Україна може мати успішний досвід зближення з іншими країнами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може мати успішний досвід зближення з іншими країнами

Енергетика
465
«Україні ще багато чого треба зробити, аби створити економічне середовище, близьке до європейських стандартів. Не зважаючи на певні покращення, економіка все ж страждає від надмірного регулювання та обмеження іноземних інвестицій. За західними стандартами рівень корупції все ще залишається високим.
З іншого боку, хоча сьогодні відстань між Україною та країнами-лідерами є суттєвою, існує значний потенціал для її поступового зменшення. За умови достатньо сильного політичного прагнення до реформування, Україна могла б мати успішний досвід конвергенції. Одним із важливих кроків для досягнення цього є підвищення прозорості державного регулювання та податкової системи, зменшення бюрократії та боротьба з корупцією», - говорить Юрай Котьян (Juraj Kotian), головний економіст Slovenská sporiteľňa, словацького дочірнього банку Erste Bank.
Політична ситуація в країні є досить напруженою…
Політична ситуація в Україні була нестабільною останнім часом, оскільки між Президентом Віктором Ющенком та Прем’єр-міністром Віктором Януковичем відбувалася напружена боротьба за владу. Виконавча влада в країні ділиться між Президентом та Прем’єр-міністром. Однак, порівняно з минулими роками, вплив Президента було значно послаблено.
Одним з найважливіших прав, які залишилися у Президента, це право вето, яке може бути блоковане двома третинами Парламенту (в той час як коаліція Януковича складає тільки одну третину Парламенту). На початку квітня Ющенко розпустив Парламент, звинувативши Прем’єр-міністра в спробі обмеження президентської влади, шляхом тиску на опозиційних депутатів з метою їх приєднання до коаліції (коаліція в такому випадку могла б блокувати президентські вето). Дострокові вибори було призначено на 27 травня. Однак, коаліція запевняє, що для такого кроку немає законодавчого підґрунтя та звертається за допомогою до Конституційного Суду. Під час написання даних матеріалів було невідомо чи Парламент виконає наказ Президента.
Питання про дострокові вибори спонукало тисячі людей з обох таборів вийти на вулиці, що ще більше посилило напруження між політиками. Навіть у разі проведення нових виборів, партії Ющенка буде не легко відновити популярність, втрачену за останні два роки з часів Помаранчевої Революції, що може спричинити до чергової післявиборчої кризи в країні. Щодо геополітичних планів, то Україна в найближчому майбутньому має намір приєднатися до СОТ. Президент Ющенко також сподівається на вступ до НАТО та створення зони вільної торгівлі з ЄС (втім, зважаючи на величину країни, ЄС досить обережно ставиться до можливого членства України), в той час як Янукович орієнтується на східного сусіда – Росію.
Банківський сектор потребує зменшення регуляцій
Сьогодні рушійною силою української економіки є збільшення обсягів кредитування населення, що відображає ситуацію в інших країнах з економікою, що розвивається. В банківському секторі відбулися позитивні зміни, що активізували галузь після ускладнень, в тому числі і банкрутств, середини 1990-х рр.. І Втім, існує ще багато простору для розвитку, особливо це стосується чинних обмежень, щодо іноземних інвестицій в банківську систему України. І хоча частка іноземного капіталу подвоїлася протягом останніх шести років з 13% до 27%, вона все ще є меншою за середні показники інших країн ЦСЄ. В той самий час, в багатьох країнах ЦСЄ іноземні інвестиції в банківську систему мали позитивний вплив на перехід до ринкової економіки. Покращення якості вимірювання кредитних ризиків та стандартів корпоративного управління дозволили підвищити прозорість фінансової звітності, збільшити прибутковість та покращити темпи розвитку. В Україні і досі є великі локальні підприємства, фінансово-промислові групи, що прямо чи опосередковано володіють місцевими банками. Такі банки в більших обсягах кредитують деякі індустрії чи підприємства, аніж незалежні банки, що збільшує ризики банкрутства, у випадку погіршення ситуації в галузі чи на підприємстві.
Зростання ВВП залежить від експортних цін на метал
Економіка України значно залежить від торгівлі металами та газом. Тоді як економічне зростання склало 12% в 2004 році за рахунок підвищення цін на метали, в наступному році (2005) рівень зростання знизився до 2,3% через зменшення експорту, спричиненого посиленням конкуренції з боку інших держав-експортерів металу. Частка прибутків від експорту металів у ВВП України сягнула 4% за останні чотири роки, що робить привабливим розвиток української металургії. З 2003 року попит українських підприємств залишався досить високим, що в середньому додало приблизно 12% до зростання ВВП. Минулого року, економіка набрала обертів та зросла на очікувані 7%, завдяки збільшенню притоку інвестицій та постійному зростанню купівельної спроможності. Споживання зростає за рахунок підвищення заробітних плат та збільшення попиту на кредити (близько 100% за період з 1 по 3 квартал 2006 року)
Підвищення цін на газ може значно погіршити стан економіки
Цього року підприємствам України доведеться пережити ще одне підвищення цін на природній газ (на 37%, до 130 долл. США за кв. кубом., якому передувало підвищення на 65% в 2006 році). Це буде одним з основних факторів, які можуть негативно вплинути на економічне зростання, зважаючи на те, що споживання електроенергії в Україні є найменшим в даному регіоні.
«За нашими оцінками рівень зростання ВВП знизиться на 1%, тобто економічне зростання може знизитися до -6%. Надалі плановане зменшення соціальних виплат може призвести до зниження купівельної спроможності. З іншого боку, уряд заявив, що підвищення цін на електроенергію цього року не вплине на ріст цін на товари народного вжитку, а тягар від сплати великих рахунків за спожиту електроенергію впаде на державні підприємства. Розвиток економіки цього року може суттєво залежати від цін на метали», - коментує далі Котьян.
Інфляція збільшиться за рахунок підвищення цін на електроенергію
Очікується, що в 2007 році інфляції коливатиметься на рівні 10%, оскільки ціни на електроенергію будуть досить високими. В першій половині року очікується зростання цін, особливо в секторі послуг (як наслідок зростання цін на електроенергію). До кінця року рівень інфляції має знищитися до 8% завдяки основним чинникам (підвищення цін на енергоносії не має повторитися цієї осені).
Рівень безробіття буде знижуватися
За нашими прогнозами, разом із незначним економічним спадом рівень працевлаштування населення зросте на 0,5% за наступні кілька років. Втім, цього буде достатньо, щоб за три роки рівень безробіття зменшився від 7% до 4%. Зареєстрований показник безробіття (кількість людей, готових працювати, за даними центрів працевлаштування) залишається досить низьким на рівні -3% з травня 2006 року.
Заробітні плати залишаються конкурентноздатними
Незважаючи на конкуренцію на ринку праці, за нашими прогнозами темпи росту зарплат уповільняться порівняно зі стійким 30% ростом, що спостерігався протягом останніх трьох років. Це пов’язано із рішенням уряду зменшити бюджетні виплати. Незважаючи на зростання, заробітні плати залишаються неймовірно низькими у порівнянні з зарплатами в інших країнах центральноєвропейського регіону (середня офіційна зарплата в 2006 році склала 165 євро на місяць).
Вартість гривні по відношенню до долара США залишається на рівні 5,05 протягом останніх двох років
Національний банк України утримує курс американського долара, постійно купуючи та продаючи резерви, щоб підтримати курс гривні відносно долл. США на рівні 5,05 (з квітня 2005 року). Втім, курс все ще може дещо коливатися (за минулі місяці курс гривні коливався у межах 4,99-5,07 до долл. США). За даними на кінець січня резервів іноземної валюти достатньо, щоб забезпечити п’ять місяців імпорту. Резерви зросли в 2006 році, що вказує на їх можливе подорожчання. На жаль, український ринок форекс недостатньо регулюється законодавством.
І хоча обмеження на покупку та продаж гривні протягом одного торгового дня було скасовано, втім все ще здійснюються відрахування до пенсійного фонду за безготівковий обмін валют, що негативно впливає на ліквідність місцевого ринку форекс. Ми переконані, що ліквідність гривні є важливою для стимулювання зростання виробництва та зменшення рівня інфляції через подорожчання гривні. За таких економічних умов зростання курсу гривні може бути обмеженим.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас