Монету у 10 шекелів прикрашають багаточисленні помилки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Монету у 10 шекелів прикрашають багаточисленні помилки

Валюта
489
Усім відома в Ізраїлі монета номіналом у 10 шекелів в обіході вже багато років. Проте, тільки нещодавно фахівці виявили, що Банк Ізраїлю допустив численні помилки в древньому написі на монеті, при тому, що напис складається всього із двох слів.
Зворотну сторону монети прикрашає напис на древньому івриті «Ле-гаелат Ціон» («на порятунок Ціона»). Фахівець із древніх письмен Ціон Ісор недавно виявив, що частина букв напису взагалі не відповідає древньому написанню, прийнятому в алфавіті мови іврит, а сам напис на монеті говорить «Ле-гаелат Зіон».
Виявивши неточності, Ісор звернувся до колег-фахівців із проханням перевірити правильність його висновків. Вивчивши напис, фахівці виявили низку додаткових помилок. Так, буква «йуд» не «стоїть», а «лежить». У букві «вав» відсутня деталь, а замість букви «цадик» іврітського алфавіту на монеті викарбувана буква «заін» у написанні, що було прийнято в древніх самаритян.
За словами археолога Габріеля Баркаі, напис на сучасній монеті скопійована з напису на древній монеті у пол-шекеля, що була в обігу в часи бунту іудеїв проти римлян. За словами археолога, при перенесенні древнього напису на сучасну монету були допущені численні помилки, яких можна було б уникнути, якби Банк Ізраїлю вчасно звернувся до фахівців з палеографії та текстоведення.
Щодо причин допущеної помилки думки розходяться. Деякі фахівці вважають, що карбувальники Банку Ізраїлю відтворили напис, що прикрашала підроблену монету, створену древніми фальшивомонетниками.
Коментуючи помилку, з Банку Ізраїлю повідомили, що рішення про те, звідки саме варто списувати древній напис, було прийнято спеціальною монетарною комісією, у яку входять фахівці різних професій і представники громадськості. «У складі комісії працював тоді професор Яків Мешорер, який вважається визнаним авторитетом в галузі древніх єврейських монет. Ніхто не сумнівається в тому, що напис «Ле-гаелат Цион», дійсно, прикрашав древню монету», - говориться у коментарі Банку Ізраїлю.
За матеріалами:
Райффайзен Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас