Нацбанк примірив рожеві окуляри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк примірив рожеві окуляри

Кредит&Депозит
463
Рада Нацбанку на минулому тижні затвердив проект Основ грошово-кредитної політики на 2008 р. Члени НР продемонстрували небачений оптимізм, у який начебто б і самі повірили, - відповідно до їхніх прогнозів інфляція в 2008 р. повинна скласти всього 6,8%.
И це притому що торік нашій країні із працею вдалося втриматися на рівні 11,6%, та й у нинішньому, як пророкують песимісти, цей показник буде ніяк не нижче.
"Такий інфляційний орієнтир обумовлений, зокрема, очікуваною спокійною й зваженою грошовою політикою в середньостроковій перспективі й вступом України у Світову торговельну організацію, що може знизити ціни на ряд споживчих товарів", - намагався мотивувати свою позицію голова Ради НБУ Петро Порошенко.
Його версія збігається лише зі спічами міністра фінансів Миколи Азарова, що не перестає переконувати іноземних інвесторів у тому, що вітчизняна економіка через пару-трійку років зможе вийти на середньоєвропейські показники інфляції - не більше 3-4% у рік.
Практично не змінилися курсові прогнози Ради НБУ. У розпорядження правління центробанку на 2008 р. був наданий досить широкий валютний коридор - 4,95-5,25 грн/дол., середньорічний курс залишений на нинішньому рівні - 5,05 грн/дол.
При цьому збільшення грошової бази в наступному році повинне скласти 19-24, маси - 25-31%. Нагадаємо, що за 2006 р. база приросла на 17,5, маса - на 34,7%. Рада Нацбанку має намір робити ставку на здешевлення кредитного ресурсу, а тому не виключає перегляду дисконтної ставки НБУ.
"Це позиція глави центробанку Володимира Стельмаха, що ми підтримали", - повідомив Петро Порошенко. Хоча урядовці й не кажуть, наскільки може бути знижена ставка, однак спостерігачі думають, що її опустять не більше ніж на 0,5% (сьогодні 8,5% річних).
Неясної залишилася позиція Ради відносно повальної скупки сторонніми інвесторами українських банків. Якщо вірити слухам, сьогодні в НБУ визрівають обмеження на приток іноземного капіталу - говорять, що його почнуть регулювати не прямими заборонами, а непримітними, на перший погляд, умовами (за капіталом, формою власності покупців і т.д.). Поки Рада лише ділиться своїми побоюваннями на предмет засилля іноземців у вітчизняній банківській системі.
"Якщо в економіці України істотну роль будуть грати закордонні фінустанови з державним капіталом і вони зможуть проводити політику іноземних держав у нашій фінансовій системі, те це питання зажадає рішучих заходів і наявності важелів у розпорядженні НБУ для прийняття рішень", - висловився на минулому тижні на цей рахунок Петро Порошенко.
Передбачається, що більш чітка позиція центробанку по даному питанню дозріє не раніше вересня-жовтня.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас