Анастасія Іллюстрова: бізнес з державою. Як електронні закупівлі змінюють Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анастасія Іллюстрова: бізнес з державою. Як електронні закупівлі змінюють Україну

Казна та Політика
752
Анастасія Іллюстрова: бізнес з державою. Як електронні закупівлі змінюють Україну
Анастасія Іллюстрова: бізнес з державою. Як електронні закупівлі змінюють Україну
Сьогодні держава є одним із найбільших замовників, який розпоряджається значними бюджетами. Так, під час воєнного стану, через систему Prozorro оголосили закупівлі на 589 млрд грн. Станом на сьогодні приблизно 80% коштів, призначених для публічних закупівель, проходять саме через електронні платформи.
Це, звісно, мотивує український бізнес реєструватися на електронних майданчиках, щоб мати можливість пропонувати свої товари та послуги державі та брати участь в тендерах в системі Prozorro.
Водночас попри нові можливості багатьох підприємців демотивують негативні кейси, які останнім часом з’являються в інфопросторі, коли під час тендерів укладаються угоди, вартість і цільове призначення яких не корелюються з повсякденням країни, що воює, або переможцями стають корупційні компанії.
Держзакупівлі.онлайн: як це працює
Держзакупівлі.онлайн — це частина Prozorro, через яку замовники та постачальники працюють в системі. Усі дії учасників закупівель здійснюються через особистий кабінет на сайті майданчика, де й оголошуються закупівлі.
Дуже важливим є те, що після оголошення інформація про закупівлю (хто замовник, яка ціна, який товар/послуга) одразу ж з’являється в системі Prozorro і її може переглянути будь-хто.
Тобто електронний формат робить увесь процес абсолютно прозорим і відкритим. Фактично, майданчик — це сучасний інструмент, який спрощує та удосконалює процеси державних закупівель в Україні та діє за певними механізмами, а саме:
Електронна торгівля. Можливість проводити електронні тендери, що забезпечує відкритість та конкуренцію в закупівельних процедурах.
Публічність інформації. Усі процеси та документи, пов’язані з закупівлями, доступні для публічного перегляду, що сприяє прозорості та запобіганню корупції.
Моніторинг та контроль. Система надає можливість суспільству, ЗМІ, контрольним органам стежити за всіма етапами закупівель та виявляти будь-які недоліки чи неправомірні дії. Це допомагає підвищити ефективність контролю та виявити порушення законодавства.
Як стати замовником або постачальником в системі Prozorro
Усі державні підприємства, які є замовниками із точки зору законодавства, зобов’язані проводити закупівлю на Prozorro та автоматично стають замовниками в системі.
Так само постачальники, які хочуть продавати свої товари або послуги на Prozorro, можуть зареєструватися на електронному майданчику та подавати свої позиції на тендерах.
Звісно, замовники зобов’язані відхиляти учасників, які не відповідають критеріям доброчесності (наприклад, якщо на них накладені санкції, або вони перебувають в реєстрі корупціонерів. — Авт.), але це відбувається вже безпосередньо на етапі кваліфікації в тендері.
Та є чимало механізмів, які дозволяють відстежувати недобросовісних учасників. Скаржитися на їх роботу, щоб зреагував замовник або Державна аудиторська служба. І коли ці органи знаходять під час перевірок певні порушення, тоді ці закупівлі блокуються чи скасовуються.
«Усі бачать Усе»?
Prozorro від самого початку була створена так, щоб унеможливити корупційні схеми, що існували раніше, адже вона побудована за принципом «Усі бачать Усе».
Зараз у відкритому доступі можна переглянути умови тендеру, документи та ціни, а також кожне рішення замовника, яке має відповідати закону та бути юридично аргументованим.
Щобільше, малі та середні підприємства отримали можливість конкурувати на рівних з великими гравцями, а громадськість стала активним учасником контролю за державними закупівлями.
З початком повномасштабного вторгнення оборонні закупівлі були виведені з-під електронної системи. І повна таємничість у закупівлях, зокрема харчів, пального, форми, ремонтів, які раніше проходили через Prozorro, створила дуже багато простору для зловживань.
Тож не дивно, що ситуація з тендерами Міноборони (ті ж яйця по 17 грн. — Ред.) сильно сколихнула суспільство, тиск якого дозволив повернути прозорість в закупівлях.
Ця історія є гарним прикладом того, наскільки важливий відкритий доступ до даних у боротьбі з корупцією в країні.
Інструменти моніторингу порушень у закупівлях
Майданчик не встановлює власних правил, а працює в межах законодавства та системи Prozorro. Він дозволяє виявляти незвичайні та підозрілі тенденції, що можуть вказувати на корупційні схеми, та протидіяти ним.
На Держзакупівлях.онлайн є відповідний механізм передбачений системою Prozorro — скарга на дискримінаційні умови в АМКУ.
Кожен зареєстрований учасник може зайти на сайт DZO, знайти в пошуку потрібний тендер та подивитися дані про нього. У випадку, якщо буде знайдено дискримінаційні умови — потенційний постачальник може на це поскаржитися до АМКУ. Це допомагає аудиторам у виявленні потенційних ризикованих закупівельних процедур.
Загалом є кілька варіантів як можна подати звернення/скаргу, якщо ви знайшли порушення в закупівлі:
1. Якщо ви потенційний постачальник і бажаєте взяти участь у закупівлі. Однак, переглянувши тендерну документацію замовника, виявили, що документація наче шаблонна і підготовлена під якогось конкретного постачальника — сміливо подавайте скаргу до АМКУ на дискримінаційні вимоги поки йде період подання пропозицій.
2. Якщо ви громадянин або є представником громадської організації, яка займається контролем у сфері публічних закупівель, то можете оформити скаргу на сайті prozorro.gov.ua, натиснувши кнопку «Інформувати про порушення».
Далі система запропонує заповнити звернення до ДАСУ (Державна аудит служба України), вказати виявлені порушення, заповнити дані про відправника (ця інформація є конфіденційною та буде доступна тільки для працівників ДАСУ. — Авт.) та підписати за допомогою електронного ключа.
3. Або довіртесь системі «автоматичних індикаторів ризику» — це критерії із заданими наперед параметрами, використання яких дозволяє автоматично здійснювати вибір закупівель, що містять ознаки порушень.
Дані цих індикаторів бачить ДАСУ й сповіщає замовника про виявлені порушення у відповідній вкладці «Моніторинг». Своєю чергою замовник зобов’язаний виправити ці порушення.
***
Завдання акредитованих майданчиків — надавати прозорий доступ до інформації.
Завдяки цим механізмам, державні закупівлі роблять крок у боротьбі з корупцією, надаючи змогу громадськості та владі бути на варті прозорості, ефективності та законності витрат публічних коштів.
Україна як держава зацікавлена в тому, щоб всі закупівлі для відновлення країни відбувалися максимально прозоро та із залученням українського бізнесу. Бо в майбутньому це також дозволить використовувати Prozorro не лише для закупівель за українським законодавством, а й для тендерів за кошти міжнародних організацій і банків розвитку, які надають велику підтримку нашій країні.
Анастасія Іллюстрова, Chief Product Officer Держзакупівлі.онлайн
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас