Артем Ковбель: фінансові розслідування — 2024. Що чекає на бізнес в цьому році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: фінансові розслідування — 2024. Що чекає на бізнес в цьому році

Кримінал
336
Артем Ковбель: фінансові розслідування — 2024. Що чекає на бізнес в цьому році
Артем Ковбель: фінансові розслідування — 2024. Що чекає на бізнес в цьому році
На превеликий жаль, бойові дії в нашій країні продовжуються, а це означає: економічне зростання якщо і буде, то його темпи будуть залежать напряму від успіху ЗСУ на фронті та ряду політичних факторів. В тому числі волі союзників, а це напряму вплине та вже впливає на настрої менеджменту та партнерів в українського бізнесу.
З початку 2024 року, моя компанія отримала значну кількість звернень щодо проведення незалежної процедури — форензік (форензік — це всебічна перевірка господарської діяльності компанії з метою пошуку шахрайських схем. — Ред.), та загалом проведення фінансових розслідувань в компаніях різних за своїм профілем.
Які ж найчастіші запити я отримую від бізнесу у 2024 році?
1. Я, СЕО компанії, мої підлеглі скористалися багом (недосконалість. — Ред.) в програмі по розрахунку бонусів, та вивели за межі компані протягом 2023 року десятки мільйонів гривень. Задача зафіксувати недобросовісні дії за допомогою проведення форензік розслідування та випустити звіт що буде використаний як один з елементів доказової бази в рамках ініційованої кримінальної справи за статтями 191 та 190 Кримінального кодексу України.
2. Я власник бізнесу зі списку українського Форбсу, хочу провести всесторонню діагностику департаменту закупівель на предмет слабких ланок в організації процесу закупівель та системи внутрішніх контролів, проаналізувати, чи немає конфлікту інтересів мого менеджменту та постачальників, перевірити потенційні натяки на факти корупційних дій та/або незаконного відчуження ліквідності компанії через схеми — кік-беків.
3. Я новопризначений голова Асоціації, хочу ідентифікувати ризики в господарській діяльності асоціації шляхом аналізу діяльності попередника за останні 7 років.
4. Я інвестор, хочу перевірити керуючого партнера інвестиційного криптофонду на предмет прозорості його діяльності за останні 3 роки. Також, хочу налаштувати систему обліку для чіткішого аналізу рентабельності та (англ. ROI — return of investments — повернення інвестицій. — Ред.) мого Фонду.
5. Я — інвестор у проєкт у фармгалузі, хочу визначити інвестиційну привабливість об'єкта інвестицій. На мою думку, проєкт не такий привабливий, як каже його власник.
6. Ми благодійний фонд, хочемо перевірити свою господарську діяльність з моменту початку повномасштабної війни на предмет прозорості витрат донорських грошей.
7. Я новий СЕО компанії, від власників компанії є задача перевірити їхнього партнера в бізнесі та діяльність попереднього топменеджменту.
Яка тенденція всіх цих запитів та на що варто звернути увагу в рамках всіх цих звернень вам як власникам бізнесу чи топменеджеру? Поговоримо про це зараз.
Спочатку про тенденції
Під час війни, свідомість багатьох людей змінилась та посунулась в бік активації інстинкту самозбереження та збереження своєї сім‘ї.
Даний інстинкт є одним із найсильніших у людини. Це означає, що в критичний момент людина може поводити себе нелогічно, забуваючи про свою репутацію та партнерські відносини.
На що варто звернути увагу в компанії, що знаходиться в зоні ризику?
Тут вступає в дію дерево шахрайства, згідно з яким в господарській діяльності компанії існує 3 основних ризики:
⁃ незаконне відчуження активів;
⁃ незаконне викривлення фінансової звітності;
⁃ корупційні ризики.
Що потрібно робити, щоб мінімізувати фрод фактор в компанії?
1. Дисципліна ведення бухгалтерського обліку: відображення всіх господарських операцій в обліку, наявність первинної документації - простими словами кажучи, прозорість та повнота бухгалтерського обліку.
2. Чітка регламентація бізнес-процесів компанії, відображення в наявній системі - комплаєнс, адже існує правило: все що не заборонено — дозволено.
3. Наявність в компанії фінансового контролера, який буде аналізувати господарські операції на предмет їх цільового призначення та відповідності діяльності компанії.
4. Наявність незалежного фінансового аудитора, який вибірково перевірятиме транзакції компанії.
5. Фізичний контроль в компанії: наприклад, наявність камер відеоспостереження.
6. Наявність в компанії системи — (англ. WBS- whistle blowing system- гарячої лінії), яка допомагає ідентифікувати ризикові дії менеджерів компанії на ранній стадії.
7. Наявність начальника СБ (служби безпеки), який дослідить підозрілі дії з боку третіх осіб.
8. Наявність служби внутрішнього аудиту — підрозділ що перманентно здійснює моніторинг господарської діяльності компанії.
9. Проведення зовнішньої процедури форензік хоча б раз на рік — виявлення підозрілих схем.
10. Ротація менеджерів та постачальників компанії.
Вище описаний алгоритм дій допоможе здійснити так званий Helicopter view (з англ. - вид зверху компанії), за допомогою незаангажованих спеціалістів з бездоганною репутацією.
З чим інколи доводиться стикатись під час проведення процедури форензік?
Деякі із проєктів форензік є досить важкими для виконання, бо протягом проєкту відбувається його саботаж з боку контактних осіб, щоб надають інформацію з боку замовника.
Як розпізнати саботаж проєкту форензік?
1. Досить довге визначення відповідальної особи, що надає інформацію.
2. Ненадання даних для аналізу в повному обʼємі, мотивуючи їх відсутністю.
3. Довге надання документів для аналізу згідно із запитом.
4. Навмисне знищення джерел інформації для аналізу в рамках проєкту форензік.
5. Дискредитація перед замовником провайдера послуг форензік за допомогою наклепу.
6. Надання неправдивої інформації, що вводить в оману замовника тощо.
Найбільш ефективний проєкт форензік — це раптовий проєкт форензік, проєкт, що проводиться без залучення контактних осіб в частині надання інформації від замовника.
Форензік — це страва, що подається холодною, варто пам’ятати про це.
Також, інколи доводиться стикатись із погрозами від підозрюваних, які помилково думають що можливо залякати чи підкупити.
Сподіваюсь, описаний вище інструментарій, допоможе вам зробити свою компанію більш ефективною та фінансово стійкою в такий непростий для всіх нас час.
Артем Ковбель, партнер, співзасновник Crowe Erfolg, член ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас