Зарплати бюджетників зростуть у півтори рази? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати бюджетників зростуть у півтори рази?

Казна та Політика
818
За інформацією Федерації роботодавців, уже до 1 травня уряд має намір підписати генеральну угоду з профспілками та роботодавцями. Цей документ фактично включить зелене світло новому підвищенню зарплат, що можливо вже до виборів. До літа середня зарплата працівників бюджетної сфери може вирости в півтори рази. Таке рішення готується в стінах уряду.
За інформацією Федерації роботодавців, уже до 1 травня уряд має намір підписати генеральна угода із профспілками й роботодавцями. Цей документ фактично включить зелене світло новому підвищенню зарплат.
Представники профспілок повідомляють, що введення нової тарифної сітки, що міститься в генеральній угоді, допоможе збільшити середню заробітну плату на 51%.
"Насамперед, істотно зростуть зарплати кваліфікованих кадрів і керівників, оскільки проектом передбачено, що розмір ставки залежить від кваліфікації й досвіду працівника", - пояснює глава конфедерації профспілок Михайло Волинець.
Як з'ясувало, для втілення цієї ідеї місцеві бюджети повинні будуть вишукати 3 мільярди гривень. Експерт Асоціації міст Юрій Ганущак завіряє, що місцеві влади не будуть пручатися такій ініціативі.
У свою чергу, Михайло Волынец відзначає, що раніше уряд і підприємці прохолодно ставилися до ідеї введення нової тарифної сітки. Однак з обліком можливих дострокових парламентських виборів Кабінет Міністрів змінив своє відношення до Генеральної угоди.
"У міністра праці Михайла Папієва була розмова з прем'єром Януковичем, що доручив йому напередодні виборів підвищити зарплати. Після чого Папєів сказав мені, що згодно підписати нову Генеральну угоду", - повідомив Волинець. Він також упевнений, що для підвищення зарплат уряд знайде гроші в бюджеті.
Втім, інформацію Волинця про політичну складову в необхідності підвищення зарплат не підтверджують у Федераціях профспілок і роботодавців України. Заступник голови Федерації роботодавців Володимир Грищенко сказав, що "переговори тяглися дуже довго, і зрештою повинні завершитися ухваленням компромісного рішення". Однак, наголосив він, з можливими виборами це ніяк не пов'язане.
Дострокові вибори прискорили переговори
Консультації про підписання Генеральної угоди на 2006-2009 роки почалися ще торік, коли минув термін попередньої угоди, підписаної в 2004 році. З цією метою була створена спеціальна комісія, до складу якої ввійшли 30 представників від профспілок і по 15 від уряду й роботодавців.
З урядом Юрія Єханурова профспілкам домовитися не вдалося. Подібним чином складалася ситуація й з Кабміном Януковича.
Як розповів Грищенко, на останньому засіданні комісії переговори зайшли в безвихідь. "Представники профспілок вимагали збереження фіксованого розміру заробітної плати першого розряду в розмірі 120% від мінімальної заробітної плати, однак ні уряд, ні роботодавці з ним не погоджувалися", - сказав Грищенко. За його словами, саме розмір зарплати першого розряду, а не введення тарифної сітки є головним каменем спотикання.
У той же час підприємці підтримують введення фіксованих зарплат бюджетникам, однак не на центральному рівні, а на галузевому. Це пояснюється тим, що працівники різних галузей промисловості мають різну кваліфікацію й виконують різні по складності роботи.
Зрівнялівка діє дотепер
Введення тарифної сітки профспілки домагалися починаючи з 2001 року, аргументуючи це тим, що тарифна сітка допоможе уникнути ситуацію, коли, приміром, медсестра столичної лікарні й головлікар районної отримують однакову зарплату. Однак навіть напередодні президентських виборів 2004 року, коли була підписана попередня Генеральна угода, Кабмін не погодився ввести градацію.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас