"Росіяни незабаром захоплять увесь світ" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Росіяни незабаром захоплять увесь світ"

511
Росія вийшла на третє місце у світі з інвестицій у закордонні активи. Правда, поки серед країн, що розвиваються. Іноземці бояться, що росіяни хочуть захопити увесь світ. Російські експерти говорять, що ми просто дотримуємо своїх фінансових інтересів.
Накопичені прямі інвестиції російських компаній у бізнес за межами Росії досягли 120 млрд дол. і вивели нашу країну на третє місце з цього показника серед країн, що розвиваються, повідомила Financial Times, посилаючись на дані ООН. За даними Центробанку, сума ще більше – 140 млрд дол. на кінець 2005 року.
Позаду Росії залишилися такі країни, як Китай, Бразилія, Сінгапур, Малайзія й Південна Корея. Уперед наша країна пропустила лише Британські Віргінські острови й Гонконг - 123 млрд й 470 млрд дол. відповідно. Треба врахувати, що більша частка в цих сумах теж належить Росії - оскільки через ці офшорні зони часто переводиться російський капітал.
Щорічно російські компанії укладають угоди за рубежем на все більші суми, пише FT: в 2002 році їхній обсяг складав трохи більше 1 млрд, в 2006-м - уже 13 млрд дол.
Серед найбільш відомих угод: придбання "Євраз-холдингом" Oregon Steel Mills за 2,4 млрд дол., об'єднання "Русала", "Суала" та Glencore – 3,6 млрд дол., збільшення частки ВТБ в авіаконцерні EADS. Минулого тижня "Аерофлот" висловив бажання брати участь у торгах по Alitalia. "Росіяни незабаром захоплять увесь світ?" – тривожно запитує британське видання.
Вітчизняні підприємці, звичайно, такі припущення не підтверджують. За кордон їх штовхають не глобальні амбіції, а ті ж комерційні інтереси, що й усіх інших, кажуть експерти. "Багато великих російських компаній інвестують за рубіж для того, щоб збалансувати портфель активів, тим самим знизити ризики, диверсифікував їх по регіонах", - говорить старший аналітик ІК "Уралсиб" Антон Табах. Крім того, коли компанії стають транснаціональними корпораціями, вони оцінюються дорожче, додає він.
"Зараз інвестиції здійснюються зі стратегічною метою. Вкладення за межами СНД викликані в першу чергу бажанням одержати доступ до високоякісних активів, що пропонують високу додану вартість, а також вихід на іноземні ринки", - відзначає провідний економіст МДМ-банку Пітер Вестін.
Російські компанії при покупці іноземних переслідують три головні мети, вважає аналітик по стратегії ІГ "Ренесанс Капітал" Ованес Оганісян. Перша - використати збутові мережі іноземних компаній. Приклад такої угоди - покупка "Норильским Нікелем" американської компанії Steel Water Maning, що провадить палладій. Це компанія хоч і невелика, але має налагоджені зв'язки із продажу палладія в Америці, говорить Оганесян.
Друга мета - імпорт технологій. І, нарешті, просто скупка сировинних родовищ у країнах, що розвиваються. "Наприклад, алюмінієва компанія "Русал" здобуває компанії у Гвінеї та Гайані. Крім того, вона цікавиться активами в Нігерії, Венесуелі, Індії", - розповів аналітик.
"Російські сировинні компанії скуповують транспортні мережі для забезпечення доступу до власних споживачів. Наприклад, так роблять "Газпром", "ЛУКойл", – додає Табах. Те, що російський бізнес так багато вкладає в іноземні активи, може насторожувати – чи не йде це на шкоду вітчизняній економіці, який також потрібні грошові уливання? Одне іншому не заважає, відповідають експерти.
"Не завжди відмова від закордонного придбання призведе до інвестицій усередині країни", - зауважує Табах.
"Приміром, відмовившись купити іноземну газотранспортну мережу, компанія може й не направити ці кошти на створення робочих місць усередині країни".
Третє місце, зайняте Росією, свідчить про те, що російські компанії сприймаються на міжнародній арені як транснаціональні, і це сприяє припливу інвестицій й у Росію.
"Це свідчить про розвиток національної економіки, переростанні її з національного рівня в міжнародний. Крім того, за останні рік-півтора помітна тенденція припливу капіталу в Росію", - говорить завідувач лабораторією грошово-кредитної політики Інституту економіки перехідного періоду Павло Трунін. За даними Центробанку, в 2006 році вивіз капіталу з Росії склав 65 млрд, а приплив - 106,7 млрд дол.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас