Світові ринки проігнорували два останніх падіння китайських акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ринки проігнорували два останніх падіння китайських акцій

Фондовий ринок
132
Світові ринки проігнорували два останніх падіння китайських акцій, хоча в лютому обвалення китайського ринку викликало глобальний розпродаж паперів, пише The Wall Street Journal.
У понеділок індекс Shanghai Composite звалився на 8,3% чекаючи кроків уряду щодо охолодження ринку. Минулої середи він упав на 6,5%. Незважаючи на це, американські індекси виросли в понеділок до нових рекордних позначчок. Dow Jones Industrial Average, Standard & Poor's 500, Russel 2000 і Dow Jones Wilshire 5000 установили нові максимуми.
Закордонні інвестори зберегли спокій, в основному, через те, що мало хто з них володіє китайськими акціями, що котируються в Шанхаї або Шеньчжені, тому що китайські папери майже недоступні для іноземців. "Це дуже закритий і спекулятивний ринок", - говорить менеджер Matthews China Fund Ричард Гао. Китайський ринок один з найдорожчих у світі - вартість акцій у Шанхаї або Шеньчжені перевищує торішні прибутки компаній приблизно в 45 разів, відзначає він.
Другою причиною стриманої реакції глобальних інвесторів є їх думка, що китайський фондовий ринок слабко пов'язаний з економікою країни. Так, з 2001 по 2005 рік ринок упав більш ніж на 40%, хоча економічні показники постійно росли.
Минулого місяця Світовий банк заявив, що у випадку різкої корекції китайського ринку вона вплине на реальну економіку і банківську систему. Хоча індивідуальні китайські інвестори усе активніше беруть участь у ринку, вони все-таки тримають більшу частину коштів на банківських депозитах, тому падіння ринку навряд чи вплине на споживачів, вважають аналітики Wachovia Securities.
Проте, якщо китайський ринок продовжить падіння, міжнародні інвестори не зможуть це повністю проігнорувати. "Для покупців акцій це буде дуже важко психологічно, принаймні", - вважає Урі Ландесман з ING Investment Management. На його думку, інвестори можуть сприйняти китайське падіння як попередження про вихід з ризикованих інвестицій в інших країнах.
Відносна ізольованість китайського ринку означає, що корекція вплине на інші країни. Торік "мильний пузир" саудівського фондового ринку лопнув, падіння ринку склало більше 50%, однак ринки за межами Близького Сходу цього не помітили.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас