Стережіться "недобрих" квартир! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стережіться "недобрих" квартир!

Нерухомість
1655
Як уникнути найбільш характерних небезпечних ситуацій
Розібратися в тому, як уникнути найбільш характерних небезпечних ситуацій, нам допомагає начальник юридичного відділу ріелторської компанії Євгеній Сушинський.
Небезпека перша
У ході приватизації квартири, що вам пропонують купити, були допущені порушення.
Найнебеспечніше для наступних угод й, на жаль, досить розповсюджене порушення - ігнорування прав неповнолітніх мешканців. Не за злим наміром. Найчастіше їх просто не включали в число власників квартири при оформленні приватизації. І наступні угоди з "несправедливо" приватизованою квартирою стало можливо заперечити. Як попереджає Євгеній Сушинський, не варто зваблюватися, що приватизація пройшла вже давно, діти стали дорослими й всіма термінами давнини минули. За Цивільним кодексом термін давнини може відраховувати не з дати самої події (у цьому випадку - приватизації), а з моменту, коли зацікавлена особа довідалася про порушення своїх прав. А таке "прозріння" у дорослої дитини або її родичів може трапитися в будь-який момент...
Щоб застрахуватися від визнання угоди недійсною, досвідчені ріелтори при оформленні купівлі-продажу приватизованих квартир з неповнолітніми мешканцями переконують батьків-продавців включати дитини в число власників нової, що купує квартири. Це можливо при угодах, коли продається одне й одночасно купується інше житло. Оскільки дитина отримує частку в праві власності на нову квартиру, то питання про обмеження його інтересів у ході приватизації колишнього житла губить актуальність. У результаті шанси заперечити угоду з приватизованою квартирою значно знижуються.
До речі
На що звернути увагу, становлячи договір.
Укладаючи договір на покупку квартири в споруджуваному будинку, потрібно звернути увагу на те, що:
Договір повинен містити дані квартиры, що купується: поверх, площа, номер (якщо він уже привласнений), номер будинку. У договорі бажано вказати реквізити документів на земельну ділянку й копію дозволу на будівництво. Підписувати договір мають право особисто сам продавець і покупець або уповноважені ними особи на підставі доручення. Якщо однією зі сторін є організація, то право підпису належить керівнику або особі, що діє на підставі доручення. !Не забувайте: навіть ідеально написаний договір не гарантує ваших прав у випадку шахрайських дій.
"Коли покупець із продавцем оформляють угоду самостійно, без допомоги досвідченого ріелтора, то нерідко роблять помилки при підготовці й заповненні документів. При угоді із залученням іпотечного кредиту є небезпека збору неповного пакета документів (також варто перевіряти, чи не прострочені вони) - у цьому випадку банк легко може відмовити в наданні кредиту. Підвищити надійність угоди дозволяє страхування здобуває права, що, власності на житло. Плюс робота з риэлтором-профессионалом, що перевірить всі нюанси, у тому числі підшукає оптимальні умови страхування для конкретного клієнта і його случаючи", - розказала директор відділення корпорації нерухомості Ольга Варакутіна.
Небезпека друга
При продажі використовуються фальшиві документи
Це можуть бути банально підроблені паспорти та свідоцтва про право власності на житло. Відомі випадки, коли шахраї діставали реальний паспорт продавця, а приходила з цим документом й укладала угоду підставна схожа людина.
Бувають проблеми з дорученнями на продаж житла. Тут мова йде не тільки про підробки. Відомі випадки, коли шахраї продавали квартири по дорученнях, які були скасовані власником житла. Або здійснювали операції за дорученнями померлих осіб. У таких ситуаціях видані ними документи на розпорядження квартирою вважаються недійсними, спадкоємці заперечують угоду, а шахраї, що отримали гроші від покупця, природно, до цього моменту встигають зникнути.
!Уберегтися від такого ризику допоможе особиста зустріч та спілкування з продавцем житла (а не тільки з його довіреною особою).
Небезпека третя
Квартира, що ви купуєте, отримана в спадщину, а при цьому не минулому враховані інтереси осіб, що мають право на частину майна
Успадковане житло - самий ризикований об'єкт купівлі-продажу. При оформленні спадщини врахувати інтереси всіх потенційних спадкоємців, включаючи позашлюбних дітей і родичів, що живуть за кордоном, найчастіше просто нереально. А згодом ці особи довідаються, якого ласого шматочка позбавилися, і висувають претензії. Строк для заяви прав на спадщину відраховує в такій ситуації з дати, коли обділений спадкоємець довідався про смерть колишнього власника майна.
!Досвідчені ріелтори підходять до оформленню угод з успадкованими квартирами особливо обережно. Намагаються визначити коло можливих спадкоємців, у тому числі з'ясовуючи по будинковій книзі, які особи минулого коли-небудь, прописані у квартирі.
Поради фахівця
Як вибрати ріелтора?
Укладати угоду по нерухомості самостійно не тільки дуже складно, але й ризиковано: звичайний покупець, наприклад, навряд чи зможе грамотно виконати перевірку квартири на <юридичну чистоту>. У той же час із ростом цін на житло дорожчають послуги агентств нерухомості. Адже, як правило, винагорода ріелтора визначається у відсотках від суми угоди. На що звертати увагу при виборі ріелторської компанії, радить Євгеній Сушинський:"З огляду на ситуацію, що складається останнім часом, деякі компанії ламають стереотипи й ідуть від процентної прив'язки оплати послуг, установлюючи фіксовану суму. Це не тільки зручно й вигідно клієнтам, але й логічно, адже технологія продажу квартири за 100 й 200 тисяч доларів у принципі не розрізняється. Відбуваються ті ж дії, потрібно той же пакет документів".
На розмір винагороди ріелтора в цьому випадку впливає тільки обсяг його роботи.
Агентства нерухомості можуть пропонувати самі різні послуги:
* добір варіантів для купівлі-продажу; організація показів квартири; збір та (або) перевірка пакета документів для угоди;
* контроль за передачею грошей;
* сприяння в реєстрації угоди; передача нерухомості по передатному акті;
* проведення всіх переговорів і надання необхідних консультацій.
!Зверніть увагу на договір з агентством нерухомості. Перелік дій ріелтора повинен бути максимально прозорим, щоб ви розуміли, за що сплачуєте, і були впевнені, що з вас не намагаються безпідставно взяти зайві гроші.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас