Гроші відпустять на волю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші відпустять на волю

Валюта
604
Минулого тижня парламентський комітет схвалив законопроект "Про валютне регулювання й валютний контроль", яким пропонується не тільки істотно спростити роботу з безготівковою ВКВ, але й зняти обмеження на вивіз валютної готівки за кордон.
Новий документ збере докупи правила проведення валютних операцій, які зараз розкидані по нормативах Нацбанку та Кабміну, але головне - сприятиме лібералізації ринку.
"Документ цікавий тим, що захищає інтереси більшості найбільших суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності країни", - відзначив начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв. Однією з переваг законопроекту фахівці сьогодні вважають скасування величезної кількості рішень, які зараз доводиться отримувати юридичним особам для експорту та імпорту капіталу. Суб'єктам господарювання хочуть дозволити практично вільно перераховувати ВКВ за кордон і назад.
Правда, замість на нові свободи центробанк зміг уторгувати собі ряд повноважень. Так, наприклад, документом пропонується ввести спеціальні рахунки, через які переводитиметь оплата зовнішньоторговельних контрактів. Крім того, за умови погіршення платіжного балансу країни НБУ дозволяється на півроку вводити обов'язковий продаж 50% валютного виторгу (її скасували біля року тому) і припиняти операції з експорту капіталу з країни. За словами першого заступника голови Нацбанку Анатолія Шаповалова, його відомство наполягло на тому, щоб за НБУ була залишена його нинішня функція - ліцензування валютних операцій (споконвічно в документі цей пункт був відсутній).
Не забули законодавці й про рядових українців. Їм збираються істотно спростити систему відкриття рахунків в іноземних фінустановах, запровадивши лише одне обмеження - вони зможуть щорічно поповнювати ці внески не більше ніж на 100 тис. євро. Одночасно депутати пропонують зняти всі обмеження на вивіз готівки із країни. Всі що буде потрібно громадянину під час виїзду за рубіж - це заповнити декларацію, якщо він вивозить більше 10 тис. євро.
Нагадаємо, що сьогодні в закордонні поїздки дозволяється брати з собою не більше 6 тис. дол. (починаючи з 3 тис. дол. готівку треба декларувати). Фінансисти впевнені, що послаблення такого роду не приведуть до гігантського зростання обсягів виводу готівкової ВКВ.
"Не варто розраховувати на те, що "сірі" долари і євро, що перетинають границю у валізах, стануть декларуватися й вивозитися офіційно, так що статистика істотно не зміниться. Ніхто не захоче згодом мати справу з податківцями – адже ті, напевно, потім зацікавляться природою цих грошей", - відзначив заступник голови одного зі столичних банків. Переважно офіційна статистика буде зростати за рахунок туристів.
"У випадку скасування обмежень, думаю, на першому етапі обсяги вивозу ВКВ виростуть десь на 20-30%. За моїми підрахунками, на сьогоднішній день обсяг готівки, що вивозить щорічно за кордон, (без урахування прикордонної торгівлі й валюти, перевезеної у валізах) перебуває на рівні 1,2-2 млрд дол.", - розказав Козирєв.
На думку фінансистів, пропонований законопроект має високі шанси на проходження у Верховній Раді. Правда, вони не виключають внесення деяких корективів у документ після виносу його в сесійний зал ВР.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас