Розпуск Ради обвалив біржу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розпуск Ради обвалив біржу

Фондовий ринок
680
Указ про розпуск парламенту викликав падіння акцій на фондовій біржі ПФТС. Учора, в 11:00 котирування найбільш ліквідних паперів – "блакитних фішок" - знизилися на 10-20%, а за підсумками всього дня - майже на 7%.
У першу чергу, постраждали акції енергокомпаній та меткомбинатів. Зокрема ціна покупки (BID) паперів "Донбасенерго" за підсумками вчорашнього дня знизилася більш ніж на 10%, "Київенерго" - майже на 14%, Нижньодніпровського трубопрокатного заводу – майже на 15%.
Тобто впали в основному акції першого рівня лістингу. "Паперу другого та третього ешелону багато в чому подешевшали через те, що зранку, до відкриття торгів, брокери просто зняли котирування, - пояснює начальник аналітичного департаменту інвестгрупи "Універ Капітал" Олег Вдович. - Відповідно спред (різниця між ціною покупки та продажу акцій) розширився, що й призвело до нібито падіння вартості паперів".
Учора на ПФТС минулому зафіксовані незвично великі спреди. Різниця між ціною покупки та ціною продажу "блакитних фішок" - акцій Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча, "Азовсталі", "Мотор-Січі" та ін. - у середньому збільшилася до 350-400%. А спред по паперах Укрсоцбанку взагалі склав майже 1000%.
З оглядкою на нерезидентів
Аналітики кажуть, що не варто перебільшувати різкість падіння на фондовому ринку. За їхніми словами, реальна криза почнеться, якщо з ринку почнуть іти великі іноземні інвестори. "Тоді ми впадемо дуже глибоко", - говорить Вдович. Однак, за словами директора компанії "Кінто, ЛТД" Сергія Черненка, поки іноземні інвестори не зацікавлені залишати вітчизняний фондовий ринок.
"Навпаки, наскільки я знаю, зараз вони дали вказівку своїм українським брокерам у випадку падіння ПФТС на 10-15% скуповувати паперу за низькими цінами, - заспокоює він. - Та й взагалі, в іноземних інвестиційних фондів така стратегія, що вони, якщо заходять, то надовго. А зараз у них період наповнення портфеля, а не виходу з інвестицій".
Можливістю для спекуляцій на фоні політичної нестабільності, зрозуміло, скористалися й вітчизняні брокери.
"У першій половині дня торговці скидали акції, але акцепти (прийом заявок) однаково були - навіть тоді, коли здавалося, що падати паперам уже нікуди, - говорить Вдович. - Однак потім котирування пішли нагору - ціни виросли на 5-7%, і тепер можна зафіксувати прибуток". З ним згоден Черненко.
"По моїх попередніх оцінках, падіння на фондовому ринку в першій половині дня склало 15%, потім акції здійнялися десь на 5%. Тобто підсумкове зниження - близько 10%", - говорить він.
За словами Черненка, перелом на ПФТС під час учорашньої торговельної сесії логічний. "Брокери зрозуміли, що рішення президента можна сприймати й позитивно, а на таких новинах, паніці - щось дешево прикупити", - пояснює він.
По словам аналітиків, учора найбільшим попитом користувалися акції "Азовсталі", "Укртелекому", "Укрнафти", енергетичних компаній. "У принципі, купували всі акції першого ешелону", - підсумовує Сергій Черненко.
Що далі
Що стосується подальшого розвитку на вітчизняному фондовому ринку, то експерти розходяться в думках. За словами Вдовича, ПФТС поки буде властиві висока волатильність (різкі коливання) через слабопрогнозируемой розв'язку політичних подій. Однак Черненко з ним не згодний.
"Волатильність буде, якщо в країні відбудеться щось вуж дуже серйозне - наприклад, введуть війська, - говорить експерт. - Я думаю, що вже зовсім незабаром ми, як і раніше, почнемо оглядатися на тенденції на зовнішніх ринках".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас