За півтора роки в Україні відмили 113 млрд гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За півтора роки в Україні відмили 113 млрд гривень

Валюта
1358
Державний комітет фінансового моніторингу України зібрав інформацію, відповідно до якої в Україні за останні півтора року відмито 113 млрд гривень, отриманих злочинним шляхом, повідомив заступник глави Держкомфінмоніторингу Валерій Кірсанов.
За його словами, співробітниками відомства фінансового контролю направлено правоохоронним органам країни понад 1690 матеріалів про відмивання брудних грошей, порушені десятки кримінальних справ.
"Предмет наших досліджень - брудні гроші, - розповів Валерій Кірсанов. - Основні схеми досліджень стосуються зовнішньоекономічної діяльності, у тому числі псевдоекспорт і псевдоімпорт, переказ капіталів за кордон і так далі".
Не дуже давно в Сімферополі за матеріалами Держкомітету фінансового моніторингу був засуджений громадянин, що за допомогою створених ним фіктивних фірм відмив понад 2,7 млрд гривень, перелічивши в бюджет усього 52 тис. гривень.
У Запорізькій області співробітниками Держкомфінмоніторингу зафіксовано 26 випадків з ознаками легалізації злочинних доходів, матеріали про які передані правоохоронцям.
У процесі розгляду одного із кримінальних справ накладено арешт на майно вартістю понад 700 тис. гривень. Усього ж за цією справою проходить близько 2 млн гривень брудних грошей.
За словами Валерія Кірсанова, фахівцями Держкомітету підготовлено законопроект, який дозволить законодавчо вдосконалити систему державного контролю незаконних фінансових операцій.
Планується законодавчо закріпити за Міністерством юстиції, Міністерством економіки і Міністерством фінансів функції контролю за тим, щоб у підвідомчих галузях обов'язково проводився фінансових моніторинг.
"Крім того, необхідно відпрацювати процедуру повернення грошей, отриманих злочинним шляхом, у державний бюджет", - заявив заступник глави Держкомітету фінансового моніторингу.
За словами Валерія Кірсанова, Держкомітет направив правоохоронним органам десять матеріалів із приводу фінансових операцій деяких структур, які підозрювалися у фінансуванні терористичних організацій, але ці підозри не підтвердилися.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас