Банкіри виступили проти лібералізації валютного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри виступили проти лібералізації валютного ринку

Валюта
988
Представники опозиції та банкіри виступили проти лібералізації валютного ринку, запропонованої "регіоналами"...
У минулий четвер, 22 березня, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №3043 "Про валютне регулювання та контроль в Україні". Тепер "валютна конституція" країни відправиться на доробку в профільний Комітет парламенту, що повинен буде врахувати "всі зауваження та пропозиції усіх суб'єктів законодавчої ініціативи".
Нагадаємо, що законопроект, поданий депутатами "Партії Регіонів" (ПР), припускає істотну лібералізацію діючого валютного режиму. Зокрема, вільне перетинання готівки через кордони України, відкриття рахунків фізичним особам за кордоном і т.д.. Примітно, що після внесення в Раду законопроекту 30 січня 2007 р. його текст був змінений двічі. Зокрема, більш детально були прописані повноваження Кабміну та Нацбанку в сфері валютного регулювання й контролю.
Проте, проти прийняття цього основного документа виступає більшість учасників ринку. Минулого тижня Асоціація українських банків (АУБ) різко розкритикувала законопроект. Президент АУБ Олександр Сугоняко заявив, що даний документ "несе в собі потенційну погрозу стабільності національної банківської системи". При цьому в АУБ посилаються на думки та письмові звернення банкірів.
"У мене є звернення керівників банків з першої "десятки", у яких говориться, що їх не влаштовує запропонований порядок валютного регулювання, тому що він призведе до важких наслідків для банківської системи. Але автори навіть не взяли до відома наші пропозиції. Це зневага думкою учасників валютного ринку", - обурюється Сугоняко.
Більше того, депутати опозиційних фракцій запевняють, що автори законопроекту практично не врахували й побажання Нацбанку. "Цей законопроект був на швидку руку "нафарширований" окремими пропозиціями Нацбанку за принципом: аби тільки щось внести. Їм сказали: якщо ви будете вносити пропозиції - вносьте зараз, не хочете - будете жити за нашим законом. На засіданнях робочої групи Комітету обговорювалися тільки 4 питання, основне з яких - роль Кабміну у валютному контролі. Представники НБУ дискутували з авторами, хто головніше: Нацбанк або Кабмін. Їх найбільше цікавила роль Кабінету міністрів у плані валютного курсоутворення - хто буде завтра ранком установлювати валютний курс. Крім цього, Нацбанк активно виступив проти інвестицій за кордон без обмежень, тому що в цьому випадку Україна втратить, як мінімум, 5 млрд дол. капіталу, що "витече" за рубіж", - вважає Станіслав Аржевітін, член Комітету ВР із питань фінансів і банківської діяльності.
Що пропонує законопроект №3043 "Про валютне регулювання та контроль в Україні":
1. Скасувати режим ліцензування валютних операцій (за винятком відкриття юридичними особами рахунків за кордоном).
2. Дозволити вільно відкривати рахунку фізичним особам за межами України.
3. Дозволити вільно перераховувати на рахунки в закордонних банках до EUR100 тис.
4. Дозволити вільно перевозити через кордони України наявну валюту до EUR10 тис., з декларуванням - у необмеженій кількості.
5. Скасувати правило "90 днів" при поверненні експортного виторгу.
6. Зняти обмеження для нерезидентів відкривати рахунки в українських банках.
Не той розмір
Крім того, опозиціонери впевнені, що законопроект необхідно не "допрацьовувати", а переписувати цілком. "Міняти потрібно все. Це не законопроект про валютне регулювання - це хтозна що. Проте за це проголосували в першому читанні. Стало бути, ідеологія вже закладена. Ми навіть не знаємо, як підійти до другого читання, адже потрібно міняти цілий масив норм. Визначення багатьох термінів суперечать уставу МВФ. Норми, що регулює порядок установлення курсу, немає взагалі", - ремствує Сергій Терьохін, член Комітету ВР з питань фінансів і банківської діяльності.
И дійсно, документ до першого читання готувався в поспіху. "Законопроект на засіданні Комітету розглядався занадто швидко. Не всі держоргани, у тому числі ДПА й Держфінмоніторинг, залучалися до обговорення законопроекту. Їм не дають часу на осмислення документа й внесення необхідних пропозицій",- розповіло джерело в НБУ.
На думку експертів, "валютний" законопроект майже повністю списаний з аналогічного російського закону й у принципі не підходить для України. "Автори використали застарілий варіант російського закону, що наші сусіди ще торік змінили по багатьом позиціям. Крім того, автори вставили в російський варіант і такі норми, як: безконтрольне відкриття рахунків за рубежем, ввіз-вивіз готівки на будь-яку суму", - говорить Сергій Терьохін.
На думку екс-заступника голови НБУ Сергія Яременко, запропонований депутатами документ не підходить нам у принципі. "Концепція законопроекту розрахована для країни, де спостерігається надлишок валюти й грошової маси. Це зовсім не про нас. Найбільша загроза в законопроекті закладена в дозволі проводити капітальні операції за кордоном. І це притім, що країна навпаки має потребу в інвестиціях. Лібералізація капітальних операцій суперечить логіці того, що відбувається у нас у країні", - вважає він.
Представники коаліції у ВР визнають, що споконвічно поданий варіант законопроекту був невдалим, однак упевнені, що документ у принципі бідує тільки в незначних доробках.
"Перший варіант мені теж не сподобався, я сам обурювався, але автори попрацювали з Нацбанком, робота триває, і законопроект змінюється на очах. Саме головне, чого хотів НБУ, - це розмежування повноважень. Крім того, не був прописаний механізм роботи податкової: наприклад, одержала вона повідомлення про відкриття рахунку, а що їй робити далі? Але зараз ці моменти врегульовані", - переконаний Василь Горбаль, народний депутат, член ради НБУ.
Спочатку - Концепція
Проте супротивники законопроекту переконані, що необхідно дочекатися появи Концепції валютного регулювання й контролю, що зараз готовить НБУ, а вже потім на її підставі виписувати окремі нормативні документи. "Нацбанк закінчує писати Концепцію валютного ринку України. НБУ просив: дайте нам можливість презентувати її. Хлопці з антикризової коаліції сказали: ви будете ще 15 років писати Концепцію, а нам потрібний закон зараз", - розповідає Станіслав Аржевітін.
Однак протилежна сторона стверджує, що на сьогоднішній день у Нацбанку немає чіткого бачення Концепції валютного регулювання, цим нібито й порозумівається надмірна пасивність регулятора під час обговорення законопроекту. "Як видно, у Нацбанку немає бачення цього питання, тому вони обмежилися тільки внесенням деяких виправлень. Що стосується Концепції, то під визначенням "пише" у нас найчастіше розуміється тільки існування намірів. Якщо в них є хоча б перша сторінка концепції, я її із задоволенням почитаю, знайду авторів законопроекту й передам їм", - обіцяє Горбаль.
Більше того, представники ПР стверджують, що законопроект дуже незабаром буде винесений на друге голосування у ВР. Опозиціонери переконані, що у випадку прийняття документа в нинішньому виді Президент Віктор Ющенко не підпише його. "Якщо закон буде прийнятий, то Президент, що як був голова Нацбанку, накладе на нього вето, а триста голосів для подолання вето ніколи не набереться", - прогнозує Терьохін. А Аржевітін про всякий випадок уже готовить власний варіант законопроекту. "Я глибоко переконаний, що на цей законопроект буде накладене вето Президента, тому вже почав готувати альтернативний", - повідомив він.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас