Від хліба до видовищ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від хліба до видовищ

Казна та Політика
485
Чому в Україні низька інфляція?...
Європейські темпи зростання цін - мрія будь-якого міністра економіки - стають реальністю і в Україні. За розрахунками Держкомстату, в березні цього року темпи зростання індексу споживчих цін становили 0,2%.
У лютому-2007 інфляція була на рівні 0,6%, у січні - 0,5%. Загалом за перші три місяці нинішнього року підвищення індексу цін за українськими мірками було більш ніж скромним - 1,3%. При тому що реальні доходи населення за січень - лютий зросли на 12,2%.
"У країнах СНД, а також країнах, що розвиваються, споживчі ціни зростають набагато швидше - до 1% на місяць", - розповідає експерт центру "CASE Україна" Олександр Лозовий. Та і в Україні рік тому темпи інфляції були вдвічі вищими, ніж за три місяці цього року, - 2,7%.
Одна з причин низької інфляції - зниження попиту населення на продовольчі товари. "Споживання харчових продуктів уже не зростає високими темпами, а часом навіть зменшується", - розповідає Лозовий. Почасти у зниженні інфляції винні й ціни на житлово-комунальні послуги.
"Основне зростання цін у житлово-комунальному господарстві спостерігалося наприкінці минулого року. Саме тоді відбувся стрибок інфляції. У січні - березні через високу базу порівняння темпи зростання споживчих цін були невеликими", - пояснює аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Борис Бордюг.
Однак головна причина - зміна методології розрахунків показника. З 2007 року Держкомстат веде підрахунок інфляції відповідно до міжнародної методики - так званої Класифікації індивідуального споживання за цілями.
Якщо торік, на думку фахівців Держкомстату, на продовольство припадало близько 65% сукупних витрат українців, то з початку нинішнього року - близько 50%. Послуги і непродовольчі товари, навпаки, займають дедалі більше місце у споживчому кошику середньостатистичного українця.
Результат зміни методології - сповільнення інфляції. Так, у березні продовольство подорожчало на 0,3%, а послуги - на 0,8%. Однак паливно-мастильні матеріали, простіше кажучи, нафтопродукти, віднесені до категорії непродовольчих товарів, у березні (знову ж таки за даними Держкомстату) подешевшали на 0,8%. За методикою минулого року березнева інфляція становила б близько 0,5-0,6%, нинішня методологія дає 0,2%.
Утім, у подальшому зміна методології може зіграти проти очікувань Мінекономіки. Зазвичай кризи на ринку непродовольчих товарів припадають на травень-червень і серпень-вересень.
Відповідно якщо протягом 2004-2006-го літні місяці вважалися "дефляційними" (тобто влітку українці скорегували свої витрати), то цього року прискорення інфляції, вочевидь, відбудеться саме влітку. А враховуючи те, що ціни на послуги зростають швидше, ніж на продовольство, можливо, інфляція нинішнього року знову вийде за межі прогнозованих 10%.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас