Ющенко вирішив позбавити депутатів пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко вирішив позбавити депутатів пільг

Казна та Політика
289
Президент Віктор Ющенко визначив як невідкладний і направив до Верховної Ради для позачергового розгляду законопроект про внесення змін у закон "Про статус народного депутата України", у якому пропонує позбавити парламентаріїв цілої низки пільг.
Мова, зокрема, йде про право народного депутата на одержання матеріальної допомоги на оздоровлення і на безкоштовний проїзд у транспорті. Якщо депутати проголосують за цей законопроект, вони будуть позбавлені права на безкоштовне паркування, одержання санаторно-курортних путівок і навчання у навчальних закладах за рахунок бюджетних коштів. Нарешті, президент пропонує депутатам позбутися права на одержання безкоштовного житла для постійного проживання за місцем роботи в Києві або ж грошовій компенсації на його придбання. "Прийняття законопроекту дозволить скоротити витрати державного бюджету",- цитує слова Віктора Ющенко його прес-служба.
Глава підкомітету з контролю за виконанням держбюджету і використання бюджетних коштів Григорій Калетник (Партія регіонів) заявив: "Десь півтора місяця назад нами був зареєстрований законопроект, який припускав позбавлення пільг народних депутатів з їх власної згоди. Я був свідком того, як представники "Нашої України" ще у 2004 р. говорили, що народ не може утримувати два Кабміни, але зараз вони не підтримали цю пропозицію".
При цьому, за словами пана Калетника, "під час президентства Віктора Ющенко значно збільшився не тільки штат секретаріату, але і зарплати, які з подачі президента виросли в рази". "Якщо позбавляти когось пільг, то все потрібно робити за єдиним стандартом - позбавити пільг одночасно і виконавчу владу, і - особливо - секретаріат. Крім суддів, які мають такі ж пільги, як і депутати",- сказав Григорій Калетник, відзначивши, що в президентскій вертикалі влади працює 7 тис. чиновників.
Член регламентного комітету ВР Олег Ляшко (БЮТ) сумнівається, що парламент прийме законопроект: "Ющенко не новатор у цьому питанні, я пам'ятаю три старі аналогічних законопроекти, які донині лежать на розгляді в Раді. Адже хто добровільно позбавить самого себе пільг?".
Глава підкомітету Ради з питань регламенту В'ячеслав Коваль ("Наша Україна") вважає, що парламент, швидше за все, розгляне законопроект уже на наступному тижні в середу. "Але я вважаю, що повноваження народних депутатів потрібно забезпечувати. Не даремно існує приказка - дешева влада дорого коштує",- відзначив депутат. Він думає, що максимум, на що погодяться народні обранці, - це відмова від безкоштовного паркування і беоплатного проїзду в суспільному транспорті.
Відповідно до держбюджетів останньіх років, утримання ВР і президента щорічно збільшується. На утримання і всі потреби Верховної Ради у 2007 р. буде витрачено 606,6 млн. грн. Приблизно стільки ж коштів на утримання парламенту було витрачено і в 2006 р., тоді як у 2005-м - 491,9 млн. грн. У той же час на Держуправління справами, куди включені всі зарплати, пільги і витрати на президента і його секретаріат, цього року буде витрачено більше, ніж на парламент - 618,3 млн. грн. У 2006 р. на забезпечення всіх президентських потреб витрачалося 605,2 млн. грн., а в 2005 р. - 515,8 млн., тоді як у часи Леоніда Кучми - 478,6 грн. При цьому у 2007 р. Віктор Ющенко має намір витратити на свої закордонні поїздки 19 млн. грн. (в 2006 р. - 21,5 млн. грн.), тоді як його попередник Леонід Кучма на аналогічні потреби у2004 р. витрачав 5,9 млн. грн.
За інформацією Головного управління державної служби, середня зарплата держслужбовця у Україні сьогодні - 1100-1300 грн. З огляду на, те що загальна кількість держслужбовців у країні (без депутатів всіх рівнів і органів місцевого самоврядування) - 257 тис., витрати на утримання чиновників в Україні зараз становлять близько 3,5 млрд. грн. бюджетних грошей. Якщо врахувати, що зарплати депутатів всіх рівнів і органів місцевого самоврядування (їх ще більше - 350 тис. чоловік) законодавчо прирівняні до зарплат держслужбовця, у цілому тільки на зарплати місцевим чиновникам платники податків сьогодні витрачають понад 5 млрд. грн.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас