Як вигідныше зберігати гроші? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вигідныше зберігати гроші?

Кредит&Депозит
2599
Українські вкладники міняють звички. Люди переводять свої заощадження в "середні" банки з привабливішими умовами вкладень і збільшують суми внесків. При цьому "короткі" внески практично не відкриваються: основна маса коштів довіряються банкам на 1-2 роки. І, нарешті, наше населення активно переводить заощадження з валюти в гривні.
Аналітики виділяють ще одну тенденцію: незважаючи на те, що обсяг внесків продовжує зростати, темпи приросту стали падати. Банківські вклади перестають бути універсальним способом збереження коштів. Потенційним інвесторам ринок пропонує альтернативні банківському вкладу можливості вкладення та збільшення капіталу. Останнім часом підсилився інтерес клієнтів до інвестиційних продуктів, що мають високі ризики, але дає можливість отримати більше високий відсоток. Також актуальними стали покупка нерухомості, участь у пайових інвестиційних фондах, придбання дорогоцінних банківських металів.
Стрімко зростаюча популярність кредитів також позначається на зниженні темпів приросту внесків, оскільки з'явилася можливість не відкладати придбання товару або послуги. Розвиток ринку споживчих кредитів дозволяє клієнтам не збирати кошти на покупку товарів тривалого користування (меблі, побутова техніка, автомобіль), а купувати їх у кредит.
У зв'язку з тим, що через невисоку інфляцію й стабільність курсу гривні грошові ресурси усередині країни стають недешевими, банки воліють звертатися до дешевших іноземних ресурсів і все менше використовують кошти вкладників для своїх операцій. Деякі великі банки останнім часом активно почали залучати ресурси із зовнішніх фінансових ринків і по суті відмовилися від проведення активної політики в частині залучення внесків від населення, що не могло не позначитися на загальних темпах приросту по ринку.
Для вкладників така політика банків може обернутися зниженням ставок у великих банках, оскільки саме це є діючим обмеженням припливу коштів у внески. Однак повністю відмовлятися від грошей населення банки, звичайно ж, не збираються. Основним джерелом формування пасивної бази в банках в останні роки слугують саме заощадження населення. На їхню частку доводиться не менше 25-30 % коштів, притягнутих банками (поза ринком міжбанківських кредитів). Таким чином, за вкладниками міцно закріплений "контрольний пакет" пасивів як окремих фінансових структур, так і банківського сектора України в цілому.
Надалі все-таки є підстави очікувати певного росту цього "контрольного пакета", оскільки прогнозується збільшення сум депозитів (внаслідок росту заробітних плат) і довготривалості інвестицій. Поява довготермінових вкладів останнім часом стало однією з позитивних тенденцій на українському ринку. Поліпшення економічної ситуації й зміцнення національної валюти ведуть до того, що люди мають можливість планувати свій бюджет з розрахунку на 1 рік, 3 роки, а те й на 5 років. До того ж, довіра до банків з боку населення сьогодні істотно вище, ніж кілька років назад. Внаслідок цього попит на довготермінові вклади сьогодні зростає.
Також логічно зв'язувати ріст довгострокових депозитів із прагненням громадян компенсувати інфляційні втрати за рахунок більше високих процентних ставок. У той же час, для банку більш вигідно залучати довгострокові пасиви, що дають можливість їхній наступного розміщення в інвестиційні й кредитні програми. Ще не дуже давно в Україні річні внески вважалися "довгими", однак зараз банки намагаються залучити клієнтів на 2-3-літні депозити.
Виходячи з вищесказаного, можна припустити, що ставки по внесках будуть знижуватися. Депозитні ставки деякою мірою орієнтуються на ставку рефінансування НБУ, що, у свою чергу, залежить від рівня інфляції й фінансово-економічної ситуації в країні. Зі зниженням офіційного рівня інфляції знижується ставка рефінансування, а за ним треба й зниження ставок по внесках.
На розмір процентних ставок по внесках впливає також і зниження ставок по кредитах внаслідок твердої конкуренції на ринку. З огляду на подальше зміцнення гривні та прогнозований рівень інфляції на 2007 рік (6,5-7 %), можна чекати незначного зниження ставок по внесках у гривнях. Швидше за все, ставки по валютних внесках будуть знижуватися більше повільними темпами.
Продовжиться й ще одна тенденція - переклад валютних нагромаджень у гривню. Вкладники надходять абсолютно вірно. Привабливість внесків у гривні сьогодні пояснюється тим, що курс національної валюти залишається стабільним, а відсоток по гривневих вкладах у всіх банках помітно перевищують відсоток по вкладах у доларах й євро. Але рішення про переказування вкладів з однієї валюти в іншу варто приймати виважено. При довгострокових вкладеннях кидатися з однієї крайності в іншу й переводити кошти з однієї валюти в іншу не коштує - краще дочекатися закінчення терміну внеску. Проте, нехай кожен з цього зробить свій власний висновок.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас