Долар проти Стельмаха — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар проти Стельмаха

Валюта
1841
Національний банк опублікував огляд монетарних змін в економіці, що відбулися в першому кварталі.
Регулятор з оптимізмом рапортує про зниження доларизації економіки за звітний період і сподівається на збереження цієї тенденції в майбутньому. Експерти НБУ порахували, що завдяки випереджальному росту гривневих внесків населення (приріст 11,2%) над валютними (приріст 8%), на 1 квітня доларизація української економіки знизилася з 28,3% до 27,9%.
"НБУ контролює рівень валютизації, і надалі для цього буде використовувати винятково ринкові методи регулювання", - пообіцяв заступник голови НБУ Володимир Кротюк.
Якщо виходити з даних монетарного огляду, у регулятора найближчим часом буде досить підстав, щоб застосувати інструменти "ринкового регулювання".
По-перше, приріст на 13,1% обсягу довгострокового кредитування. Хоча в НБУ ці цифри вважають позитивними, це зростання має не стільки інвестиційну, скільки споживчу спрямованістю. Довгострокові кредити, видані банками фізичним особам, збільшувалися швидше (на 14,4%), чим довгі кредити, видані юридичним особам (на 12%).
При цьому гривневі кредити збільшилися тільки на 8,2%, тоді як валютні позики - на 14,3%. Що не дивно. З огляду на звуження маржі між депозитними й кредитними гривневими ставками при відносній дешевині валютних кредитів для позичальника, долар стає для банків більше цікавою валютою. Так, середньозважена ставка по гривневих кредитах за перший квартал зменшилася з 15,1% до 14% річних.
У свою чергу середня вартість гривневих депозитів за січень-березень збільшилася з 7,9% до 8,1% річних. Ціна депозитів у валюті, навпаки, зменшилася з 6,1% до5,9% річних, при незмінній вартості валютних кредитів (11,5%).
У такий спосіб оспіваний НБУ "ріст довіри до національної валюти" приводить до того, що заробіток банку при кредитуванні у валюті практично дорівнює гривневому.
В умовах стабільного росту попиту на валютні кредити, а також обмеженій пропозиції гривні можна припустити, що найближчим часом валютизація буде збільшуватися. Адже для банків куди легше й дешевше провести позика на сверхликвидном зовнішньому ринку капіталів, чим конкурувати з побратимами за обмежену пропозицію гривни в Україні. І це при тім, що НБУ ще й стримує приріст грошових агрегатів.
Такий ринковий розклад створює дуже цікаву ситуацію для Нацбанку.
Зараз регулятор намагається перевести свою монетарну політику від контролю над курсом до стримування інфляції. Для такого переходу необхідне обмеження темпів приросту грошових агрегатів.
У свою чергу погроза доларизації цілком може повернути НБУ до політики втримання курсу. Адже в найближчому майбутньому зниження темпів зростанню монетарної бази погрожує обернутися для Нацбанку зростанням доларизації економіки, що куди страшніше для центробанку, ніж підвищенняспоживчих цін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас