і в попередні роки, покупці віддаватимуть перевагу одно та двокімнатним квартирам економкласу в Києві та західних регіонах країни, а саме у Львові, Ужгороді та Чернівцях. Ужгород та Львів увесь минулий рік сперечались за першість по вартості житла із Києвом, а ціни на оренду у деякі місяці навіть перевищували столичні.
Кияни та жителі східних або південних областей у 2023-му купували квартири у прикордонному із Словаччиною Ужгороді на випадок погіршення воєнної ситуації.
У 2024-му ситуація суттєво не зміниться — квартири обиратимуть переважно у безпечних з точку зору споживачів регіонах та містах країни. А от житло на півдні та у східних містах через обстріли матиме менший попит.
Ціни залишаться незмінними
Увесь минулий рік вартість квартир на первинному ринку залишалась незмінною і, наприклад, житло комфорт-класу коштує близько 40 тис. грн за кв. м. Квартири вищої категорії - бізнес-класу вартують вже 70 тис. грн за кв. м.
Середня ж ціна на столичні метри, за даними ЛУН, теж суттєво не змінилась та складає 49,2 тис. грн за кв. м.
Яка ситуація буде наступного року? Собівартість будівництва зростатиме — дорожчає вартість будівельних матеріалів та збільшується рівень заробітної плати.
Однак не думаю, що ціни на житло зростуть більш ніж на 5−7%. Бо девелоперам важливо не втратити покупців.
Київська оренда дорожчатиме
Влітку 2023 року ринок вже й забув про оренду квартир в новобудовах за 10 тисяч гривень на місяць — ціни почали поступово повертатись на довоєнний рівень. Частина киян у серпні-вересні повернулась додому, населення міста також збільшилось завдяки переселенцям, тому попит суттєво зріс.
Зараз ціни на оренду однокімнатних квартир в будинках віком до 7 років складають 13−14 тис. грн, а квартиру у старому житловому фонді в задовільному стані дешевше аніж за 8−9 тис. грн на місяць знайти важко.
До весни 2024-го ціни на оренду, ймовірно, не змінюватимуться. А от тоді можливе нове зростання цін на 10−15% - бо Київ приваблюватиме нових жителів.
Економісти пророкують збільшення ВВП країни на 5% у наступному році, бізнес готується підвищувати заробітні плати в першу чергу через брак працівників. Усе це впливатиме на розмір орендних ставок.
Ринок накриє дефіцит робітників
Будівельна галузь — одна із тих, яка першою відчуває дефіцит співробітників. Спеціалісти або виїхали за кордон, або пішли захищати Україну у лавах ЗСУ. Тож девелопери 2024 року мають розв’язувати цю проблему, в іншому випадку темпи виконання робіт будуть сповільнюватись. Багато компаній вже розглядають можливість запрошувати на роботу іноземців.
Однак брак кадрів може стати найбільшим викликом для галузі вже після завершення воєнних дій — темпи росту будівництва зростуть у декілька разів. Тож вже зараз девелопери думають над тим, хто допоможе їм ставити нові рекорди.
Ігор Черненко, засновник Investment Development Property (IDP)
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас