У Києві закінчилися приїжджі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві закінчилися приїжджі

Нерухомість
4264
Бази київських агентств нерухомості переповнені пропозицією квартир для довгострокової оренди - як найдешевшими, так і дорогими. Не маючи можливості знайти орендаря, власники житла почали на чверть знижувати ціни. Причому це стосується як дорогих, так і найдешевших квартир. Ріелтори прогнозують, що до червня в бажаючих зняти житло в столиці збережеться широкий вибір варіантів і можливість істотно заощадити.
Небачений достаток
Кількість вільних однокімнатних квартир у базах АН обчислюється сотнями. "Тільки в нашому агентстві їх пропонується порядку 200 вартістю до 450 дол. на місяць, хоча звичайно в базі знаходилося не більше 30-40, і це вважалося гідним вибором", - говорить директор АН "Київтрансферт" Ігор Бабець.
За словами експерта, величезна кількість пропозицій для довгострокової оренди скопилося через повний затишок на ринку починаючи з кінця березня. Кількість бажаючих зняти житло в даний період прагнуло до нуля, квартири накопичувалися, і хазяї, що не зуміли знайти орендарів, пішли на значне зниження розцінок. Якщо ще місяць назад нижня планка в дешевому сегменті становила порядку 400 дол. на місяць, то сьогодні кожна десята "одиничка" пропонується вже по 300 дол., і в базах агентств з'являються варіанти навіть по 250-280 дол. на місяць. За таку ціну цілком реально зняти акуратну квартиру на дальніх Біличах, Виноградарі, Борщаговці, на Троещині, у Жулянах, Вишневому й т.д.
"Дешеві" двокімнатні квартири, ціни на які ще в березні починалися з 500-600 дол. на місяць, пропонуються й по 380-400 дол. при середній вартості в цьому сегменті $450 на місяць. Більшість із них мають, як правило, не занадто свіжий ремонт, обставлені радянськими меблями, але ще наприкінці минулого року розхапувалися, як гарячі пиріжки. Попит на них у кілька разів нижче пропозиції, і, за прогнозами ріелторів, великий вибір "дешевих" "двушок" протримається аж до початку літа.
Фахівці зв'язують зникнення з ринку орендарів з політичною кризою й достатком свят у квітні й травні. "Багато хто з тих, хто збирався приїхати в Київ на роботу, відклали візит до стабілізації ситуації, а ті, хто планував перемінити орендовану квартиру на щось більше дешеве або, навпаки, краще, не стали цього робити під час великоднього тижня й тепер активізуються лише після травневих свят", - відзначають в АН "Киїевтрансферт".
Все це відбувається на фоні зайвої дорожнечі оренди, через що більша частина приїжджих, попрацювавши в столиці, усвідомлює, що не в змозі знімати житло за 400 дол., сплачувати по рахункам і утримувати родину. Ще взимку минулого року ріелтори констатували масове переселення в квартири і навіть кімнати. Аналогічна тенденція спостерігається і зараз.
"Кількість бажаючих зняти житло минулого тижня початок збільшуватися, але 70% попиту складають заявки на оренду кімнат", - каже Ігор Бабець. Ціни на житло та кімнати не були знижені. Як і раніше найдешевша кімната з урахуванням уже живучого там сусіда, оцінюється в 40 дол. на місяць.
Окрема кімната у звичайній панельній "трійці" на масиві із пристойним ремонтом і сантехнікою обійдеться орендареві в 120-160 дол. на місяць, для родини - від 150-180 до 200-250 дол. залежно від району й умов. Родинам з дітьми, за свідченням ріелторів, знайти таку пропозицію досить проблематично.
"Переважна частка кімнат і кутів у структурі сьогоднішнього попиту орендарів порозумівається насамперед тим, що рівень зарплат у столиці не виріс у тій пропорції, у якій збільшилася вартість оренди нерухомості", - відзначають в АН "Тетяна".
Багаті відвернулися від Києва
У сегменті житла середнього цінового діапазону й елітних квартир вартістю від 2 тис. дол. на місяць також панує затишок. За словами на Бабця, їх досить велике агентство за останні п'ять місяців не зареєструвало ні однієї угоди по оренді апартаментів за ціною понад 2 тис. дол., хоча раніше їх було до десятка на місяць. "Кількість іноземних бізнесменів, що приїжджають у столицю зменшилося в рази. Що стосується бізнесменів з регіонів України, що також орендувала найдорожчі квартири, то за останнім часом вони обзавелися в Києві власною нерухомістю", - говорить він.
Фахівці АН "Тетяна" відзначають, що власники дорогого житла у випадку появи клієнта на тривалий термін готові скидати до 25-30%.
Аналогічна ситуація спостерігається й у сегменті квартир вартістю 500-1000 дол. на місяць. За такі гроші пропонується житло з гарним ремонтом, повним набором побутової техніки. Однак запитують його вкрай в'януло. Не вніс ніякого пожвавлення на цей ринок і політичну кризу. Очікування ріелторів, що в той час як мітингують будуть жити в наметах, їхні керівники підшукають собі пристойне житло, не виправдалися.
За словами Ігоря Бабця, квартири середнього цінового діапазону, як правило, знімали або компанії (для своїх співробітників), або родини топ-менеджерів і приватних підприємців, що мають прибуток не менш 2,5-3 тис. дол. на місяць. Маклери відзначають, що у зв'язку з подіями в столиці більшість великих компаній переглянули плани по своєму розширенню (отже, нові співробітники не переїжджають сьогодні в Київ). Родини з високим прибутком, які віддають перевагу знімати житло середнього цінового сегмента, те більша їхня частина торік купила квартири, порахувавши, що ним вигідніше виплачувати кредити, ніж орендну плату хазяям. "Клієнтам, що бажають орендувати квартиру вартістю 800-1000 дол. на місяць, цілком реально домогтися знижки в 100-150 дол.", - вважають в АН "Тетяна".
Як довго це протриває
Ріелтори сходяться в думці, що подібна ситуація протриває недовго - максимум до початку літа. Як говорить директор АН "Кварта-сервіс" Віктор Несин, з початком літа збільшиться міграція із провінції за рахунок напливу будівельних бригад і бізнесменів з регіонів, які, переконавшись, що політична ситуація стабілізується, знову потягнуться в столицю.
На думку директора АН "Оптимум-плюс" Юрія Базелинського, літнє збільшення міграції неминучий. "Наплив приїжджих відбудеться за рахунок "заробітчан" та абітурієнтів. У липні-серпні припиниться здешевлення навіть самих убитих квартир", - повідомляє Базелинський. Він думає, що до кінця року оренда в середньому подорожчає на 5-10%.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас