Губернаторів підвісять за трубу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Губернаторів підвісять за трубу

Енергетика
325
Уряд задіяв новий метод контролю губернаторів: регіонам поставлений завдання підняти рівень платежів за споживаний газ до 100%, тоді як сьогодні середній рівень розрахунків складає 50%, а найнижчий - 20%. Фактично голови ОДА дістали нездійсненне завдання, і тепер їхнє майбутнє буде цілком залежати від віце-прем'єра з питань ПЕК Андрія Клюєва, який очолює спеціальну урядову комісію з енергетичних розрахунків.
Бойко наябедничав Януковичу
Минулого тижня міністр палива та енергетики Юрій Бойко привселюдно попросив прем'єра Віктора Януковича сприяти збільшенню розрахунків за газ. Саме міністерство, навіть разом з НАК "Нафтогаз України", вирішитисформовану ситуацію не може, тому міністр і запропонував підключати до рішення проблеми голів обласних адміністрацій.
"Ситуація з розрахунками за спожитий газ кризова", - стверджують у Мінтопенерго, оскільки рівень розрахунків склав усього 52%. Причому найнижчий рівень платежів у Херсонській області: у регіоні, довіреному "нашеукраїнцю" Борису Силенкову, заборгованість складає 80%.
"Я просив би вас, Віктор Федорович, підняти це питання, звернутися до губернаторів, щоб вони дали відповідну інформацію про орендарів теплокомуненерго й навели порядок на місцях", - попросив міністр прем'єра. Загальна заборгованість за спожитий газ складає 2,5 млрд грн.
За словами Юрія Бойка, ситуація безпрецедентна: такого рівня заборгованості ще не було за всі роки незалежності. Голова уряду прохання міністра почув й доручив віце-прем'єрові з ПЕК Андрію Клюєву розібратися в ситуації.Уже наступного дня, керуючись вказівкою прем'єра, Андрій Петрович провів зустріч із керівниками регіонів - найбільших боржників, зокрема, Дніпропетровської, Донецької, Луганської, Харківської, Закарпатської та Херсонської областей. Оскільки віце-прем'єр жартувати не любить, то відразу попередив, що якщо проблема не буде дозволена, то губернаторів чекають відставки. У квітні Клюєв намірився провести ще одну зустріч із головами обладміністрацій: для аналізу досягнутих ними за два тижні результатів.
Поки губернатори вживають заходів, НАК "Нафтогаз України" уже прийняла рішення про обмеження газопостачання підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) областей і міст, де рівень оплати за газ, на думку керівників компанії, є критичним.
Станом на 20 березня постачання газу були обмежені дев'яти теплопостачальним підприємствам: "Казатинтеплокомуненерго" (Вінницька обл., рівень розрахунків - 30%), "Теплоенерго" (Дніпропетровська обл., 4%), "Дніпродзержинська ТЕЦ" (31%) і "Орджонікідзетеплоенерго" (14%), а також ряду комунальних підприємств у Київській та Харківській областях.
Наступними в черзі на обмеження газопостачання стоять підприємства ТКЕ в Херсонській, Дніпропетровській, Закарпатській, Харківській, Вінницькій і Луганській областях. "Поставки газу теплопостачальним підприємствам будуть відновлені тільки після повного погашення заборгованості", - попереджають у Мінтопенерго.
Нічого особистого…
Дивним, на перший погляд, у цьому ряді виглядає відключення від газу споживачів у Черкаській області, але й у тому є своя логіка: минулого тижня в обласний центр приїхала представницька комісія з високопоставлених урядовців НАК "Нафтогаз України", які влаштували публічні відключення ряду комунальних підприємств від газопостачання. Хоча "Черкасигаз" за розрахунками за споживаний газ знаходиться в середнячках, у керівників газової галузі країни існують особисті мотиви для "наведення фінансового порядку" на цьому підприємстві.
До 2005 р. головою наглядацької ради цієї компанії був не хто інший, як нинішній керівник "Укргазенерго" Ігор Воронін, що перебував в 2005 р. - у період прем'єрства Юлії Тимошенко - в опалі. Скориставшись цим, соратник Юліи Володимирівни Богдан Губский співтовариші за допомогою судових схем, називаних нині рейдерськими, роздобули контроль над "Черкасигазом" і контролюють підприємство понині: структурам Богдана Володимировича належить близько 60% його акцій.
Сьогодні фінансовий рівень цього акціонерного товариства залишає бажати кращого: "Черкасигаз" - єдина в Україні компанія, що заборгувала "Газу України" 17 млн грн. за газ, поставлений промисловим підприємствам (хоча стратегічні підприємства, такі як, наприклад, черкаський "Азот", одержують газ тільки по передоплаті). Борг за газ, спожитий населенням, як повідомили в ДК "Газ України", складає 31,6 млн грн. (49%).
З огляду на рівень заборгованості ВАТ "Черкасигаз", "Газ України" ініціював передачу його газорозподільних мереж "Укргазмережі". Фактично за "Черкасигазом" залишився тільки офіс і накопичені борги. Губернатору Черкаської області, президентському кумові Олександру Черевку, доведеться приймати непросте рішення: або вибивати газові гроші з підконтрольного Богдану Губському підприємства, або готуватися до відставки. Швидше за все, Черевко змушений буде щільно зайнятися "Черкасигазом", оскільки рівень зборів цієї компанії зі споживачів набагато вище, ніж платежі в "Газ України".
"Виходить, що губернатора призначили крайнім за платежі в області", - бідкається джерело в Черкаській облдержадміністрації.
Новий підхід
Аналогічна практика вибивання боргів буде застосовуватися урядом й в інших регіонах, причому не тільки в "жовтогарячих". Оскільки, перетягнувши від Президента безліч повноважень по керуванню виконавчою вертикаллю, Кабінет Міністрів усе менше поділяє голів ОДА на свої та чужі: уряд починає критично запитувати і з "синьо-білих" призначенців при цьому вужеві не вимагаючи обов'язкової заміни всіх "помаранчевих" губернаторів, оскільки контролювати їх - набагато ефективніше, ніж пресингувати, домагаючись відставки. Вимога протягом декількох тижнів погасити борги за споживаний газ саме і є одним з методів такого контролю: 100% розрахунків нездатна забезпечити жодна область, тому на газовій трубі можна "підвісити" будь-якого урядовця - від херсонського Бориса Силенкова (на підвідомчій території якого розрахунки становлять лише 20% спожитого газу) до тернопільського губернатора Івана Непохитно (з рівнем проплат 80%). Характерно, що в цій ситуації губернаторам більше нема рації апелювати до Президента - на ситуацію він уже майже не впливає. Якщо голова ОДА не справляється з обов'язками й не може вибити борги за газ, то область залишать без енергоресурсів. І тоді натовпи обурених трудящих, що заплатили за газ чималі гроші, підуть не до Кабміну, а до місцевих адміністрацій, які "не змогли забезпечити порядок".
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас