Футболономіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Футболономіка

639
На скільки зросте українська економіка у 2012 році?...
Перемога України і Польщі у тендері на проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році - привід для радості не тільки футбольних вболівальників, а й економістів. Поширена думка, мовляв, варто країні отримати чемпіонат світу/Європи або, чого на світі не буває, Олімпіаду - і не за горами економічний бум. За прикладами далеко ходити не треба: стагнуюча в середині 90-х Італія зуміла поліпшити справи за рахунок проведення в країні чемпіонату світу 1990 року, а ВВП Португалії, що в 2003 році знизився на 1,3%, уже 2004-го (рік проведення останнього футбольного чемпіонату Європи) зріс на 3%.
Утім, і зворотних прикладів більш ніж достатньо. З чотирьох останніх зимових Олімпіад дві виявилися збитковими. Фраза мера канадського Монреаля: "Олімпійські ігри можуть завдати збитків з такою самою імовірністю, як чоловік може завагітніти" - взагалі стала крилатою. Монреаль-76 - перша в історії Олімпіада, витрати на проведення якої виявилися більшими, ніж доходи.
Аналітики голландського банку ABN в одному зі своїх регулярних оглядів під назвою Soccernomics ("Футболономіка") наводять конкретні цифри - скільки отримує економіка від європейського або світового футбольного форуму. Виявляється, небагато.
"Проведення футбольного турніру приносить країні-організатору від 0,02 до 0,1% зростання ВВП", - стверджують банкіри. Таке зростання інакше як статистичною похибкою не назвеш. Щоправда, фахівці ABN AMRO відразу ж застерігають: тут не враховано непрямі макроекономічні ефекти, такі як зростання внутрішнього споживання та збільшення інвестицій.
А дохід від підвищення внутрішнього споживання може з лихвою перекрити витрати на організацію: недавній матч Італія - Шотландія, що проводився в італійському Барі, приніс місту EUR3 млн тільки від продажу пива.
На двозначні темпи зростання ВВП розраховувати не варто? Не біда - такий показник, як доходи населення, під час проведення великих спортивних турнірів може збільшитися в рази. Наприклад, за підрахунками економістів Боннського інституту вивчення ринків праці, добробут середнього мешканця Німеччини під час фінальної частини чемпіонату світу-2006, що проводився на батьківщині Отто Бісмарка, зріс на EUR469, або на 23,5% середньомісячного доходу.
Хоча німецькі дослідники вважають, що збільшення доходів населення (а часто і ВВП) більшою мірою залежить від виступу збірної - господарки турніру, ніж від самого факту проведення чемпіонату в їхній країні. Успішний виступ збірної Німеччини, яка дійшла до півфіналу, стимулював зростання ділової активності, а отже, сприяв зростанню економіки з прогнозованих 1,3 до 2%. А Аргентина наприкінці 80-х вибралася з кризи багато в чому завдяки перемозі на чемпіонаті світу-86, вважають аналітики ABN AMRO.
Висновок: для розквіту української економіки уряду потрібно не тільки організувати проведення Євро-2012, а й поставити Олегу Блохіну (або спадкоємцю нинішнього тренера збірної України) завдання виграти чемпіонат будь-якою ціною.
Жарти жартами, а з 12 чемпіонатів Європи господарі виграли 3, а ще у двох дійшли до фіналу.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас