Чи вмієте ви говорити про гроші? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи вмієте ви говорити про гроші?

678
Гроші - досить педантична тема розмови як в особистому житті, так і діловому. Але якщо у звичайному житті ми можемо при бажанні уникати цієї теми, то обговорення фінансових питань на роботі уникнути не вдасться. Американець, приміром, ніколи не стане мовчати, якщо йому вчасно не виплатили заробітну плату; не вивчивши договір, не дозволить собі влаштуватися на роботу; не погодиться безкоштовно працювати вихідного дня. Це його час, а час коштує грошей. Тим більше так важливо вміти говорити про гроші коректно й з вигодою для вас. Як же варто говорити про гроші...
З роботодавцем
Багато хто просто ніколи не просять про підвищення зарплати, про просування по кар'єрним сходам або про кращі умови праці. Замість цього вони охоче погоджуються на те, що їм запропонують. Вони бояться, що в роботодавця зложиться думка про їх, як про меркантильних здобувачок, яких цікавить не сама робота, а тільки зарплата. Відповідно до статистики, при прийомі на роботу 57% чоловіків і тільки 7% жінок домагаються більше високої зарплати, чим була їм спочатку запропонована. Крім того, відмова від вимог більшої зарплати психологічно знижує вашу цінність як працівника. Начальнику починає здаватися, що ви недостатньо кваліфіковані або невпевнені у своїх можливостях. Не бійтеся просити високої зарплати, якщо впевнені у своїх силах.
Працювати за півціни нерозумно, але ще гірше - не отримати місце через занадто високі домагання. Ваші бажання повинні відповідати реальним можливостям ринку праці.
По-перше, уважно вивчайте пропозиції роботодавців з вашого фаху. Задайтеся питаннями: "Який розкид заробітної плати? Кому більше платять? Які характеристики роблять вас більше цінним фахівцем, а які, навпроти, знижують вашу вартість на ринку праці? Чи можете ви претендувати на максимум?"
По-друге, довідайтеся, на яку зарплату претендують ваші колеги. З резюме здобувачів ви можете зрозуміти, як оцінюють себе кандидати з вашим досвідом й уміннями.
Головне ж правило співбесіди при прийомі на роботу - з питанням про зарплату не слід поспішати. Спочатку треба обговорити з роботодавцем ваш минулий досвід роботи, окреслити коло майбутніх обов'язків і перспективи кар'єрного росту. Зарплатою треба поцікавитися в останню чергу. У цьому випадку в роботодавця створиться враження, що здобувач по-справжньому зацікавлений у роботі, а матеріальна винагорода для нього важливо, але не пріорітетно. При цьому не слід виставляти вимоги про зарплату, як говориться, "у чоло". Куди краще сказати: "Мені здається, що за таку роботу реально отримувати 600 дол., але це питання, напевно, краще обговорити після прийняття моєї кандидатури".
З вашим босом
Найбільш трепетне фінансове питанння, що більшості працівників доводиться вирішувати з босом, - це, звичайно, підвищення зарплати. Як всім добре відомо, підвищення зарплати майже ніколи не є слідством гарної роботи. Іноді про це доводиться просити, і самий гарний момент для цього - якщо ваша зарплата не підвищувався вже давно (як мінімум, рік), або якщо недавно ви отримали похвалу від начальника. Однак варто попросити збільшення в зарплаті неправильно, і ваші шанси на успіх значно знижуються. Як приклад можна згадати злощасного головного героя кінофільму "Службовий роман", якому ніяк не вдавалося стати начальником відділу. Отже, просячи про підвищення зарплати, уникайте наступних доводів:
* "Іванова працює менше мене, а зарплата в неї така ж!" Порівняння себе з іншими працівниками рідко буває корисним, частіше трапляється навпаки. Коло обов'язків двох колег може багато в чому не збігатися, і начальник вам на це обов'язково вкаже. Набагато ефективніше перерахувати свої власні заслуги, найкраще самі недавні, які ще свіжі в пам'яті начальства.
* "Якщо мені не підвищать зарплату, я піду!" Ніколи не ставте босові ультиматуми. Звичайно відповіддю на таке прохання буває ваше швидке звільнення. Замість цього корисно запропонувати начальнику тему для міркування: "Моя зарплата не підвищувалася вже цілий рік. Чому так відбувається?"
* "Мені дуже потрібні гроші!" Ваш фінансовий стан - це ваша проблема, а ніяк не боса. Замість того щоб розповідати слізливу історію, запитаєте, що вам потрібно зробити, щоб заробляти більше.
З вашими колегами
Тут ви рівні. Проте, пам'ятайте: колеги - ще не друзі. Зрозуміло, ви можете мати друзів із числа ваших колег або навіть начальства, але на робочому місці варто забути про дружбу й поводитися гранично коректно й офіційно. Особливо обережно й офіційно варто позиціювати себе при рішенні будь-яких фінансових питань. Краще не привносити в ділові відносини особисті фінансові взаємини. Не позичайте й не позичайте гроші в колег, тим більше більші суми. І розповідайте про себе поменше.
Коли хтось із колег запитує вас про те, яку премію ви отримали, скільки заробляє ваш чоловік або де ви взяли грошей на нову шубку, звичайно, ви можете чесно викласти про себе все, але не дивуйтеся, якщо незабаром вся контора буде судачити про ваше фінансове становище й особливо про те, чи відповідають ваші прибутки рівню вашої роботи.
Із клієнтами
З людьми, які вам платять або яким платите ви, щоб уникнути непорозумінь фінансові питання повинні бути гранично ясні із самого початку. Краще все прояснити гранично швидко, в ідеалі - при перших переговорах. Про будь-які ціни й тарифи домовляйтеся відразу, уникайте фраз, які вносять двозначність і невизначеність: "Це вирішиться пізніше", "От побачите, наша ціна вас улаштує", "Там подивимося", "Буде видно" і т.д. Будьте дружелюбні, але тверді. Уміння вести фінансові переговори - це мистецтво аргументовано відстоювати свою позицію.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас