Семенюк зриває плани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Семенюк зриває плани

Казна та Політика
374
Фонд держмайна не готовий виконати план надходжень від приватизації в другому та третьому кварталах. Посилаючись на політичну кризу, Валентина Семенюк просить уряд переглянути план на квітень-червень, зменшивши його з двох до одного мільярда гривень
Як заявила Валентина Семенюк, політична нестабільність і погіршення кон'юнктури фондового ринку змушують Фонд держмайна переглянути план надходжень від приватизації на втор-третій квартал 2007 р. "Однак ніякої реакції від Кабміну ми поки не отримали", - говорить прес-секретар ФДМ Ніна Яворська.
Нагадаємо, що річний план приватизації, передбачений законом про держбюджет-2007, становить 10,5 млрд грн. Однак Фонд держмайна не виконував план і до загострення політичної кризи. План на перший квартал, затверджений Міністерством фінансів, передбачав 1,1 млрд грн. надходжень. Однак за станом на 12 березня в бюджет надійшла приблизно половина від запланованої суми.
Крім того посилання на кон'юнктуру ринку вже неактуальні. Починаючи з 12 квітня індекс ПФТС стабільно ріс й 23 квітня перевищив значення, що було перед обнародуванням указу президента про розпуск Верховної Ради (809 пунктів). Про те, що Валентина Семенюк лукавить, свідчить її ж рішення не тягти із продажем на фондовому ринку 1% акцій "Укртелекому". Учора ФДМ повідомив, що виставив цей пакет на аукціонні торги на ПФТС. Номінальна вартість пакета - 46,8 млн грн.
На думку депутата Олександра Бондарюючи ("Наша Україна"), замглавы спеціальної контрольної комісії Ради з питань приватизації, заяви пані Семенюк - це чергова відмовка, що прикриває її нездатність виконувати план приватизації.
"Головна причина в тім, що з такими закритими корупційними конкурсами, які влаштовує Валентина Петрівна (начебто продажу "Лугансктепловозу" за 292 млн грн), ніякий нормальний інвестор прийти не може, - відзначає пан Бондар. - Коли Михайло Чечетов сидів на її місці й були президентські вибори 2004 р., все добре продавалося". Зараз ФДМ, на його думку, непрофесійно готовить об'єкти до продажу.
Тим часом навколо закону, що повинен установити правові основи діяльності Фонду держмайна, тривають політичні торги. Днями президент ветує закон "Про Фонд держмайна", прийнятий Радою 19 квітня. Про це заявив перший заступник голови cекретаріату Олександр Шлапак. За словами урядовця, президент надійде із законом про ФГИ точно так само, як з іншими документами, прийнятими зараз Радою. "Віктор Ющенко не визнає легітимність парламенту, а значить закон про ФДМ не підпише", - сказав пан Шлапак.
Президент використав право вето відносно цього документа вже двічі. Востаннє він помітив, що положення про призначення й звільнення керівництва ФДМ суперечать Конституції. Зокрема, у прийнятому Радою законі був установлений п'ятирічний строк перебування на посаді глави ФГИ (але одна людина не може призначатися головою ФДМ більш ніж на два строки підряд), а також передбачався вичерпний перелік причин для його звільнення парламентом. Відповідно до документа, голова ФДМпризначається Радою по поданню прем'єр-міністра й звільняється ВР із посади (у тому числі й у випадку визнання незадовільної роботи ФДМ за результатами щорічного звіту про виконання програми приватизації).
Ще один аргумент - автори закону не врахували побажання президента, викладені в його указі двомісячної давнини. Нагадаємо, що Віктор Ющенко скасував Фонд майна Криму й доручив ФДМ створити в автономії своє відділення. Крім того президент створив посаду свого представника у Фонді.
Сама Валентина Семенюк повна оптимізму. "Я думаю, що ситуація незабаром розв'яжеться, і президент підпише закон про ФДМ", - заявила вона. - Спеціального вповноваженого ніхто не забув. Його присутність, як члена колегії, я призначаю своїм указом".
Інших же претензій до документа, на переконання пані Семенюк, у президента бути не повинно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас