Фонди перемагають нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди перемагають нерухомість

Фондовий ринок
1159
Завдяки зростанню фондового ринку, що був стійким навіть до світових катаклізмів, середня прибутковість відкритих фондів склала 4,56%, а закритих "фондів акцій" і того більше - 8,5%. Нерухомість, хоч і продемонструвала зниження прибутковості в березні, однаково змогла зберегти за собою друге місце в рейтингу найпривабливіших активів
За даними Нацбанку, на 1 квітня в банківській системі перебувало 117,3 млрд. грн. засобів фізичних осіб. Із цієї суми приблизно 9% доводилося на євро, близько 37% - на долар США, 54,9% депозитів населення номіновані в гривні. За прогнозами Національного банку, у березні збільшення індексу споживчих цін складе не менше 1%. Якщо оцінки центробанку виправдаються, то за підсумками першого кварталу інфляція складе 2,1%.
Простий арифметичний розрахунок дозволяє визначити, що при збереженні існуючої динаміки росту цін у річному вирахуванні гривня знеціниться як мінімум на 8,4% (прогноз уряду в середньому до минулого року - 10%). Виходячи з цих цифр, можна визначити ефективну прибутковість банківських депозитів, на яку можуть розраховувати вкладники. Отже, банки приймають депозити в євро під 7-8% річних, у доларах - 9-11%, у гривнях - 14-16%. Це - середня номінальна прибутковість внесків населення. З урахуванням інфляції депозитні внески приносять населенню 5,6-6,6% річних.
Депозити в євро банки приймають під найнижчу процентну ставку, однак це не означає, що вони менш вигідні, ніж доларові. При сприятливому збігу обставин вони можуть принести також і курсовий прибуток. Курс євро стосовно долара з початку року виріс практично на 0,82%, а за весь минулий рік - на 8%. До гривні курс євро зміцниться настільки ж, наскільки європейська валюта буде рости стосовно долара.
"Відбувається процес поступової втрати доларом статусу світової валюти. Частка американської валюти в резервах країн, що розвиваються, знижується. Тобто долар повинен слабшати й далі, а євро зміцнювати. На мій погляд, рівня в 1,36 дол/1 євро ми досягнемо вже цього року",- говорить директор казначейства Укргазбанку Андрій Пономарів. Це означає, що європейська валюта цього року подорожчає стосовно гривні ще як мінімум на 2%. Для вкладників таке поводження євро буде означати, що наступного року номінальна прибутковість їхніх депозитів підвищиться до 9,8-10,8% річних. А реальна - за мінусом інфляції й витрат на конвертацію валют, які у випадку з євро набагато вище, ніж для долара, складе 0-2%.
Фондовий ринок іде в збільшення
Український фондовий ринок у березні істотно змінив траєкторію свого розвитку в порівнянні з березнем минулого року. Якщо в 2006 р. у цей період індекс ПФТС знизився на 1,29%, то цього року за аналогічний період він виріс на 12,65% - з 719,23 до 810,97 індексних пункту. При цьому прогнозована рецесія фондового ринку, що почалася наприкінці лютого на хвилі світових фондових обвалів, була неглибокої й нетривалою. У результаті в березні індекс ПФТС переборов психологічний рубіж 800 індексних пунктів і кілька разів обновив історичні максимуми. "Чорні вівторок і середовище показали, що український ринок сьогодні вже частина глобальних фінансових ринків, хоча й зовсім маленька. З іншого боку, незважаючи ні на що, він має серйозний потенціал росту, що і реалізовувався протягом березня 2007 року",- стверджує директор з розвитку бізнесу компанії "Он-лайн Капітал" Михайло Ройко.
Відкриті фонди краще депозитів
На тлі активного розвитку вітчизняного ринку цінних паперів відкриті інвестиційні фонди в березні показали досить високі результати. Знаковою подією минулого місяця стало подолання відкритими фондами психологічного значення загальних чистих активів в 100 млн грн. За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), станом на 1 квітня чисті активи відкритих ІСІ склали 112 млн грн, а приріст за березень - 18,4 млн грн (19,63%). Найбільший вплив на ріст цього показника зробив
"Парекс український збалансований фонд", чисті активи якого за місяць збільшилися на 8,2 млн. грн. (цей фонд уже два місяці підряд демонструє кращі результати приросту чистих активів в абсолютних показниках.- Авт.) Друге місце посів фонд "Класичний", приріст чистих активів якого склав 6,7 млн грн.
Варто відзначити, що крім уже діючих фондів, значну роль у розширенні ринку ІСІ зіграло входження на нього наприкінці лютого нового учасника - фонду "Бонум оптимум" під управлінням КУА "Бонум Груп". Таким чином, на даний момент в Україні повноцінно функціонує вісім відкритих інвестиційних фондів.
Всі учасники ринку за березень підвищили вартість чистих активів, що доводяться на один інвестиційний сертифікат. Лідером по цьому показнику став фонд "Ярослав Мудрий - фонд акцій", прибутковість якого в березні склала 6,93%. Друге й третє місця розділили фонд "Класичний" та "Преміум-фонд збалансований" з рівнем прибутковості 6,86% й 6,34% відповідно. У цілому середня прибутковість відкритих ІСІ в березні склала 4,56%.
Фонди акцій доганяють індекс ПФТС
Українські публічні фонди акцій також показали гарну динаміку. Лідером серед них став "Амадеус-Індекс ПФТС" (КУА "Амадеус") з показником 21,43% приросту вартості, на другому місці - фонд "Прогрес" (КУА "Мілленіум Ессет менеджмент") з ростом 12,61%, на третьому - Фонд акцій "Альтернатива" (КУА "Арт-Капітал менеджмент"), що додав у вазі 12,9%. Середня прибутковість публічних "фондів акцій", число яких на даний момент досягло десятка, у березні склала 8,5%.
Це в кілька разів більше, ніж міг би забезпечити, наприклад, річний депозит у національній валюті. А такі напрямки інвестування, як депозити в іноземній валюті й банківські дорогоцінні метали, у березні за рівнем прибутковості ще більше відставали від інвестфондів. "Як показують ці результати, вкладення приватних осіб у фонди акцій можуть стати серйозним доповненням до наявних фінансових продуктів, які пропонуються приватним інвесторам в Україні",- підкреслює Михайло Ройко.
Золото не виправдало інвестицій
На початку березня ціна на світовому ринку золота становила порядку 635 дол. за унцію, а наприкінці цього ж місяця воно досягло оцінки 665,9 дол. за унцію, тобто подорожчало за місяць на 4,9%. Це один з найвищих показників прибутковості фінансових інструментів у березні. У той же час офіційний курс жовтого металу, установлюваний Нацбанком, всупереч логіці знизився в березні на 2,86%. З огляду на незначну прибутковість "золотого депозиту" - 2-5% річних - можна говорити про те, що інвестиції в цей дорогоцінний метал минулого місяця себе не виправдали.
Прибутковість інвестицій у нерухомість останні два місяці демонструє впевнене падіння, незважаючи на триваючий ріст цін. Вирішальну роль у зниженні прибутковості зіграло подорожчання комунальних послуг, за які тепер доводиться сплачувати в кілька разів більше.
Приведемо приклад. Прибутковість при здачі в оренду за 500 дол. на місяць двокімнатної квартири в Києві вартістю 160 тис. Долл. після відрахування всіх комунальних платежів складає не більше 3% річних. Причому ці розрахунки не враховують такі фактори, як придбання меблів, періодичний ремонт квартири, можливий простій при втраті колишнього квартиронаймача. Ці фактори ще більше знижують прибутковість такої інвестиції. А з огляду на, що здача квартир у найм в Україні найчастіше є тіньовим бізнесом, завжди їсти ризик нарватися на неприємності із цим зв'язані. У сухому залишку - 2%, не більше. Разом з тим, по оцінках деяких фахівців, при розрахунку більше складними статистичними методами й при допущенні більш високої вартості оренди цей показник щодо елітного житла складає близько 56%.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас