Ми його втрачаємо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ми його втрачаємо

Казна та Політика
738
Діяльність податкової дозволила розперезатися шахраям, що промишляють на незаконному відшкодуванні ПДВ.
Минулого тижня Міністерство фінансів бадьоро відрапортувало про чергові успіхи на ниві наповнення бюджету - надходження в загальний фонд скарбниці склали 26,1 млрд грн, або 106% від запланованого: митники зібрали для бюджету 10,9 млрд грн, податківці - 13,5 млрд грн.
Проте фінансисти доглянули у звіті явний підступ. Істотно перевиконавши план зі збору податку на прибуток, ДПА одночасно недобрала по ПДВ, хоча динаміка зростання даних податків повинна бути ідентична. У податковому відомстві пояснюють провал ПДВ-планів необхідністю погашати раніше виниклі заборгованості з відшкодування цього податку. Скептики не сумніваються, що в податковій попросту сталі занадто відверто пригравати махінаторам, що наживаються на незаконному поверненні з бюджету ПДВ-сум.
По даним ДПА України, за підсумками перших трьох місяців у бюджет надійшло на 375 млн грн більше від податку на прибуток і ще на 26 млн грн - від акцизного збору. У той же час по ПДВ недобрали 447 млн грн. Таку податкову динаміку неможливо пояснити з економічної точки зору. Адже при наявному росту промвиробництва та ВВП аналогічний процес повинен спостерігатися по всіх основних податках. Аналітики кажуть, що причину потрібно шукати в різних підходах, які фіскали використають при адмініструванні бюджетоутворюючих платежів. Рекорди зі зборі податку на прибуток як і раніше забезпечуються за рахунок сплати наперед. За підрахунками Спілки податкових консультантів України, торік у такий спосіб було зібрано не менше 6 млрд грн.
"Дрібні та середні підприємства регулярно кредитують державу, виплачуючи податки наперед. Таким чином, вони сплачують за нормальні відносини зі своїми податковими інспекціями, які піклуються про виконання спущених ним планів", - говорить президент спілки Леонід Рубаненко.
По-іншому стоять справи зі зборами від ПДВ. У Міністерстві економіки податківців виправдують, називаючи причиною провалу прискорення розрахунків за боргами, що скопилися, з відшкодування. Відповідно до розкладу в першому кварталі з бюджету необхідно було відшкодувати близько 3,9 млрд грн, повернули ж компаніям на 2,9%, або на 113 млн більше. Але навіть така старанність у розрахунках з експортерами не пояснює нинішнього недобору по ПДВ. У ДПА також не дали чіткої відповіді на питання про причини провалу планів по зборі ПДВ і лише заучено повторювали, що ситуація не є критичною.
У Мінфіні до цього додали, що положення буде виправлене вже в поточному кварталі. На думку ж екс-міністра економіки, народного депутата Сергія Терьохіна, керівництво ДПА України знову узялося відшкодовувати "дутий" ПДВ. Такі припущення підтверджують і правоохоронці. За інформацією департаменту по боротьбі з економічними злочинами МВС, більше 84% виявлених кримінальних схем з незаконним відшкодуванням ПДВ проводилося при участі представників контролюючих органів, насамперед працівників податкової.
Як пояснили поінформовані джерела, з моменту відновлення керівництва головного податкового офісу там почалася боротьба за право "закільцювати" на себе відшкодування ПДВ. Ставши на посаду голови ДПА, Анатолій Брезвін (міцна креатура міністра фінансів Миколи Азарова), привів із собою в центральний апарат відомства довірену особу - Леоніда Боєнка, якому відвели роль куратора департаменту ПДВ (Боєнко супроводжував Анатолія Івановича на всіх посадах, які тому довелось обіймати). До цього процес відшкодування негласно контролював департамент аудиторських перевірок.
Відразу після завершення кадрових ротацій ДПА змінила правила складання реєстру на відшкодування ПДВ. Якщо раніше відповідне рішення приймалося на рівні обласних податкових, то тепер - безпосередньо в Києві. Із центрального офісу спускаються вниз приписання, наскільки потрібно зменшити або збільшити суми що відшкодовує ПДВ у кожному регіоні. Виходять ці вказівки безпосередньо від Леоніда Боєнко. Найчастіше одержуючи такі орієнтири, в обласних податкових попросту розводять руками. Як розповів джерело в ДПА, у березні, приміром, податкову Волинської області зобов'язали скоротити відшкодування на суму, що виявилася більше, ніж усього надійшло заявок до відшкодування в цей період.
Експерти побоюються, що плутанина, що панує нині, може тільки збільшити ситуацію й під шумок податкова відшкодує не один мільярд. І це притім що план на другий квартал по збору ПДВ буде ще жорсткіше. Адже останні зміни до Закону "Про бюджет-2007" збільшили дохідну статтю по ПДВ на 3,1 млрд грн. Очевидно, щоб вирішити проблему з наповненням скарбниці, фіскали почнуть діяти по вже перевіреному методі, підсилюючи роботу із платниками податків по сплаті податку на прибуток. У неофіційній бесіді працівники центрального апарата податкової визнають, що від ДПА на місця не виходить прямих вказівок вибивати податки наперед. Але на подібну самодіяльність у регіонах у керівництві дивляться крізь пальці.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас