У найближчі п'ять років збільшиться попит на котеджі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У найближчі п'ять років збільшиться попит на котеджі

Нерухомість
1382
Під Києвом інтенсивно розвивається будівництво нового виду житла - таун-хауси, купити яке може собі дозволити родина з щомісячним прибутком 2-3 тис. дол. Будинок на 130 квадратних метрів обійдеться покупцеві всього в 68,4 тис. дол.
За оцінкою експертів, завдяки все зростаючому попиту на заміське житло, обсяг ринку котеджного будівництва навколо Києва цього року наблизиться до 2,9 млрд дол. А в найближчі п'ять років буде зростати попит на котеджі й таун-хауси. "Це пов'язано з рядом причин, у першу чергу, зі стрімким зростанням цін на квартири в Києві. Крім того, з огляду на динаміку розвитку іпотечних програм в Україні, із упевненістю можна сказати, що більша частина споживачів буде активно використовувати пропозиції комерційних банків по іпотечних програмах", - пояснює маркетолог компанії ГСК "УкрінвестБуд" Алла Куценко.
Економ-клас і таун-хауси
Поки частка будівництва котеджів економ-класу й таун-хаусів у загальному обсязі заміського житла складає лише 20%. Тенденція по забудові цим житлом тільки зростає, уважають експерти. Самими масштабними проектами цього року стане будівництво таун-хауса на 830 будинків у с. Богданівка Бориспільського району й на 400 будинків у Калинівці Макарівського району, які реалізує компанія "Київміськбуд". Перші 250 будинків здадуть восени 2007 року. Інші - через рік-два. Ціна - від 2 657 грн за кв. м.
Зараз ідуть продажу житла економа-класу в котеджних городках "Лелечий хутір" у Макаровському районі, "Вітберг" у Віті Поштовій та "Місті Сонця" поблизу від дороги Київ - Крюківщина - Боярка. Більшість забудовників позиціює свої селища в якості "ощадливих". Як підкреслюють представники компаній, у середньому мова йде про тисячу доларів за 1 м. кв., а заявлена ціна на вдома в Новоселах і того нижче: від 700 до 1 тис. дол. за 1 кв. м. Розміри житла обмежуються до 200 кв. м.
Доступність городків економа-класу в першу чергу обумовлена кількома факторами: далекість від Києва, кількість виділюваної землі та площа самого будинку або квартири. Традиційно таке житло розміщається за межами 30-кілометрової зони від міста. Основні покупці цього виду житла - менеджери середньої ланки, наймані топ-менеджери й представники середнього бізнесу. Звичайно вони купують будинку економ-класу вартістю до 200-250 тис. дол.
Для депутатів і бізнесменів
Дороге житло розміщене набагато ближче до столиці - на відстані 20 км. Відзначимо, що вартість такого житла починається від 400 тис. дол., при середній вартості 1 кв. м порядку 1,6 тис. дол. Ціна житла еліти-класу складається з площі будинку й землі, ступеня далекості від Києва й інфраструктури котеджного містечка. Основними критеріями будинку еліт-класу є площа більше 400 кв. м, а земельна ділянка не менш 20 соток.
Незаперечною перевагою життя в котеджному селищі, а не в окремо вартому заміському будинку, є організована інфраструктура. І хоча покупку котеджу еліти-класу можуть собі дозволити тільки забезпечені люди, далеко не кожен власник котеджу може самостійно містити садівника, охорону або встановити систему відеоспостереження. Організувати ж установку перерахованого обладнання у всьому котеджному селищі набагато легше й дешевше, ніж в окремо вартому заміському будинку.
Покупцями котеджів в елітних селищах з будинками-садибами VIP-рівня вартістю від 600 тис. дол. і вище стає столична еліта, а також мігруючі в Київ представники великого бізнесу й новопризначених урядовців з інших регіонів України. Такі покупці орієнтовані винятково на елітні котеджні селища з охоронюваною територією й розвиненою інфраструктурою.
Якщо сегмент житла рівня "люкс" устоявся й не показує значних тенденцій до росту, то попит на житло ціною поменше й класом трохи нижче значно перевищує пропозицію. "Основними покупцями на ринку приміських котеджних городків залишаються родини з річним доходом не менш 300 тис. дол. Хоча тим, хто має річний прибуток у межах 100-200 тис. дол., увійти на ринок цивілізованих поселень у наступні кілька років стане набагато простіше", - говорить директор з маркетингу SV Development Володимир Степенко.
Економ-класу стане більше
За словами Володимира Степенко, заплановані котеджні селища економ-класу з вартістю домоволодінь до 200 тис. дол. до 2009 року складуть порядку 48% усього ринку. А поки ж на околицях Києва реалізується заміська нерухомість у більше 50 котеджних городках. При цьому забудовники головним чином намагаються освоїти "перше коло" Київської області, що охоплює 20-кілометрову зону навколо столиці.
"У силу того що знайти відповідну земельну ділянку для масштабної котеджної забудови, до того ж розташовану настільки близько до Києва, виявляється усе сутужніше, нормою стає розробка городків в "середній смузі" - у радіусі до 30 км, а в найближчому майбутньому почнуть активно будуватися селища й в 30-50-кілометровій зоні", - говорить Степенко. Втім, експерти також відзначають перенасиченість ринку елітними забудовами, які будувалися ще в 90-х роках минулого століття. "Існують селища, де на наш погляд ціни завищені, а інвестиційна привабливість покупки невисока. Наприклад, забудовником містечко декларується в категорії "еліт", а його характеристики не відповідають основним критеріям класифікації", - говорить Алла Куценко.
За даними компанії SV Development, у цей час обсяг ринку професійного котеджного будівництва в Київській області складає 1,8 млн кв. м, тобто близько 4 тис. котеджів. Протягом цього року очікується введення в експлуатацію 20 селищ, а на 2008-09 роки заявлено не менше 11 нових проектів котеджних містечок.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас