Янукович: Угода Україна-ЄС має передбачати членство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Угода Україна-ЄС має передбачати членство

Казна та Політика
146
Нова посилена Угода між Україною і Європейським союзом повинна стати аналогом європейського документа про асоційоване членство і передбачати політичну асоціацію і економічну інтеграцію.
Про це заявив прем'єр-міністр України Віктор Янукович під час виступу на засіданні Комітету Європейського парламенту з іноземних справ, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.
Глава уряду нагадав, що під час його першої каденції на посаді прем'єр-міністра був підписаний План дій між Україною і ЄС, і висловив упевненість, що під час діяльності нинішнього складу уряду Україна стане членом Світової організації торгівлі, укладе нову посилену угоду з ЄС і утворить із Євросоюзом зону вільної торгівлі.
У той же час Янукович підкреслив, що Україна розуміє складність прийняття нових членів у ЄС і готова йти на компроміси у цьому питанні. "Україна розуміє, що сигнал про перспективи членства не означає автоматичного членства, оскільки до цього кроку повинні бути готові обидві сторони", - сказав він.
Глава уряду також висловив переконання, що населення Євросоюзу позитивно сприйме вступ України в ЄС і відзначив, що українська держава з інтересом стежить за дискусією в Європарламенті про підготовку мандата на підписання нового посиленої Угоди.
Нагадаємо, на початку березня Україна і ЄС почали переговори про підписання нового посиленої угоди про співробітництво. Євросоюз відзначає, що розширення співробітництва не веде автоматично до початку процедури вступу України в ЄС.
22 лютого український парламент прийняв Постанову про заяву Верховної Ради України "Про початок переговорів між Україною і Європейським Союзом про висновок нового базового договору". У лютому 2008р. закінчується перший 10-літній термін дії Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і ЄС. У цьому ж році завершується 3-ри річний термін дії Плану дій Україна - ЄС. 22 січня 2007р. Рада міністрів закордонних справ ЄС затвердив мандат Єврокомісії на переговори з Україною щодо нового посиленої угоди.
Відзначимо, що, за словами Президента Віктора Ющенко, Україна має намір стати повноправним членом ЄС в 2017 році.
У той же час, в українському МЗС вважають, що Україна і ЄС можуть продовжити діючу угоду, якщо підписання розширеного буде затягуватися. Про це заявив в.о. директора департаменту ЄС Міністерства закордонних справ України Ігор Дір журналістам 13 березня. "Ми будемо намагатися прийти до якого-небудь результату якомога швидше", - сказав він. Дір відзначив, що у даному питанні необхідно "бути реалістами", і сторони розуміють, що результат переговорів поки спрогнозувати дуже складно. "На сьогоднішній день є загальне розуміння в нас і у наших партнерів, що у випадку, якщо ми не встигнемо, угода про партнерство і співробітництво автоматично буде діяти далі, поки ми не підпишемо (розширену) угоду", - сказав Дір. При цьому він висловив надію, що Україна і ЄС зможуть досягти прогресу у багатьом пунктам нової угоди до кінця 2007р.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас