Які бувають незвичайні способи інвестування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які бувають незвичайні способи інвестування

Кредит&Депозит
1317
Не дуже давно українські банки почали пропонувати послуги зі створення колекцій рідкісних та елітних вин, експертній оцінці творів мистецтва та антикваріату, підбору та виготовленню ексклюзивних ювелірних виробів і формуванню "портфелів" незвичайних інвестицій. Що це за інвестиції і яку вигоду можна витягти з подібних вкладень, ми й вирішили з'ясувати.
Існує маса способів "нестандартного" вкладення грошей, самий популярний - антикваріат: обсяг антикваріату - близько 27 млрд дол., а ціни на раритети зростають у середньому на 15-30% у рік. Популярні інвестиції і в ювелірні прикраси, але тому що ці два способи інвестування досить звичні, зупинятися на них не будемо.
Багатство у клясері
Міцне місце в ряді інвестиційних інструментів поряд з акціями, облігаціями та векселями поступово займають і колекції марок. Ціна на них стрімко зростає. У рейтингу самих вигідних інвестицій Salomon Brothers Inc. поштові марки посідають четверте місце (10% річних), випереджаючи цінні папери (9,6%). Чи варто дивуватися тому, що до марок проявляють все більший інтерес не тільки філателісти або брокери, але навіть великі та досить відомі фінансові структури.
Так, наприклад, ціна марки острова Барбадос, випущена в 1867 році, мінялася в період з 1991 по 2001 роки в такий спосіб: в 1991 році вона коштувала на світових ринках усього 25 британських фунтів стерлінгів, в 1995 році - 35, а до 2001 року її ціна зросла до 42 фунтів. Приблизно така ж картина - і по марках інших британських колоній (середній вік таких марок приблизно 100-120 років).
А чи знаєте ви, що перша у світі поштова марка, випущена в 1840 році, зараз оцінюється в 1,5 млн дол.? Називається вона "чорний пенні": на чорному тлі зображене профіль королеви Англії Вікторії з підписом "one penny" - "один пенні".
Однак найдорожчою на сьогоднішній день маркою вважається шведська тригрошова мініатюра, випущена на 17 років пізніше "чорного пенні". За свою унікальність вона повинна дякувати недбайливих працівників шведського поштового відомства. Через помилку її пофарбували не в жовті кольори, як всі інші марки з цієї серії, а в зелений. У результаті вже до кінця XIX століття вона з "браку" перетворилася в мрію будь-якого філателіста. І тому нікого не здивувала новина про те, що кілька років назад якийсь, що побажав залишитися невідомим, колекціонер виклав за неї на аукціоні 2,3 млн дол. На жаль, у київських філателістів, які збираються в парку біля ст. м. "Нивки" подібні раритети, кажуть, не знайти.
Божевільними темпами, за словами фахівців, росте й ринок колекційної фотографії. Ціни на деякі шедеври вже цілком порівнянні із цінами на живопис. Наприклад, в 2002 році на аукціоні Christie's у Нью-Йорку під час торгів за сучасну роботу Андреаса Гурскі перемогла фірма Nike із запропонованою ціною 701 055 євро.
Інвестиції в градус
Давно вже минули часи "сухого закону", коли самою надійною "валютою" був алкоголь. Але алкогольні напої як і раніше залишаються еквівалентом грошей і навіть уважаються досить дохідним інструментом збільшення капіталу. Насамперед, це - вино. Наприклад, ті, хто в серпні 1997 р. вклав у бордоське вино 2200 дол., через п'ять років мали можливість продати його майже вдвічі дорожче. На думку фахівців, удалі інвестиції у винні колекції можуть забезпечити до 30% щорічного прибутку.
Купивши молоде вино гарного врожаю, уже через 3-4 року його можна продати за ціною, в 5-7 разів перевищуючої початкову. Важливі складові ціни вина - час дозрівання та зберігання. Час, необхідне для дорослішання вина, визначається індивідуально, виходячи зі смакових якостей сорту винограду, характеристик зони виростання й роки збору врожаю.
Зрозуміло, не всяке вино, нехай навіть і французьке, можна вважати колекційним і сподіватися дістати прибуток від його продажу. Насамперед, колекційне вино - це марочне (тобто витримане в бочках і високій якості, приготовлена з певних сортів винограду, що виростає в окремих виноробних районах, за спеціальною технологією), що після закінчення витримки в бочку або резервуарі повинне бути додатково витримане в пляшках - не менш 2-х років. При належному догляді за червоними винами вони можуть зберігатися до 100 років, а іноді й довше. Колекція може складатися з однієї, кількох пляшок або цілого винного льоху - все залежить від фінансових можливостей колекціонера. Хоча, як правило, провина однієї й тієї ж марки закуповуються кейсами (ящик з 6 пляшок по 0,75 л).
На думку експертів ринку інвестицій, "винні" внески при тому, що можуть стати одними з найприбутковіших інвестиційних інструментів, є й найризикованішими. Вино може зіпсуватися, вийти з моди й взагалі воно надзвичайно "чутливе" до стану світової економіки в цілому. Втім, як жартують на "винному" ринку, у цьому випадку непоганою розрадою інвестору може послужити вміст обраних ним інвестиційних об'єктів.
Дійсно грошове дерево
Самий екзотичний спосіб збереження й збільшення капіталу, - мабуть, бонсай - вирощені в горщиках мініатюрні деревця та чагарники. Один з важливих критеріїв цінності бонсай - його вік. Ціна відносно молодого деревця може бути від 800 дол. до кількох тисяч доларів, а дерев старше ста років - до 50 000 дол. Купувати бонсай краще тільки в спеціалізованих магазинах або у квітницьких господарствах - це дає гарантію, що ви сплачуєте гроші за якісний товар, вирощений у правильних умовах. Крім того, на місці покупки можна отримати докладну інформацію з догляду та вирощування бонсай.
Стародавні бонсай, привезені з Японії, дуже дорогі, та й не рекомендуються вони для початківців "флористів". До того ж самі японці вкрай неохоче продають бонсай іноземцям, хоча багато хто готові заплатити дійсно божевільні гроші за деревце в плошці.
Вкладати гроші в бонсай доведеться довго - лише через пару десятків років молодий саджанець стане деревом, що буде коштувати ціле багатство.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас